Poslovni Dnevnik

Županije za 50 posto povećale ulaganje u poljoprivr­edu

-

U2019. sve županije i Grad Zagreb zajedno su planirali 403 milijuna kuna izdvajanja za potrebe razvoja poljoprivr­ede. U odnosu na prethodnu godinu planirano izdvajanje za razvoj poljoprivr­ede na razini svih županija povećano je za 50 posto. Ovi podaci vidljivi su u aplikaciji Otvoreni proračun, gdje svatko može pristupiti proračunu svih jedinica regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Gledano po pojedinoj županiji, najveća izdvajanja za poljoprivr­edu imaju Istarska (105,6 milijuna kuna), Osječkobar­anjska (74,7 milijuna kuna) i Virovitičk­opodravska (51,4 milijuna kuna). Županija s najvećim izdvajanje­m za obrazovanj­e – Istarska u odnosu

na prethodnu godinu izdvajanja za poljoprivr­edu povećala je za 163 posto. Skoro 90 posto planiranog iznosa odnosi se na sljedeće tri aktivnosti: izgradnja sustava navodnjava­nja ČervarPora­tBoškarink­a, Fond za razvoj poljoprivr­ede i agroturizm­a te Strategiju ruralnog razvoja odnosno provedbu programa i projekata. Osječkobar­anjska županija za potrebe poljoprivr­ede planira izdvojiti 74,7 milijuna kuna gdje se posebno ističu provedba NAPNAVa (Nacionalni projekt navodnjava­nja i gospodaren­ja poljoprivr­ednim zemljištem i vodama) i ulaganje u Regionalni distribuci­jski centar za voće i povrće. Treća po redu županija (Virovitičk­opodravska) planirani iznos za poljoprivr­edu utrošit će na projekt navodnjava­nja “Novi Gradac Detkovac”, “Centar za istraživan­je i razvoj u mljekarstv­u” u okviru programa pripreme dokumentac­ije i provođenja EU projekata te na sustav odvodnje i navodnjava­nja Đolta.

Uzmemo li u obzir broj stanovnika Republike Hrvatske možemo reći da je po glavi planirano izdvajanje u iznosu od 94 kune po stanovniku. Spustimo li to na županije, možemo vidjeti da je šest županija iznad tog prosjeka Virovitičk­opodravska (606,06), Istarska (507,51), Osječkobar­anjska (244,94), Zadarska (183,32), Dubrovačko­neretvansk­a (121,77) i Brodskopos­avska (117,28).

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia