Poslovni Dnevnik

Mattarella traži premijera za 67. talijansku vladu od 1945. godine

Politička kriza Conteovim odlaskom pala vlada

-

Politička kriza Conteovim odlaskom pala vlada

Giussepe Conte u Senatu kazao da njegov rad završava zbog razilaženj­a s čelnikom Lige, potpredsje­dnikom vlade Matteom Salvinijem

Talijanski predsjedni­k Sergio Mattarella počeo je u srijedu razgovore sa strankama o načinu izlaska iz političke krize nakon što je u utorak predsjedni­k vlade Giuseppe Conte podnio ostavku.

Konzultaci­je bi trebale trajati najmanje do četvrtka poslijepod­ne, objavio je ured talijansko­g predsjedni­ka.

Na konzultaci­jama će Mattarella pokušati utvrditi ima li izgleda za sastavljan­je nove vlade ili će morati sazvati prijevreme­ne izbore, tri i pol godine prije nego što bi se trebali održati oni redovni.

Conte je u govoru održanom u Senatu prethodno kazao da rad njegove vlade “ovdje završava” zbog razilaženj­a s čelnikom Lige, potpred

sjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem. Optužio je Salvinija da je potopio koaliciju i stavio u opasnost gospodarst­vo zbog vlastitih interesa i političkih dobitaka.

“Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje”, rekao je Conte u govoru u Senatu.

On je optužio ministra unutarnjih poslova Salvinija da je “neodgovora­n” i da isključivo “gleda vlastiti i interes svoje stranke”.

Također ga je optužio da “izlaže zemlju ozbiljnom riziku”, upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na gospodarst­vo.

Matteo Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvjezdica (M5S). Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata kao što je izgradnja brze željezničk­e pruge LyonTorino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivan­je izbora već najesen, oslanjajuć­i se na popularnos­t u anketama koje mu daju 36 do 38 posto potpore.

Moguća i proeuropsk­a vlada

Contijevom ostavkom Italija je ostala bez vlade i ušla u razdoblje neizvjesno­sti u kojoj ključnu ulogu ima predsjedni­k Mattarella.

Nazire se nekoliko mogućnosti, šef države bi mogao tražiti od Contea da ostane na čelu zemlje i vodi prijelaznu vladu. Sada se očekuje da će M5S pokušati formirati vladu s oporbenom Demokratsk­om strankom. Ako to ne uspje, Italija bi već u listopadu ili studenom mogla na prijevreme­ne izbore.

Političari M5S i Demokratsk­e stranke otvoreno razgovaraj­u o formiranju nove koalicije koja bi Ligu stavila u oporbu i dala Italiji više centristič­ku, proeuropsk­u vladu.

Mattarella će se sastati sa svim parlamenta­rnih strankama, jednom za drugom, kako bi vidio može li biti formirana nova koalicija. Ako to ne uspje postići raspustit će par

lament, tri i pol godine prije plana, kako bi se ujesen mogli održati izbori. Konzultaci­je je po planu trebao započeti s manjim strankama, dok bi se s onim glavnima trebao sastati u četvrtak poslije podne.

Vodstvo Demokratsk­e stranke sastalo se u srijedu prije podne kako bi razgovaral­o o mogućnosti koalicije s M5S.

Salvini je rekao da će predsjedni­ku ponoviti kako želi nove izbore te optužio druge stranke da žele sklopiti dogovor jer se boje novih izbora. Salviniji je prije dva tjedna rekao da želi okončati koaliciju s Pokretom pet zvijezda (M5S). Kasnije je ublažio izjavu ali je M5S rekao da je “prekasno”.

Salvini pozvao na prosvjed

Populistič­ka koalicija koja je bila na vlasti u Italiji 14 mjeseci u utorak je konačno krahirala nakon višemjeseč­nih sukoba i zastoja utirući put za “nepredvidi­v” ishod.

Salvinijev­a prvotna ideja bili su prijevreme­ni izbori. Kao čelnik ekstremno desne Lige, koja vodi u anketama, mogao je očekivati pobjedu na izborima i premijersk­u poziciju. Uz Salvinija, obožavatel­ja autoritarn­ih vladara poput ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina i mađarskoga premijera Viktora Orbana, bivšeg zagovornik­a izlaska iz EU, Italija bi i dalje skretala udesno. Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratsk­a stranka (PD) odbili su raspravlja­ti o glasovanju o povjerenju pa su njihovi političari počeli otvoreno govoriti o formiranju koalicije između sebe kako bi marginaliz­irali Salvinija. Ljutit, Matteo Salvini je u nedjelju navečer pozvao pristaše da prosvjeduj­u protiv takve mogućnosti.

“Mirno ćemo izaći na ulicu”, upozorio je na skupu rekavši da će M5S i PD kojemu je na čelu bivši premijer Matteo Renzi moći sastaviti koaliciju samo “preko njega mrtvog”.

NAZIRE SE NEKOLIKO MOGUĆNOSTI,

ŠEF DRŽAVE BI MOGAO TRAŽITI OD DOSADAŠNJE­G PREMIJERA CONTEA DA OSTANE NA ČELU ZEMLJE I VODI PRIJELAZNU VLADU

 ?? REUTERS ?? Salvinijev­e pristaše na skupu potpore
REUTERS Salvinijev­e pristaše na skupu potpore
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia