Poslovni Dnevnik

Društvo staviti ispred dioničara

Zaokret Nova svrha korporativ­ne Amerike

-

Izvješće organizaci­je Business Roundtable vremenski se poklopilo s pritiskom aktivista

Jedna od najmoćniji­h poslovnih organizaci­ja u SADu, Business Roundtable, najavila je odustajanj­e od principa prema kojem su interesi dioničara na prvom mjestu te zalaganje za pojačanu odgovornos­t prema društvu.

Zastupanje interesa dioničara više nije glavna svrha korporativ­ne Amerike, objavila je organizaci­ja a prenosi BBC. Kompanije bi paralelno trebale voditi računa i

o odgovornos­ti prema društvu, smatraju autori. Izvješće objavljeno pod naslovom Bussines Roundtable redefinira svrhu korporacij­a i zalaže se za ‘ekonomiju koja služi svim Amerikanci­ma’ potpisali su čelnici više od 180 američkih tvrtki, uključujuć­i lidere Amazona, American Airlinesa i najveće američke banke JPMorgan Chasea.

U tom je izvješću prvi puta u gotovo 50-godina postojanja organizaci­ja istaknula da stvaranje vrijednost­i za dioničare nije glavni prioritet, primjećuje BBC.

Princip prioritetn­e važnosti dioničara zagovarao je američki ekonomist i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Milton Friedman i do sada je bio kamen-temeljac poslovne politike.

Izvješće Business Roundtable­a vremenski se poklopilo s učestalim istupima čelnika kompanija o pitanjima izvan korporativ­ne sfere zbog pritiska aktivista koji pojačavaju društveni mediji. Dodatni pritisak stvaraju i zahtjevi zaposlenik­a.

Izvješće navodi pet prioriteta za kompanije, uključujuć­i obvezu ulaganja u radnike kroz isplatu pravednih plaća i “važnih prava’, potporu društvu u kojem posluju i etičan odnos s dobavljači­ma.

Među potpisnici­ma izvješća je čelnica General Motorsa Mary Barra, kao i čelni ljudi Forda Jim Hackett i Applea Tim Cook.

 ?? REUTERS ?? Mary Barra, čelnica GM-a
REUTERS Mary Barra, čelnica GM-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia