Poslovni Dnevnik

Oporavak cijena nafte mogao bi biti kratkog daha

Barel na svjetskom tržištu poskupio nakon dva tjedna pada

-

Stabilizac­ija

Barel na svjetskom tržištu poskupio nakon dva tjedna pada

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon dva tjedna pada, a trgovalo se nesigurno zbog strahovanj­a ulagača da će usporavanj­e rasta najvećih svjetskih gospodarst­ava izazvati slabljenje potražnje za energentim­a. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,2 posto, na 58,64 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 54,87 dolara.

Pritisak traje tjednima

Pritisak na cijene traje već tjednima, od kada je predsjedni­k SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, što je zaoštrilo trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarst­ava. Oštra retorika između Washington­a i Pekinga ne popušta. Peking je polovicom prošloga tjedna poručio da će uzvratiti u slučaju da SAD uvede carine na kineski uvoz i pozvao da se dvije zemlje nađu na pola puta, dok je Trump poručio da trgovinski sporazum mora biti postignut “pod našim uvjetima”. Ipak, Trump je pregovore nazvao ‘produktivn­ima’ i najavio njihov nastavak u rujnu.

Zahvaljuju­ći tome, krajem tjedna cijene su se nafte ponešto oporavile i tjedan završile s blagim dobicima. No, analitičar­i upozoravaj­u da bi stabilizac­ija cijena mogla biti kratkog daha. “Na gospodarsk­om horizontu skupljaju se tamni oblaci i posljedičn­i pesimizam vjerojatno će ograničiti apetit financijsk­ih igrača za rizičnom imovinom, uključujuć­i naftu”, kaže Harry Tchilingui­rian iz francuske banke BNP Paribas. Analiitčar­i te banke smanjili su procjenu prosječne cijene nafte na američkom tržištu u

2019. godini za osam dolara, na 55 dolara po barelu, dok je za londonsko tržište procjena smanjena za devet dolara, na

62 dolara po barelu, pozivajući se na usporavanj­e rasta gospodarst­ava zbog trgovinsko­g sukoba između SADa i Kine. Značajniji rast cijena zakočila je prošloga tjedna i ocjena Organizaci­je zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da izgledi za ponudu i potražnju na tržištu nafte upućuju na blagi pad cijena u ostatku godine. OPEC je snizio procjenu globalne potražnje za naftom zbog slabljenja gospodarsk­ih aktivnosti.

Cijene podržava OPEC

Primjerice, podaci objavljeni početkom tjedna pokazali su osjetno slabiji rast kineske industrijs­ke proizvodnj­e u srpnju, za samo 4,8 posto, što je najniža stopa rasta u više od 17 godina. Njemačko je, pak, gospodarst­vo u drugom tromjesečj­u zabilježil­o blagi pad aktivnosti na kvartalnoj razini, što znači da mu prijeti recesija. I dok se očekuje slabljenje potražnje za naftom, cijene podržava OPEC, koji u suradnji sa skupinom nezavisnih proizvođač­a, uključujuć­i Rusiju, ograničava proizvodnj­u za 1,2 milijuna barela dnevno.

Sredinom godine produljili su taj sporazum do kraja ožujka iduće godine, a analitičar­i smatraju da će uskoro morati učiniti i više. Naime, njihova nastojanja potkopava američkoki­neski trgovinski sukob, ali i veća proizvodnj­a nafte iz škriljca u SADu. Tvrtka Baker Hughes objavila je u petak da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenj­a u SAD-u povećan prvi put nakon šest tjedana smanjenja. Prošloga je tjedna broj tih postrojenj­a povećan za njih šest, na ukupno 770. No, u istom tjednu u kolovozu prošle godine aktivno je bilo 869 postrojenj­a, što pokazuje da neki proizvođač­i od početka ove godine ipak smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade nego proizvodnj­e.

 ??  ?? Pesimizam investitor­a ograničit će apetiti za rizičnom imovinom, uključujuć­i i naftu
Pesimizam investitor­a ograničit će apetiti za rizičnom imovinom, uključujuć­i i naftu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia