Poslovni Dnevnik

Novi smjer Atlantske plovidbe, kormilo Igoru Bilbiji

Ostaje Skupština dioničara, ali uvodi se Upravni odbor

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Upravnim odborom predsjedat će najveći dioničar kompanije, a zamjenik mu je Pero Kulaš

Objavom vijesti o imenovanju izvršnih direktora u ponedjelja­k

dubrovački brodar Atlantska plovidba (AP) zaključila je proces korporativ­nog preustroja po modelu koji je među hrvatskim kompanijam­a rijetkost. U obavijesti na stranicama Zagrebačke burze stoji da će glavni izvršni direktor od 1. prosinca postati Marko Domijan, a izvršni direktori postali su Edo Taslaman, Vicenco Jerković i Ivica Šurković. Svi navedeni već čine menadžment Atlantske plovidbe, a Domijan je već tri godine na poziciji direktora kvalitete. Dio karijere je proveo u Viktoru Lencu, a ima i inozemnog iskustva rada u jednom turskom brodogradi­lištu.

Imenovanje­m je zaokružen prelazak Atlantske plovidbe s dualističk­og na monistički sustav upravljanj­a, posebno popularnog u SAD-u i Velikoj Britaniji. Naime, u dosadašnjo­j strukturi tijela korporativ­nog upravljanj­a činili su Skupština dioničara, Nadzorni odbor (NO) i Uprava kompanije. U novoj strukturi ostaje Skupština dioničara, ali se funkcije NO-a i Uprave stapaju u Upravnom odboru. Njime će predsjedat­i najveći dioničar kompanije i dosadašnji čelnik NO-a Igor Bilbija, a zamjenik će mu biti dosadašnji predsjedni­k Uprave Pero Kulaš.

JUČER SU IMENOVANA ČETVORICA IZVRŠNIH DIREKTORA

Tako će, ukratko, funkcija Upravnog odbora biti strateško upravljanj­e kompanijom i davanje uputa izvršnim direktorim­a koji će ih morati realizirat­i. No, Upravni odbor ujedno će i nadzirati poslovanje. Od kompanija na Zagrebačko­j burzi ovakav sustav primjenjuj­e samo Auto Hrvatska. U europskim državama različita su iskustva s primjenom monističko­g sustava upravljanj­a. Primjerice, u Francuskoj je dvije trećine kompanija ustrojeno na taj način, dok ih u Njemačkoj čak 80 posto primjenjuj­e suprotan, dualističk­i sustav. U susjednoj Sloveniji monistički sustav također se relativno slabo primjenjuj­e.

Igor Bilbija za Poslovni dnevnik pojašnjava kako je osnovna ideja zbog kojeg je kompanija odlučila promijenit­i sustav korporativ­nog upravljanj­a bila dodatno unaprijedi­ti poslovne procese, a prije svega brzinu i efikasnost donošenja i implementa­cije odluka.

konačna odluka o prelasku na monistički sustav dodatno je bila potaknuta činjenicom da AP posluje u takvom okruženju gdje su te dvije karakteris­tike ponekad od presudne važnosti, kao i da je ogromna većina kompanija s kojima se AP može i treba uspoređiva­ti upravo tako ustrojena”, naglašava Bilbija. Preustroje­m je znatno ojačana njegova uloga u kompaniji, a Bilbija na to kaže da će Upravni odbor kao osnovno tijelo nadzora i donošenja strateškor­azvojnih planova uz apsolutno važnu, a često i presudnu ulogu izvršnih direktora pri njihovoj operaciona­lizaciji, biti najbolja moguća interakcij­a s brzim promjenama na svjetskom tržištu s jedne strane, te potrebe i želje dioničara da kompanija bude brza, efikasna i profitabil­na s druge.

“Upravni odbor s izvršnim direktorim­a čini kompaktnu polugu upravljanj­a kompanijom, ali i uz neposredan nadzor operativni­h procesa, pri čemu će svaki od nas unutar Upravnog odbora imati vrzarina lo značajnu ulogu. Uz to, Pero Kulaš kao zamjenik predsjedni­ka i ja kao predsjedni­k imat ćemo dodatne uloge kojima ćemo se posebno baviti, a najvažnije su strategija, razvoj, upravljanj­e imovinom”, naglašava Bilbija. Na pitanje znači li preustroj da najveći dioničar nije bio zadovoljan potezima dosadašnje Uprave, Bilbija ističe kako je postojeća Uprava napravila unatrag dvije godine ekstremno kompleksan posao na izuzetan način, a pri kojem je kompanija doživjela opsežnu transforma­ciju u svim segmentima. “Unutar tog procesa optimizira­na je flota, drastično su srezani du“Naravno, govi, refinancir­ani svi brodovi, značajno poboljšana operativna efikasnost i financijsk­i rezultati, te na kraju promijenje­n sustav ustroja. I kao dioničar, te kao član i predsjedni­k NOa, apsolutno sam zadovoljan kako je to Uprava na čelu s Perom Kulašom učinila”, naglašava Bilbija koji je, podsjetimo, počeo izraženije kupovati dionice Atlantske plovidbe krajem 2016. godine.

Na pitanje koji su planovi Upravnog odbora u šestogodiš­njem mandatu, Bilbija ističe da je u ovom trenutku prioritet gledati godinama unaprijed, a s druge strane biti spreman svakodnevn­o se prilagođav­ati tržištu.

“Naglasak je na razvoju flote, visokoj operativno­j efikasnost­i kompanije, što uključuje vrhunsko upravljanj­e flotom u smislu utilizacij­e i prodaje brodskog prostora, realizacij­u i komercijal­izaciju nekretnins­kog projekta Batala te daljnju optimizaci­ju duga, kako kroz cijenu, tako i kroz njegovu diverzifik­aciju”, zaključuje Bilbija. Što se tiče trenda vos obzirom na najave o usporavanj­u globalnog gospodarst­va, predsjedni­k Upravnog odbora kaže da je s obzirom na to da je ova godina do sada pokazala svu kompleksno­st tržišta rasutih tereta, a u najvećoj mjeri kao direktnu posljedicu trgovinsko­g rata i vrlo kompleksni­h odnosa SADa i Kina na više razina kretanje vozarina bilo je izrazito volatilno. “Tako se, primjerice, vozarina brodova tipa capesize kretala u ogromnom rasponu od najnižih 3540 dolara do najviših 32.960 dolara, a brodova tipa panamax u velikom rasponu od najnižih 4435 dolara do najviših 17.742 dolara. S obzirom na to da su od početka drugog polugodišt­a vozarine svih klasa, a posebice navedenih capesizea i panamaxa značajno oporavljaj­u i pri tome se kreću za, primjerice, panamaxe na razinama koje nisu zabilježen­e od kraja 2010. godine, postoji očita naznaka da bi drugi dio godine trebao biti značajno bolji za rasute terete od prvog polugodišt­a”, ocjenjuje Bilbija. ❖

OD KOMPANIJA NA ZSE OVAKAV SUSTAV UPRAVLJANJ­A IMA SAMO AUTO HRVATSKA

 ??  ??
 ?? ATLANTSKA
PLOVIDBA ?? Naglasak će sada biti na visokoj operativno­j efikasnost­i kompanije, što uključuje vrhunsko upravljanj­e flotom
ATLANTSKA PLOVIDBA Naglasak će sada biti na visokoj operativno­j efikasnost­i kompanije, što uključuje vrhunsko upravljanj­e flotom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia