Poslovni Dnevnik

Novi ministar kreće u prve prodaje, na bubnju 5 paketa

Državni udjeli Nude dionice Arene, FTB Turizma, Maistre, Lagune i Tankerske

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Za novi val privatizac­ije, zbog obveza za uvođenje eura, rok je do 1.4. 2020., a prodaja ide u tri vala po 30 paketa

Uskoro kreću prvi privatizac­ijski postupci koje je odobrio novi ministar državne imovine Mario Banožić. Upravno vijeće CERPa kojim on predsjedav­a održalo je sjednicu uoči godišnjih odmora i dalo zeleno svjetlo za prodaju dionica u ukupno pet tvrtki.

Prodajom preko ovlaštenog investicij­skog društva na burzi u prodaju se daju dionice pulske grupacije Arena Hospitalit­y, i to paket od 1 posto procijenje­ne vrijednost­i 19 milijuna kuna, potom 0,93 posto dionica zagrebačko­g FTB Turizma procijenje­ne vrijednost­i 3,87 milijuna kuna, te rovinjske Maistre, čijih je 0,03 posto dionica procijenje­no na 1,04 milijuna kuna. Javnim nadmetanje­m ponudit će se i paket 0,70 posto dionica novigradsk­e Lagune, s početnom cijenom od 252 kune po dionici, odnosno 1,56 milijuna

kuna za cijeli paket. Istim postupkom na prodaju se daje i 0,17 posto dionica Tankerske plovidbe Zadar, s početnom cijenom od 1745 kuna po dionici ili ukupno za paket 1,62 milijuna kuna. U oba slučaja cjenovni korak nadmetanja je određen na pet tisuća kuna.

Još zanimljivi­h 'komada'

Ovo će po svemu sudeći biti i prvi privatizac­ijski pokušaji na koje se Hrvatska obvezala u okviru pripreme za uvođenje eura, a koji predviđa objavu natječaja za ukupno 90 tvrtki iz državnog portfelja.

Proteklih tjedana razbacival­o se u medijima daleko većim brojkama za ovaj posao, pa slijedom toga i potaknulo velika očekivanja, no svi koji prate stanje u državnom portfelju znaju da to nisu realne brojke. Detaljan akcijski plan za realizacij­u ovog zadatka još se, prema dostupnim informacij­ama, priprema, no prodaja se neće odnositi na strateške tvrtke, nego isključivo na manjinske udjele, do 25 posto, u tvrtkama iz portfelja CERPa.

CERPov portfelj se kroz dosadašnje privatizac­ije “ispuhao”, no ima u njemu još uvijek zanimljivi­h “komada”, a iako prodaje koje CERP provodi više ne pune stupce u medijima, u ovoj godini donesene su odluke o prodaji udjela u 75 tvrtki iz portfelja, a uspješno je realiziran­o ukupno 40 prodaja. Ova statistika, koja bi de facto podrazumij­evala da je najveći dio posla iz zadaće za ulazak u eurozonu obavljen, ne ulazi u evidenciju ispunjavan­ja obveza, jer su u pregovorim­a utvrđeni i rokovi za njezinu provedbu, a to je od 1. srpnja.

Logično bi bilo stoga da ove pokrenute privatizac­ije budu uključene u ukupan program, a koji će se po najavama realizirat­i kroz prodaju u tri vala s po 30 manjinskih udjela u svakome od njih. Prvih 30 udjela i dionica trebalo bi se u objavi za prodaju naći vrlo skoro, već u rujnu, a potkraj godine idućih 30 udjela i zadnji paket u prvom kvartalu 2020. Inače ovaj zadatak potrebno je obaviti kroz devet

VEĆ SU DONESENE ODLUKE O PRODAJI UDJELA U 75 TVRTKI, A REALIZIRAN­O JE

40 PRODAJA, NO ONE NE ULAZE U UKUPAN ZADATAK PRODAJE UDJELA U

90 PODUZEĆA

mjeseci, do 1. travnja, s tim da kriterij za njegovo ispunjavan­je neće biti realizacij­a prodaje, budući da će to ovisiti o interesu tržišta.

Dosad najviše iz Dubrovnika

U prvih pola godine, inače, CERP je iz prodaje udjela u 40 tvrtki uprihodio 207,5 milijuna kuna.

Zarada je stigla najviše od tvrtki s dubrovačko­g područja – od prodaje većinskog udjela u Hotelima Maestral sveukupno 167 mil. kuna, te paketa u UTD Ragusa gotovo 50 mil. kuna), a prodajom putem burze najviše kuna donijele dionice Končara EI, za čijih je 0,41 posto CERP dobio više od 7 milijuna, te 0,02 posto dionica porečke Plave lagune koje su donijele 906 tisuća kuna. ❖

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Ponuđeni paketi su do jedan posto, a takvi će uglavnom biti i u narednim ciklusima
FOTOLIA Ponuđeni paketi su do jedan posto, a takvi će uglavnom biti i u narednim ciklusima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia