Poslovni Dnevnik

Srbija preradi samo 5% komunalnog otpada

Zaostali Građani bi recikliral­i kućni otpad, ali nemaju kontejnere za razvrstava­nje

-

USrbiji se organizira­no prikuplja oko 80 posto komunalnog otpada dok ostatak završava na divljim odlagališt­ima, kojih u Srbiji ima više od 3500.

Međutim, samo 5% komunalnog otpada se preradi, pokazuju podaci Udruženja reciklera Srbije, a stručnjaci ukazuju da je upravljanj­e otpadom u Srbiji na vrlo niskoj razini kada je riječ o gotovo svim vrstama otpada.

“U zemljama EU kroz ove vrste prerade odlazi oko 75 posto otpada, a u nekim zemljama, poput Danske, Belgije,

Finske, Švedske, skoro sav otpad se preradi. Kod nas se najveći dio komunalnog otpada odlaže bez ikakve prerade i to na odlagališt­a koje nemaju osnovne ekološke standarde, a preradi se do 5% komunalnog otpada”, kaže za Tanjug Suzana Obradović, glavna tajnica Udruženja reciklera Srbije.

Jedan od ključnih problema je nerazvijen­i sustav razvrstava­nja otpada koji zato završava na odlagališt­ima.

Siniša Mitrović, savjetnik predsjedni­ka Privredne komore Srbije, kaže da je važna edukacija građana, odnosno velika javna kampanja. Kaže da bi 80 posto građana recikliral­o kućni otpad kada bi imali namjenske kontejnere za razvrstava­nje, dodajući da Srbija godišnje “baci” 50 milijuna eura korisnih materijala na smetlišta.

“Srbija reciklira samo 5% komunalnog otpada, a do 2025. trebal bi oko 25 posto. To je zahtjevan proces koji traži velika ulaganja u infrastruk­tru”, kaže Mitrović. Upravo je tu, kaže, velika prilika za infrastruk­turne projekte, jer bi samo za pet godina Srbija u komunalnu infrastruk­turu mogla uložiti blizu milijardu eura. Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša, važeće dozvole za upravljanj­e otpadom ima više od 2000 tvrtki.

 ??  ?? Većina komunalnog otpada završi na divljim odlagališt­ima
Većina komunalnog otpada završi na divljim odlagališt­ima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia