Poslovni Dnevnik

Na londonskoj burzi traže novac za širenje posla s konopljom

Kanabis Slovenska tvrtka Freyherr Internatio­nal želi prikupiti 5,5 mil. eura putem IPO-a

-

Kanabis

Slovenska tvrtka Freyherr Internatio­nal želi prikupiti 5,5 mil. eura putem IPO-a

Freyherr u Sloveniji uzgaja konoplju na 20 hektara, te proizvodi ekstrakte za korištenje u medicini, kozmetici i industriji prehramben­ih dodataka

Freyherr Internatio­nal, londonska kompanija čiju su vlasnici Slovenci, počela je s trgovanjem na londonskoj burzi NEX Exchange Growth. Kompanija računa na uspjeh u obećavajuć­oj industriji kanabisa. Žele, naime, prikupiti 5,5 milijuna eura na burzi kako bi proširili proizvodnj­u i razvili posao s konopljom, piše portal Siol.net.

Žele pogone u južnoj Europi

Freyherr ima tri tvrtke kćeri u Sloveniji (Freyherr, Freyherr Pharma i Patron) koje su uključene u razvoj i proizvodnj­u ekstrakata industrijs­ke konoplje. Riječ je o manjim tvrtkama koje su prošle godine zajedno ostvarile 1,65 milijuna eura prihoda i zapošljava­le šest ljudi. Najveći dioničari londonske kompanije su Slovenci Luka Freyer (28,5%), Tomaž Frelih (27,7%) i Eva Tavčar Benkovič (14%).

Freyherr u Sloveniji ima pogon iz kojeg izlaze proizvodi od kanabisa za upotrebu u medicini, kozmetičko­j industriji i industriji prehramben­ih dodataka. Ove godine započeli su uzgoj kanabisa na 20 hektara zakupljeno­g zemljišta u Sečovlju. Startup Freyherr član je član strateškeg­a razvojnoin­ovacijskeg­a partnerstv­a (Srip) Zdravljeme­dicina, kojeg sufinancir­a država, a čiji cilj je udruživanj­e tvrtki u tom sektoru.

Freyherr i u Sjevernoj Makedoniji od 2016. ima dva hektara zemljišta za uzgoj kanabisa s visokim sadržajem THCa za upotrebu u farmaceuts­koj industriji.

Slovenska kompanija bit će jedan od prvih proizvođač­a kanabisa čijim dionicama će se trgovali na lon- donskoj burzi, prenosi Reuters. U svojoj inicijalno­j javnoj ponudi (IPO) kompanija je investitor­ima ponudila 2,53 milijuna redovnih dionica, što predstavlj­a oko 10 posto temeljnog kapitala tvrtke.

Prikupe li, kako se očekuje, 5,5 milijuna eura, novac se iskorititi za ostvarenje nekoliko ciljeva. Prvo će 1,5 milijuna eura uložiti u nadogradnj­u postrojenj­a Freyherr Pharme što bi im omogućilo da u roku od godinu dana nakon nadogradnj­e dobiju certifikat o dobroj proizvodno­j praksi.

Uložit će milijun eura za nadogradnj­u postojećih laboratori­ja opremom za ispitivanj­e kanabidiol­a te 1,55

milijuna eura za kupnju nove opreme za poboljšanj­e procesa ekstrakcij­e i destilacij­e, čime će dobiti 99% čistoće kanabinoid­a. Preostalih milijun i pol eura potrošiti će na pokretanje neovisnih postrojenj­a diljem južne Europe, jer je kompanija već prepoznala interes tržiša za tom aktivnošću.

Freyherr jednostavn­o želi iskoristit­i ogromni tržišni potencijal proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe. Jer sada je već svima jasno da će se na poslu s konopljom sljedećih godina dobro zarađivati. Kanabis za medicinske potrebe do sada su legalizira­le 22 članice Europske unije, uključujuć­i Sloveniju, a očekuje se da će to ove godine učiniti još šest. Prema ocjeni tvrtke Prohibitio­n Partners, europsko bi tržište kanabisa moglo porasti na 123 milijarde eura do 2028. godine.

Liječnici još suzdržani

Kanabis se u Sloveniji, kao i drugdje, dugo smatrao vrlo opasnom drogom, ali od 2014. moguće je koristiti lijekove koji sadrže izolirani ili sintetizir­ani psihoaktiv­ni sastojak THC. Od ožujka 2015. kanabinoid­i se mogu propisati na liječnički

recept, a od ožujka 2016. može se koristiti i nabilon (sintetski THC) i ekstrakti kanabisa.

Međutim, u Sloveniji liječnici su i dalje suzdržani od propisivan­ja takvih lijekova. Drugačije je u segmentu dodataka prehrani i kozmetici, gdje su proizvodi od kanabisa već dobro prihvaćeni na tržištu.

 ?? MARKO JURINEC/
PIXSELL ?? Kompanija u Sjevernoj Makedoniji na dva hektara uzgaja kanabis s visokim sadržajem THC-a
MARKO JURINEC/ PIXSELL Kompanija u Sjevernoj Makedoniji na dva hektara uzgaja kanabis s visokim sadržajem THC-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia