Poslovni Dnevnik

Tvornica Bondovih automobila prvi je izbor za zaradu na padu cijene dionice

'Nanjušili krv' Hedge fondovi posudili za kratku prodaju 8 posto dionica i 12 posto obveznica Aston Martina

-

Dok je u početnoj ponudi kompanija prodavala dionice za 19 funti, sada na burzi vrijede 5,11 funti

Izlazak Aston Martina na burzu pretvorio se u jednu od većih katastrofa u povijesti početnih ponuda dionica (IPO). To je ohrabrilo globalne financijaš­e da pojačaju oklade u daljnji gubitak vrijednost­i britanskog proizvođač­a luksuznih sportskih automobila.

Nestalo 3 milijarde funti

Kako piše Financial Times, od uvrštenja dionica u listopadu prošle godine vrijednost Aston Martina potonula je za 73 posto čime je izbrisano tri milijarde funti tržišne kapitaliza­cije. Dok je u IPOu kompanija prodavala dionice za 19 funti, sada ih se na burzi može kupiti za 5,11 funti. To su, naravno, prepoznali hedge fondovi povećavši oklade da će vrijednost

105 godina starog proizvođač­a automobila nastaviti dalje padati. Naime, početkom godine udjel posuđenih dionica koje se koriste za kratku prodaju ostvarivan­je dobiti na padu cijene - iznosio je pet posto. Trenutno je udjel na osam posto.

Osim toga, fondovi se snažno počinju kladiti i protiv Aston Martinovih obveznica, iako ih to stoji priličan iznos novca u naknadama. Kompanija na tržištu ima dvije tranše obveznica: izdanje vrijedno

285 milijuna funti izdano 2017. a koje dospijeva 2022. kao i izdanje od 400 milijuna dolara. Prema podacima IHS Markita, udjel dolarskih obveznica koje su posuđene popeo se na

10,3 posto dok je udjel za obveznicu u britanskoj valuti dosegnuo gotovo 12 posto. Iako je posuđivanj­e Aston Martinovih obveznica vrlo skupo, IHSov analitičar Sam Pierson ističe kako to pokazuje volju investitor­a da zauzmu poziciju protiv kompanije.

Rezanje rejtinga

Očekivanji­ma zarade na obveznicam­a u prilog ide i prošlomjes­ečno snižavanje kreditnog rejtinga kompanije od strane agencije Moody’s. Agencija je svoju odluku obrazložil­a “nedostatko­m napretka u području rasta volumena i profitabil­nosti u 2019. godini te nastavak visokog negativnog slobodnog novčanog toka i visoke zaduženost­i”.

Iz Aston Martina odbili su komentirat­i povećanje oklada na pad njihovih vrijednosn­ica. Valja podsjetiti da su u srpnju upozorili da se pogoršalo vanjsko okruženje na koje su upozorili u svibnju, kao i makroekono­mske nesigurnos­ti. Analitičar­i smatraju da bi Aston Martinu uskoro trebala dodatna dokapitali­zacija.

pala je cijena dionica Aston Martina od izlaska na burzu u listopadu prošle godine

 ?? REUTERS ?? Kompanija je u srpnju upozorila na pogoršanje poslovanja
REUTERS Kompanija je u srpnju upozorila na pogoršanje poslovanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia