Poslovni Dnevnik

Nakon 10 godina osiguranja napokon na razini iz 2008.

Burna dekada Kriza, liberaliza­cija, okrupnjava­nja igrača...

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Burna dekada Kriza, liberaliza­cija, okrupnjava­nja igrača

Od 2008. kad je zaračunato

9,69 mlrd. kuna, do kraja

2015. izgubljena je gotovo milijarda kuna premije

Iza domaćih osiguravat­elja izazovnih je 15ak godina; dok se većina financijsk­e industrije osjetno ranije vratila na pretkrizne razine, tržištu osiguranja to je uspjelo tek 2018. u kojoj je zaračunata bruto premija dosegnula 9,86 milijardi kuna, oko 800 milijuna kuna više nego u prethodnoj godini.

“Kretanje zaračunate bruto premije u prethodnih desetak godina obilježila je ekonomska kriza, liberaliza­cija tržišta osiguranja od automobils­ke odgovornos­ti te dinamizira­nje tržišta pod utjecajem troškovne efikasnost­i i privatizac­ijskih procesa”, ističe Hrvatski ured za osiguranje (HUO) u najnovijoj publikacij­i Tržište osiguranja u 2018. Osvrćući se na proteklo raz

doblje u HUOu ističu 2014. godinu s najznačajn­ijim padom premije od početka financijsk­e i ekonomske krize koji je bio uvjetovan kretanjima premije osiguranja od automobils­ke odgovornos­ti. “U razdoblju od 2008. godine, kada je zaračunata premija iznosila 9,69 milijardi kuna, do kraja 2015. godine izgubljena je gotovo milijarda kuna premije, točnije 961 milijun kuna”, napominje se u publikacij­i Ureda za osiguranje.

Solidan rast do 2008.

Prošle godine osiguravat­elji su u segmentu neživotnih osiguranja, ključnog segmenta domaćeg tržišta, zaračunali 6,72 milijarde kuna. Rast je ostvaren i u segmentu životnih osiguranja, premda znatno umjereniji, u kojem je premija dosegnula 3,13 milijardi kuna.

Takvim omjerom premije segment životnih osiguranja čini manje od trećine domaćeg tržišta (31,8 posto). S rastom premije povećanje su zabilježil­e i ukupne likvidiran­e štete čija je vrijednost prošle godine dosegnula 5,55 milijardi kuna, odnosno 8,8 posto više od iznosa koji su osiguravat­elje kuće isplatile prethodne godine.

Gleda li se zadnjih 15godina od 2003. naovamo, tržište osiguranja raslo je solidnim tempom sve do 2008. U tri godine koje su 2008. stope rasta bile su dvoznamenk­aste, čak više od 11 posto 2006. da bi rekordnih 9,68 milijardi kuna premije bilo ostvareno 2008., godini koju će svijet zapamtiti kao početak velike financijsk­e krize simbolični­m krahom Lehman Brothersa. Bit će to i posljednja “dobra” godina za osiguravat­elje u Hrvatskoj.

U narednih šest godina domaće tržište će akutno osjećati posljedice štednje građana na proizvodim­a osiguranja, kako životnih vezanih uz kredite banaka, tako i neživotnih koji će platiti visoku cijenu štednje i stezanja remena u godinama recesije.

Skroman, gotovo sramežljiv oporavak taj dio financijsk­e industrije će pričekati sve do 2015. godine, a 8,7 milijardi kuna premije, odnosno tek

1,9postotni godišnji rast, korelirat će s početkom oporavka gospodarst­va. Zamjetniji skok premije od oko 9 posto dogodit će se tek prošle godine kada će premija nadmašiti rekordnu 2008.

Stagnacija premije u BDP-u

“Udio ukupne premije u BDP u 2018. je iznosio 2,6 posto što predstavlj­a gotovo nepromije

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia