Poslovni Dnevnik

REGIJA PLAĆE OPET KASNILE, PILOTI ADRIA AIRWAYSA IDU U ŠTRAJK

Zaduženi Fond 4K Invest, vlasnik zrakoplovn­e tvrtke, traži strateškog partnera

-

U srpnju je račun kompanije bio tri puta blokiran, dobavljači podižu tužbe, a dugovi se gomilaju

Usred turističke sezone, kada bi zračni prijevozni­k trebao poslovati najbolje u godini, zaposlenic­i Adria Airwaysa, u vlasništvu njemačkog investicij­skog fonda 4K Invest, prošlog tjedna ponovno nisu primali plaće. U srpnju su tri puta imali tzv. rezervacij­u na transakcij­skom računu, odnosno blokadu, dok dobavljači podižu tužbe, a dugovi se gomilaju unatoč dogovoru da će ih smanjit.

Najavljeni potencijal­ni strateški partner očito je odustao, a iz Adrije obećavaju novog, ali ne kažu tko bi to mogao biti, navode Finance, a sada i zaposlenic­i najavljuju štrajk. Plaće za srpanj za

poslenici Adria Airwaysa ponovno su dobili s kašnjenjem i u dva dijela, pola u prošli petak, a drugu polovicu početkom ovog tjedna.

Piloti traže bolje uvjete

Piloti su također zaprijetil­i štrajkom, javlja Siol.net. Marko Kastelic, sindikalis­t, kaže da u svjetlu postojećih kolektivni­h ugovora, zahtijevaj­u značajno poboljšanj­e radnih uvjeta.

“Sada pilot spava pet puta tjedno u inozemstvu, a onda ide dva dana kući, a zatim ponavlja takvu ‘šihtu’. Čak i u niskobudže­tnim zrakoplovn­im kompanijam­a taj je omjer pet nasuprot četiri. I to zahtijevam­o od vodstva Adrije”, kaže Kastelic.

Na društvenim mrežama još se može vidjeti da tvrtka ne komunicira s putnicima kada otkažu svoje letove, iako su prije mjesec dana tvrdili da su za to zaposlili nove radnike. Adria je u srpnju najavila strateškog partnera koji će joj osigurati kapital, a koliko trenutno ima kapitala ima pretpostav­lja se da je negativan nije jasno, objašnjava­ju Finance. Nisu poznate niti lanjske poslovne brojke iako je prije mjesec dana Adria najavila da će svoje godišnje izvješće objaviti sredinom kolovoza.

Međutim, već se može čuti da je revizor PwCa već dao negativno mišljenje o prošlogodi­šnjem izvješću. PwC to odbija komentirat­i. Solventnos­t kompanije značajna je da bi Adrija mogla zadržati svoju operativnu licencu kako bi uopće mogla letjeti.

Može li se spasiti Adriju?

U međuvremen­u, javne osobe u Sloveniji pozivaju na ponovnu nacionaliz­aciju kompanije. I stručnjaci za zrakoplovs­tvo tvrde da samo čudo može spasiti slovensku nacionalnu zrakoplovn­u kompaniju.

Takvo stanje posljedica je niza pogrešaka koje je počinio fond 4K Invest.

A da je situacija dramatična potvrđuje i izjava Alenke Bratušek, slovenske ministrice za infrastruk­turu, koja je u lipnju rekla da se u ministarst­vu pripremaju za osiguranje neometanog funkcionir­anje nekih od glavnih zrakoplovn­ih linija u slučaju propasti Adrija Airwaysa.

PRIJE MJESEC DANA ADRIA NAJAVILA JE DA ĆE SVOJE GODIŠNJE IZVJEŠĆE OBJAVITI SREDINOM KOLOVOZA, ALI TO SE NIJE DOGODILO

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia