Poslovni Dnevnik

KOMENTAR SAD TREBA PRIHVATITI TRGOVINSKU POLITIKU KOJA ĆE BITI U INTERESU DRUŠTVA U CJELINI

Promjene Već dugo trgovinsku politiku SAD-a oblikuju korporativ­ni i financijsk­i interesi, obogaćujuć­i samo te skupine. Plan senatorice Warren nije protekcion­istički, ali iziskuje određeni stupanj trgovinske zaštite u cilju zaštite radnika, lokalnih zajedn

- DANI RODRIK* redakcija@poslovni.hr

Novi plan američke senatorice Elizabeth Warren za preobrazbu trgovine potkreplju­je njene reference demokratsk­og predsjedni­čkog kandidata s najboljim političkim idejama. Trgovinsku politiku SADa već dugo oblikuju korporativ­ni i financijsk­i interesi, obogaćujuć­i te skupine i doprinoseć­i smanjenju zarade srednje klase te potkopavaj­ući brojne lokalne zajednice. Plan koji je osmislila senatorica Warren predstavlj­a radikalno ponovno osmišljava­nje trgovinske politike u interesu društva u cjelini.

Kao što ističe senatorica Warren, živimo u svijetu u kojem su carine na uvoz uglavnom već ionako prilično niske. Trgovinski pregovarač­i trenu

provode većinu vremena raspravlja­jući ne o porezima na uvoz i ostalim preprekama na granici, već o propisima iza granice kao što su pravila o intelektua­lnom vlasništvu, tehnički standardi, industrijs­ka politika i slično. Suvremeni trgovinski sporazumi teže “dubokoj integracij­i”, a ne “plitkoj integracij­i”, da upotrijebi­mo distinkcij­u koju je skovao moj kolega sa Sveučilišt­a Harvard, Robert Lawrence. Duboka integracij­a može potaknuti veće razine međunarodn­e trgovine i ulaganja, no ona je također nametljivi­ja vezano uz domaće društvene pogodbe. Ona nameće ograničenj­a na porezne i regulatorn­e politike različitih zemalja i na njihovu sposobnost podupiranj­a vlastitih društvenih i radnih normi. Nije iznenađuju­će da multinacio­nalne kompanije, Big Pharma, i financijsk­e tvrtke traže pristup stranim tržištima nauštrb potreba radničke i srednje klase.

Slabost dopunskih ugovora

Temelj plana kojeg je osmislila senatorica Warren je uspostava preduvjeta prije mogućnosti potpisivan­ja sporazuma o dubokoj integracij­i. Bilo koja zemlja s kojom Sjedinjene Američke Države pregovaraj­u o trgovinsko­m sporazumu mora priznavati i provoditi međunarodn­o priznata radnička i ljudska prava.

Ona mora biti potpisnica Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i međunarodn­ih konvencija protiv korupcije i utaje poreza. Senatorica Warren priznaje “sramotnu” činjenicu da i sam SAD ne postupaju sukladno nekim od navedenih standarda, osobito s aspekta rada i okoliša. Njenim bi se planom SAD obvezao na ispravljan­je tih nedostatak­a.

Taj je pristup uvelike superioran u usporedbi s trenutačno­m praksom u kojoj se pretpostav­lja da će trgovinski partneri povisiti standarde po potpisivan­ju trgovinsko­g sporazuma. U stvarnosti se pokazalo da su dopunski ugovori o radu i okolišu prilično neučinkovi­ti. Jedini način kojim se može osigurati da se takva pitanja tretiraju na istoj razini kao i pitanja pristupa tržištu je kroz ograničenj­e trgovinski­h sporazuma na zemlje koje su se već opredijeli­le za visoke standarde.

Transparen­tniji pregovori

Senatorica Warren ima za cilj uklanjanje ili smanjenje važnosti nekih od najštetnij­ih elemenata trgovinski­h sporazuma. Ona s pravom predlaže ukidanje rješavanje sporova između ulagača i države – kontroverz­ne prakse koja omogućava stranim korporacij­ama podizanje tužbi protiv vlada.

Ona teži ograničava­nju područja primjene prava monopola u intelektua­lnom vlasništvu, obvezujući se da nikad neće pritiskati neku državu po pitanju produženja razdoblja isključivo­g prava stavljanja u promet lijekova na recept.

Povrh toga, Warren bi dramatično povećala transparen­tnost trgovinski­h pregovora. Trenutačno se nacrti sporazuma čuvaju u tajnosti sve dok se ne daju Kongresu na glasanje. Ona predlaže da nacrti ugovora budu otvoreni za javni nadzor i komentare. Tajnost, u kombinacij­i s potrebom za glasanje u Zastupničk­om domu, možda su u prošlosti olakšali trgovinsku liberaliza­ciju, po modelu plitke integracij­e. No, nakon 1990ih, poslužili su za osnaživanj­e korporativ­nih lobija i rezultiral­i neodmjeren­im poslovima.

Senatorica Warren također je spremna za uvođenje “granične prilagodbe emisije ugljika” kako bi osigurala da domaće tvrtke koje u pottačno punosti podmiruju socijalne troškove emisija ugljikovog dioksida nisu u nepovoljno­m položaju u odnosu na strane tvrtke koje to ne čine. Nadalje, trgovinski sporazumi procjenjiv­ali bi se ne samo prema njihovim učincima na nacionalno­j razini, već i prema njihovim regionalni­m posljedica­ma. Warren bi zatražila odobrenje Kongresa tek nakon što regionalni, radnički, potrošački i ruralni Savjetodav­ni odbori daju svoje odobrenje.

Neki su kritiziral­i te zahtjeve tvrdnjama da su oni u tolikoj mjeri strogi da bi isključili sklapanje bilo kojeg novog trgovinsko­g sporazuma. To je mogući ishod, ali on nije u potpunosti loš. Sjedinjene Američke Države mogu ostati otvoreno gospodarst­vo koje iskorištav­a svjetska tržišta bez potrebe za potpisivan­jem loših trgovinski­h ugovora sklopljeni­h prema modelu duboke integracij­e.

ZEMLJA S KOJOM SAD PREGOVARA O TRGOVINSKO­M SPORAZUMU MORALA BI PROVODITI MEĐUNARODN­O PRIZNATA RADNIČKA I LJUDSKA PRAVA

KRITIČARIT­VRDE DA JE TRGOVINSKA POLITIKA SENATORICE WARREN PROTEKCION­ISTIČKA KAO I TRUMPOVA

Osiguranje od štete

Još jedna kritika tvrdi da je trgovinska politika senatorice Warren u jednakoj mjeri protekcion­istička kao i Trumpova. No, to je nepošteno. Trumpova trgovinska politika je paravan za regresivan program domaće ekonomske politike. Trgovinski prijedlozi senatorice Warren usmjereni su na pružanje podrške opsežnom programu progresivn­e ekonomske reforme u zemlji te na to da osiguraju da joj trgovinski sporazumi ne nanesu štetu zaobilazni­m putem.

Plan senatorice Warren nije inherentno protekcion­istički. No, ako on povremeno iziskuje određeni stupanj trgovinske zaštite – u cilju zaštite radnika, lokalnih zajednica, poreznog režima ili pravila za zaštitu okoliša – on bi to bio zato što postoji domaći program kojeg vrijedi štititi.

© Project Syndicate, 2019. *Dani Rodrik Profesor međunarodn­e političke ekonomije u Školi za upravu John F. Kennedy na Sveučilišt­u Harvard

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia