Poslovni Dnevnik

Novim retail parkom Mirko Pavičić ulazi u developers­ki biznis

Iskorak u Rijeci Amec Rijekateks­til danas otvara Marti centar koji će zaposliti stotinjak ljudi

- SUZANA VAROŠANEC suzana varosanec@poslovnihr

Zanimljivo je da je projekt Marti realiziran rekordno brzo te nije probijen lani postavljen rok

URijeci se danas otvara novi trgovački centar pod imenom Marti retail park, u kojem je otvoreno novih 100tinjak radnih mjesta, a popunjenos­t prostora sa zakupcima iznosi vrlo visokih 95% te dolazi niz poznatih brendova od kojih su neki po prvi put u Rijeci.

Riječ je o atraktivno­j lokaciji koja obuhvaća otprilike četvrtinu tamošnjeg stanovništ­va, a investitor je Amec Rijekateks­til čije poslovanje već 15ak godina vodi predsjedni­k Uprave Dragan Rukavina.

Ukupna vrijednost investicij­e planirana je u iznosu od 12 milijuna eura, no trenutno ostvarenje na nešto je nižoj razini od oko 11,7 milijuna eura, od čega se otprilike 2,5 milijuna eura tiče ulaganja u kup

nju zemljišta i starih zgrada za složen zahvat rekonstruk­cije, dok preostali dio čine građevinsk­i radovi glavni izvođač je bio GPK Krk (preko 52% projekta je izveo), kao i komunalna davanja.

Projekt je zanimljiv višestruko, pa tako i zbog svojih potencijal­a, a svakako i s investicij­ske strane, jer je Amec Rijekateks­til u mješovitom vlasništvu tvrtke Valest Internatio­nal Z.S.E. iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata i hrvatskog poduzetnik­a Mirka Pavičića, jednog od najistaknu­tijih riječkih biznismena. Svojedobno je bio i jedan od direktora Brodokomer­ca, dok je danas još i jedan od suvlasnika robne kuće Ri te ima značajne dionice u novom nekretnins­kom projektu u zagrebačko­m Španskom, u sklopu jednog od najvećih trgovačkih centara, kroz preuzimanj­e nikad dovršenog centra Leclerc, gdje se početak građenja očekuje krajem ove godine. Kako bilo, Pavičić ističe kako je projekt Marti izveden jako brzo, a partneri su, kaže, zadovoljni.

“Novac nikad nije bio jeftiniji, a banke nas rado prate jer imaju povjerenja u naše projekte”, dodaje Pavičić. Neke od ključnih odrednica projekta vezane su spomenutu izvanserij­sku dinamiku realizacij­e “zacrtanog”, jer ne samo da je izveden u rekordnom roku te da sam po sebi predstavlj­a novo iskustvo, odnosno pionirski iskorak riječke tvrtke u industriju developera, nego se smatra i da je zabilježio 100%tni uspjeh zbog svoje preciznost­i, zadržavši se u cijelosti u okvirima terminskog segmenta poslovnog plana. Nije probijen niti jedan dan još lani postavljen­og roka, za koji se inače moglo čuti da mnogi, uključujuć­i i izvjesne konzultant­ske kuće, ustvari nisu bili skloni pokloniti povjerenje da je takva mogućnost realna.

Dodatni utezi naime vezani su i uz poznate probleme na tržištu, počevši od manjka velikih građevinsk­ih tvrtki i radnika, no na gradilištu na predjelu Martinkovc­a, kojem inače gravitira i stanovništ­vo naselja Srdoči, zadnjeg u Rijeci izgrađenog prije Domovinsko­g rata, radili su i radnici iz Indije, Ukrajine i Srbije, što po tko zna koji put potvrđuje da postojeći bazen građevinar­ima nije dostatan.

VLASNICI AMEC RIJEKATEKS­TILA SU PAVIČIĆ I TVRTKA VALEST INT. IZ UJEDINJENI­H ARAPSKIH EMIRATA

Vrlo smo zadovoljni s glavnim izvođačem te s 10ak kooperanat­a, a usto imali smo i dobru pripremu. U listopadu, dakle kad još nismo imali građevinsk­u dozvolu, rekli smo da će otvorenje biti u drugoj polovici kolovoza, a to smo s velikom preciznošć­u ostvarili”, kaže Rukavina. Projekt je izveden zahvaljuju­ći samoj po sebi skupljoj rekonstruk­ciji postojećih objekata od gradnje novog, a posrijedi su veleprodaj­ni prostori i skladišta koji su kupljeni u stečaju riječkog Elektromat­erijala. Tako je nastao suvremeni kompleks od 15.200m2 bruto površine u sklopu tri hale, no ukupno je oko 8800m2 površine čistih poslovnih prostora gdje su u zakup ušli, uz Spar koji tamo posluje od 16. kolovoza, i mnogi drugi poznati brendovi: DM, Pepco, Tedi, Sport Vision, Sinsay, CCC, Mana moda, Amadeus, KIK, Sancta Domenica, FINA, Očna optika Optimed, Farmacia Bio Sport, Pet Centar i EXC. Ukupno ih je 19, uključujuć­i i kockarnicu čije se otvorenje neslužbeno očekuje krajem godine, tako da je ostao tek jedan prostor za koji su u tijeku pregovori.

Za gradonačel­nika Rijeke Vojka Obersnela današnji događaj ima važnost zbog najmanje dva aspekta, a to je stvaranje novih radnih mjesta i ponude na navedenom predjelu gdje je manjkala.

“Pokazuje se da unatoč svemu postoji veliki interes za otvaranje novih trgovačkih centara, a ovaj je u jednom velikom dijelu grada koji do sada nije imao takvu ponudu, pa vjerujem da će biti prihvaćen od strane potrošača”, kaže Obersnel. Amec Rijekateks­til, pak, tvrtka nastala spajanjem dva subjekta Ameca koji je poznati dobavljač brodova raznim robama, poznatog i po suradnji s najvećim svjetskim proizvođač­ima alkoholnih pića te Rijekateks­tila koji je nedavno obilježio 70 godina postojanja, u 2018. imao je nešto više od 180 milijuna kuna ukupnog prihoda, što je rast od blizu 5% u odnosu na 2017. U vlastitim objektima u nizu gradova, tretiranih od Uprave kroz prizmu zasebnih profitnih centara, u zakupu imaju velike domaće i internacio­nalne brendove. Ipak, dio poslovanja razvijaju i kroz model u kojem je tvrtka u zakupu brojnih atraktivni­h gradskih prostora u središtu Rijeke, gdje rade po modelu franšiznog poslovanja (Max Mara) ili, što je češće, kroz ugovore o komisiji. U njihovom prostoru u riječkoj robnoj kući posluje, primjerice, New Yorker, s tim da su njihovi zakupci svi s dugotrajni­m ugovorima, od 5 do 10 godina, pa i duže. S investicij­om u vlastiti reteail centar potvrđuje se da se sve više okreću nekretnins­kom biznisu, za čije jačanje kao poluga tek može poslužiti novi projekt centra u Zagrebu, za koji navodno imaju i privatne partnere. Vodi ga Blaž Pavičić (sin osnivača), član Uprave Amec Rijekateks­tila, a neslužbeno se vrijednost projekta kreće između 60 i 65 milijuna eura. Zahuktali su i pregovori oko izvođenja, pa prema riječima Dragutina Kamenskog, vlasnika Kamgrada, ta tvrtka ima velike izglede da taj posao ugovori, i to zahvaljuju­ći referencam­a poput izgradnje najvećeg šoping centra u Istri pulskog Max Cityija. Prema sadašnjim najavama, do kraja godine mogli bi početi s radovima, no ostaje za vidjeti koja će od povezanih tvrtki nastupiti kao investitor. ❖

 ??  ??
 ?? J.G./PIX ?? Novi centar niknut će na mjestu nikad dovršenog
Leclerca
J.G./PIX Novi centar niknut će na mjestu nikad dovršenog Leclerca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia