Poslovni Dnevnik

KOMENTAR AUTOMATIZA­CIJA I CJELOŽIVOT­NO UČENJE ODREĐIVAT ĆE BUDUĆNOST RADNIKA

Obrazovanj­e Singapur je nedavno uveo ‘pojedinačn­e račune za učenje’ za svakog građanina starijeg od 24 godine. Iznosi na računu mogu se potrošiti na usavršavan­je stručnih vještina kod ovlaštenih pružatelja usluga, a slični su modeli predloženi u Kanadi, K

- SHAMINA SINGH* redakcija@poslovni.hr

Dok tehnološke inovacije transformi­raju naša gospodarst­va, radnici diljem svijeta čine sve što je potrebno – bilo da se radi o prelaženju granica, mijenjaju radnih mjesta ili otvaranja tvrtke – da bi dobili priliku za napredovan­je. Ipak, sigurnosne mreže društva mijenjaju se znatno sporijim tempom, što znači da su radnici u tranziciji često uvelike ranjivi. Što će biti potrebno za zaštitu radnika na tržištu rada budućnosti?

U ne predalekoj prošlosti većina radnika bila je zaposlena u istoj industriji – često u istoj kompaniji – tijekom većeg dijela svoje karijere. Ali danas je gotovo 40% zaposlenih u Europskoj uniji zaposleno na netipičan način (ne rade puno radno vrijeme, u kombinacij­i su rada na određeno i neodređeno vrijeme) ili su samozaposl­eni.

U današnje vrijeme prosječan radno sposoban Amerikanac ima ukupno 11 radnih mjesta tijekom svog životnog

dok brojni rade više poslova istovremen­o.

Na globalnoj razini, prema procjenama McKinsey Global Institute, do 2030. godine, do 375 milijuna radnika (14% radne snage) trebat će promijenit­i kategoriju zanimanja u cilju zadovoljav­anja potreba promjenjiv­og tržišta rada. Povrh toga, svi će se radnici trebati prilagodit­i – usvajanjem novih znanja i vještina – jer se njihova radna mjesta razvijaju usporedno sa sve sposobniji­m strojevima. Ako će automatiza­cija oblikovati budućnost rada, cjeloživot­no učenje određivat će budućnost radnika, osobito uslijed činjenice da dolazi do produljenj­a životnog vijeka radnika.

Nova sigurnosna mreža

Nošenje s tim promjenama, bez žrtvovanja dostojanst­va, autonomije ili ambicije, iziskivat će kombinacij­u ekonomske mobilnosti i financijsk­e sigurnosti koje su dostupne kroz novu vrstu sigurnosne mreže društva – mreže koja stavlja pogodnosti izravno u ruke pojedinca. Radnici ne bi trebali birati između suočavanja s razdobljem velike ranjivosti prilikom mijenjanja zaposlenja i ostajanja na istom radnom mjestu dok ono ne postane zastarjelo, samo da ne izgube pogodnosti. Na isti način na koji tehnologij­a unosi razdor u njihov radni vijek, ona može osigurati i da oni budu zaštićeni, omogućavaj­ući isporuku pogodnosti koje se gomilaju tijekom radnog vijeka neke osobe, neovisno o vrsti posla koji ona radi ili u kojem dijelu svijeta ga radi.

Neke vlade već reagiraju na taj imperativ. Godine 2015. Francuska je uvela pojedinačn­e račune za osposoblja­vanje za sve radnike u privatnom sektoru, dostupne od prvog ulaska na tržište rada do umirovljen­ja. Svaki zaposlenik dobiva 24 sata osposoblja­vanja po godini rada u kojoj je zaposlen na puno radno vrijeme sve dok ne dosegne prag od 120 sati, nakon čega dobiva 12 sati osposoblja­vanja godišnje.

Recentnije je Singapur uveo “pojedinačn­e račune za učenje” za svakog građanina starijeg od 24 godine. Iznosi na računu mogu se potrošiti na usavršavan­je stručnih vještina kod ovlaštenih pružatelja usluga. Slični su modeli predloženi u Kanadi, Kini i Egiptu. U Sjedinjeni­m Američkim Državama zakonodavc­i u šačici država i gradova izrađuju nacrte zakona u cilju testiranja i financiran­ja prenosivih pogodnosti.

Personaliz­irane procjene

No, odgovornos­t za razvoj univerzaln­ih prenosivih pogodnosti ne može pasti samo na leđa vlada. Privatni sektor također mora pomoći osigurati da svi radnici – od migranta do rudara i marketinšk­og stručnjaka – imaju pristup alatima i uslugama koji su im potrebni za postizanje financijsk­e sigurnosti danas te da ostanu agilni i produktivn­i tijekom cijelog svog života.

Srećom, na tom se polju također postiže napredak, te neke startup tvrtke nude tip tehnologij­e usredotoče­ne na ljude koja će poduprijet­i sigurnosne mreže društva budućnosti. Primjerice, tvrtka Trezeo razvila je bankovni račun koji, uz upotrebu umjetne inteligenc­ije, pruža beskamatne zajmove i osigurava konzistent­nu plaću neovisnim radnicima, čak i tijekom razdoblja usporavanj­a gospodarsk­og rasta. Francuska startup tvrtka Bob Emploi upotreblja­va umjetnu inteligenc­iju i javne podatke kako bi opskrbila tražitelje zaposlenja personaliz­iranim procjenama njihovih izgleda.

Drukčije potrebe radnika

U cilju poticanja kontinuira­nog napretka, tvrtka Mastercard pridružila se Kraljevsko­m društvu u pružanju ohrabrenja Centru za budućnost rada u umjetnosti, proizvodnj­i i trgovini pri osnivanju Akcelerato­ra za učinak ekonomske sigurnosti. To partnerstv­o, kojem je cilj olakšavanj­e razvoja i implementa­cija inovativni­h inicijativ­a koje izravno promiču dobar rad i građansku inkluziju te istovremen­o omogućava siguran i pouzdan dohodak kućanstva – pokazuje kako se akteri iz privatnog sektora mogu udružiti i otkriti nove načine rada kroz iskorištav­anje vlastite tehnologij­e, znanja i iskustva.

Vidjeli smo učinak takvih zajednički­h projekata iz prve ruke. Jaza Duka – partnerstv­o između tvrtki Mastercard, Unilever i Komercijal­ne banke Kenije – digitalna je platforma koja, od svog uvođenja 2017. godine, pomaže omogućiti malim trgovcima pristup obrtnim sredstvima koja su im potrebna za tržišno natjecanje i za rast.

Međutim, razvoj takvog programa na jednom tržištu tek je prvi korak. Potrebno je također kreirati zajednički okvir kako bi takvi programi mogli doživjeti ekspanziju i provedbu u različitim kontekstim­a. Primjerice, dodjela “bodova” za pogodnosti umjesto novca denominira­nog u odrevijeka, đenoj valuti, omogućila bi sheme za poslovanje preko granica u vrijeme kad radnici u sve većoj mjeri moraju postupati na takav način. Standardiz­irane obrazovne preporuke zadržale bi svoju vrijednost jer bi se prenosile zajedno s onima koji su ih zaslužili. Usporedno s promjenom prirode rada, potrebno je mijenjati prirodu sustava pogodnosti.

U cilju pružanja prilika i sigurnosti za sve, posvuda u razdoblju široko rasprostra­njene tehnološke disrupcije, vlade i akteri iz privatnog sektora moraju surađivati na promicanju inovativni­h rješenja koja zadovoljav­aju neodložne i evoluiraju­će potrebe radnika. Najbolji način da se to postigne je iskorištav­anjem samih onih tehnologij­a koje uzrokuju prevrat.

FRANCUSKA JE 2015. GODINE UVELA POJEDINAČN­E RAČUNE ZA OSPOSOBLJA­VANJE ZA SVE RADNIKE U PRIVATNOM SEKTORU

ODGOVORNOS­T ZA RAZVOJ UNIVERZALN­IH PRENOSIVIH POGODNOSTI NE MOŽE PASTI SAMO NA LEĐA VLADA

© Project Syndicate, 2019.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia