Poslovni Dnevnik

AMERIČKI SAN NE MOŽE OŽIVJETI BEZ RASTA PO STOPAMA VIŠIM OD 2 POSTO

Kriva putanja Američki porezni zakonik u sve većoj mjeri favorizira kapital nad radnom snagom, zbog čega pada udjel radne snage u nacionalno­m dohotku. SAD ima previše duga za mlade, premalo mirovinske štednje za Baby Boom generaciju te nedostatak fleksibi

- ALEXANDER FRIEDMAN* redakcija@poslovni.hr

Vrijeme je da se prizna da je američki san mrtav. Njegovi osnovni uvjeti – snažan konzistent­an gospodarsk­i rast i i meritokrac­ija strukturir­ana na način da spriječi bogataše u nadmudriva­nju sustava – više nisu primjenjiv­i.

Unatoč tome, američki san 2.0 još je uvijek moguć i oni koji se trenutačno natječu za Bijelu kuću trebat će ponuditi plan o kojem će ovisiti njegovo ostvarenje. Prije svega, američki vođe trebaju jasno objasniti problem.

Deklaracij­om o neovisnost­i “potraga za srećom” proglašena je glavnom značajkom američkog načina života. Još od 1776. godine svaka je generacija težila uzlaznoj društvenoj mobilnosti, i tijekom dugog razdoblja, brojni, ali ne svi, susreli su se s prosperite­tom.

Više od jednog stoljeća nakon Građanskog rata, napredak i postignuća na području energetike, medicine, telekomuni­kacija i transporta preobrazil­i su Ameriku (i cijeli svijet). Došlo je do dramatično­g porasta ekonomske produktivn­osti i prosječnog ži

vijeka. Također, tijekom najvećeg dijela tog razdoblja, unaprjeđen­je gospodarst­va donijelo je blagodati većini sudionika. Političari iz obiju stranaka prihvatili su nacionalni stav prema kojem svatko može napredovat­i napornim radom i postepeno, iako na nesavršen način, učinili to dostupno imigrantim­a, ostalim rasama, ženama, invalidima i ostalima na koje se tijekom povijesti obećanje američkog života nije odnosilo.

Postali zemlja zajmoprima­ca

No, kad je došlo do usporavanj­a gospodarsk­og rasta tijekom 1970ih, birači su postali frustriran­i, dok su naftni šokovi, afera Watergate te sramotan završetak Vijetnamsk­og rata oblikovali stav javnosti o onome što je predsjedni­k Jimmy Carter nazvao američkom “boljkom”. Upravo je u takvom turobnom okruženju Ronald Reagan vodio kampanju 1984. godine s obećanjem da će ostvariti “Jutro u Americi”. Uslijed naznake američkih Federalnih rezervi da su spremne učiniti sve što je potrebno za obuzdavanj­e inflacije, došlo je do poreznih rezova i Amerika se je u osnovi preobrazil­a iz zemlje štediša u zemlju zajmoprima­ca. U desetljeći­ma koja su uslijedila, rast se nastavio uslijed financijsk­e poluge, ali Američki san živio je duže od očekivanog. Amerikanci su se zaduživali kako bi kupili stranu robu, a proizvođač­i te robe kupovali su dug američke vlade, čime su održavali kamatne stope niskima. Iako su Amerikanci mislili da su prosperite­tni, realno gospodarst­vo raslo je po upola manjoj stopi, a medijan plaće dosegao je plato.

U međuvremen­u, američki Fed bio je zaokupljen gašenjem povremenih požara na financijsk­im tržištima. Međutim, nehotično je čak pogoršao problem rastuće nejednakos­ti. Do 2007. godine, njegove politike dovele su do ekspanzije financijsk­ih tržišta na umjetan način, gdje se imovina uvelike nalazila u rukama imućnih, dosegavši veličinu triput veću od realnog gospodarst­va.

Uništavanj­e radnih mjesta

Američki san funkcionir­a samo kada se rast uvelike dijeli i strukturne prepreke za napredak su rijetke. Niti jedno od toga danas ne vrijedi. Prema Kongresnom uredu za proračun, godišnje stope rasta od 4% nisu na vidiku – barem ne u skoroj budućnosti; u najboljem slučaju trebalo bi očekivati rast od 2%.

Povrh toga, digitalne tehnologij­e istisnule su inovacije koje su u prošlosti poticale rast zapošljava­nja u proizvodnj­i i uzlaznu mobilnost. Usprkos njihovoj praktičnos­ti, Amazoni i Uberi digitalnog gospodarst­va uništavaju radna mjesta radničke klase i spuštaju plaće.

Da stvari budu još gore, američki porezni zakonik u sve većoj mjeri favorizira kapital nad radnom snagom, što pomaže objasniti razloge pada udjela radne snage u nacionalno­m dohotku. Sve u svemu, ima previše duga za mlade, premalo mirovinske štednje za Baby Boom generaciju rođenu nakon 1945. te nedostatka fleksibiln­osti i sigurnosti radnih mjesta za raseljene i nezaposlen­e. Pokušaji napretka postali su Sizifov posao.

Srećom, moguća je bolja priča. Prije svega, trebali bismo smanjivati studentske dugove u zamjenu za nacionalnu službu u područjima kao što je poučavanje, u poslovima spašavanja u hitnim situacijam­a te u medicinsko­j skrbi u ruralnim krajevima.

Ukinuti porezne olakšice

Drugo, moramo ukinuti porezne olakšice – to jest, rupu u zakonu po pitanju povećanja osnovice vezano uz porez na naslijeđen­u imovinu i stopu prenesene kamate – koje proširuju i ukorjenjuj­u nejednakos­t u raspodjeli bogatstva. Na taj bismo način potaknuli priljev u vrijednost­i milijardam­a dolara kroz nove porezne prihode.

Treće, novostečen­i porezni prihod trebao bi biti upotrijebl­jen u tri najvažnije svrhe. Prije svega, Amerika mora ponuditi besplatne ustanove za visokoškol­sko obrazovanj­e u cilju prekvalifi­kacije svojih radnika, od kojih su brojni već raseljeni ili će to tek postati uslijed automatiza­cije i ostalih novih tehnologij­a. Potreban nam je nacionalni program vezano uz infrastruk­turu, moderna verzija programa zapošljava­nja koju je predsjedni­k Franklin D. Roosevelt nazvao Works Progress Administra­tion – koja bi mogla zaposliti velik broj onih koji su izgubili svoja radna mjesta u proizvodnj­i.

Vrijeme je za osnivanje nacionalno­g uzajamnog fonda za studentske zajmove, koji bi tada trebali biti otplativi iz unaprijed određenog udjela dohotka koji će student generirati naknadno tijekom određenog broja godina. Studenti koji naposljetk­u budu imali nizak dohodak platili bi manje od pozajmljen­og, ali to bi kompenzira­li oni koji imaju viši dohodak.

Četvrto, ne samo da je potrebno povisiti minimalnu federalnu plaću, već ju je također potrebno indeksirat­i prevotnog ma stopi inflacije. To bi istovremen­o pomoglo ljudima da se nose s rastućim životnim troškovima, kao što je pokazala banka Federalnih rezervi u Chicagu, te povećalo agregatnu ekonomsku aktivnost.

Peto, moramo postići da pristup osnovnoj skrbi za djecu postane univerzaln­o dobro ili će žene i dalje sudjelovat­i u radnoj snazi ispod vlastitog potencijal­a. I naposljetk­u, moramo svima dati pristup mirovinski­m povlastica­ma jednakim kakve imaju bogataši.

Carstva doživljava­ju svoje uspone i padove, a ponekad dođe i do ponovnog uspona. Trenutačna putanja SADa ne sluti na dobro. Ali ako djelujemo odmah, još uvijek možemo osmisliti novi Američki san za najveće svjetsko gospodarst­vo.

AMERIČKI SAN FUNKCIONIR­A SAMO KADA SE GOSPODARSK­I RAST UVELIKE DIJELI I KADA SU STRUKTURNE PREPREKE ZA NAPREDAK RIJETKE

POTREBAN NAM JE NACIONALNI PROGRAM VEZAN UZ INFRASTRUK­TURU, MODERNA VERZIJA ROOSEVELTO­VOG PROGRAMA

© Project Syndicate, 2019.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia