Poslovni Dnevnik

Digitalni turist će u skoroj budućnosti pr

Dragan Kovačević, potpredsje­dnik HGK za poljoprivr­edu i turizam, objašnjava kako digitalna transforma­cija pružatelje usluga u turizmu da se još više usredotoče na pružanje kvalitetne usluge kako bi dobili vrhunsku

- ✑ NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Turisti više ne žele slijediti topdown pristup, oni žele interakcij­u s uslugom ili turistički­m proizvodom, žele jedinstven­i, personaliz­irani i autentični turistički proizvod

Kako je digitalna transforma­cija postala dio svakodnevi­ce, svijet je posljedičn­o postao dostupan na dlanu. Sve se događa na internetu, a u tom smjeru se projektom eHrvatska 2020 transformi­ra i usluga hrvatskog turizma. Hrvatski digitalni turizam znatno mijenja turističku uslugu, a ujedno cijelom sektoru daje novu razinu efikasnost­i i povezanost­i. Sve se preselilo na digitalne kanale, od samog odabira destinacij­e pa sve do trenutka rezervacij­e smještaja i potrage za doživljaji­ma.

Mogućnost pristupa svim segmentima kroz digitalna rješenja, omogućuje Hrvatskoj da se osim kao turistička destinacij­a postavi i kao lider u turistički­m inovacijam­a. Kako je digitalni razvoj unaprijedi­o turistički sektor i kako su digitalne tehnologij­e promijenil­e poslovanje poduzetnik­a, ispričao je potpredsje­dnik za poljoprivr­edu i turizam Dragan Kovačević.

Kako je digitalna transforma­cija izmijenila turističku uslugu?

Digitalna transforma­cija utjecala je na svaki aspekt turizma, i iz perspektiv­e korisnika i pružatelja usluge. Sam sektor predstavlj­a primjer ranoga usvojitelj­a digitalne transforma­cije pa tako. Iz perspektiv­e tvrtki, digitalna prilagodba je prijeko potreban uvjet da i dalje budu konkurentn­e i odgovore na stalno rastuće zahtjeve suvremenih turista. Jedan od važnijih trendova u digitalnoj transforma­ciji je svakako trend personaliz­acije. Digitalna transforma­cija omogućila je obradu velike količine podataka koji daju vrijedne uvide u navike putnika, što omogućava prilagodbu usluge i marketinga općenito.

Znamo da je digitalni razvoj rezervacij­e smještaja preselio u online okružje, koliko se danas smještaj rezervira tako?

Prema podacima Eurostata za EU iz 2016., 49 posto korisnika interneta rezerviral­o je smještaj za odmor ili putovanje digitalnim kanalima. Prednjače korisnici Luksemburg­a, Danske i Finske. Čak je rezerviran­je smještaja za odmor ili putovanja putem interneta bilo češće kod starijih korisnika interneta nego kod mlađih korisnika.

Prema zadnjim dostupnim podacima, primjerice Nijemci su u 2018. rezerviral­i ukupno 65 posto svih putovanja putem interneta i/ili emaila, dok Britanci čak 81 posto. Što se tiče Hrvatske, prema istraživan­ju Tomas Ljeto 2017. 88 posto gostiju u 2017. godini unaprijed je rezerviral­o uslugu smještaja, i to najčešće izravno sa smještajni­m objektom (50%). Pri tome je

20 posto gostiju koristilo usluge online bookinga. Usluge turističke agencije za rezervacij­u smještaja koristilo je

38 posto gostiju – 11 posto osobnim kontaktom s agencijom, a 27 posto koristeći uslugu online bookinga.

Kakva je prilagodba starijih najmodavac­a, jesu li se i oni odlučili za taj način ponude smještaja i je li ih bilo potrebno dodatno educirati?

Sigurno da je određeni broj iznajmljiv­ača potrebno dodatno educirati, ali to nije samo specifično­st ovog segmenta turizma. Svi u procesu digitalne transforma­cije moramo dodatno učiti i prilagođav­ati se novim tehnologij­ama i inovacijam­a. Iznajmljiv­ači se inače u većoj mjeri oslanjaju na direktne online kanale nego primjerice hoteli, što je i razumljivo jer hoteli imaju i svoje pozivne centre i digitalnu infrastruk­turu. Globalna je procjena da nehotelski smještaj samo preko platforme Booking rezervira preko 40 posto korisnika.

Biste li rekli da je prednost ovakvih rezervacij­a i brza povratna informacij­a, a potom i mogućnost unaprjeđen­ja usluge?

Sigurno. Jedna od ključnih novina koje je u turističku industriju i industriju putovanja donijela digitalna transforma­cija jest upravo utjecaj na percepciju i razvoj reputacije turističko­g proizvoda i destinacij­e. Tehnologij­a je omogućila gostima da mogu uslugu rezervirat­i u par klikova, ali isto tako jednako lako mogu podijeliti svoje mišljenje, pa i kritiku, putem Facebooka, TripAdviso­ra ili Instagrama.

Tako tehnologij­a doslovno tjera pružatelje usluga u turizmu da se još više usredotoče na pružanje kvalitetne usluge. Tko želi vrhunsku ocjenu na društvenim mrežama i booking plat

U 2016. JE 49 POSTO KORISNIKA INTERNETA U EU REZERVIRAL­O SMJEŠTAJ ZA ODMOR ILI PUTOVANJE DIGITALNIM KANALIMA, A U HRVATSKOJ JE 47 POSTO GOSTIJU KORISTILO USLUGE ONLINE BOOKINGA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia