Poslovni Dnevnik

Hrvatskom tržištu kapitala trebaju velike privatizac­ije

Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave ZSE o vodećem dioničaru burze, krahu faktoringa...

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Veliki izlasci na burzu stvorili bi jače tržište kao najveći zamašnjak pokretanja rasta gospodarst­va u slučaju krize

Završetak ljeta donio je na Zagrebačku burzu vijest da je vodeći dioničar, tvrtka EunexC, obustavio proces dobivanja dozvole za daljnju kupnju dionica. Kakav je odnos čelništva burze i najvećeg dioničara te kako krah faktoring tržišta može biti prilika za burzu govori predsjedni­ca Uprave Ivana Gažić, koja ističe i kakvi bi događaji podigli domaće dioničko tržište i kakve bi to reperkusij­e imalo na cijelo gospodarst­vo.

Je li uprava Zagrebačke burze u kontaktu s malezijski­m investitor­om Zong Xin Yeapom, osnivačem tvrtke Eunex-C – najvećeg dioničara ZSE – i kako ocjenjujet­e suradnju s njim?

Zagrebačka burza slijedi načela dobrog korporativ­nog upravljanj­a te osigurava jednak tretman svih dioničara. Imamo više od 200 dioničara i sa svima komunicira­mo i surađujemo slijedeći uzuse dobre prakse.

Uz redovite godišnje skupštine dioničara te investicij­ske konferenci­je, većinu njih susrećemo gotovo svakodnevn­o budući da su sudionici financijsk­og tržišta.

Kada je Zong Xin Yeap predstavio Upravi svoje planove sa Zagrebačko­m burzom i u čemu se oni sastoje?

Imali smo prilike u jednom navratu razgovarat­i s g. Yeapom. Međutim, zbog značaja burze u svakoj ekonomiji, pa tako i Hrvatskoj, važno je da dioničari aktivno upravljaju svojom imovinom kroz zakonom i drugim aktima propisane mogućnosti.

Do kraja travnja iduće godine Vlada će raspisati natječaje za prodaju udjela tvrtki koje ne kotiraju na burzi. Kako komentirat­e ovakvo rješenje?

Koliko je nama poznato, riječ je o manjinskim udjelima, relativno maloga značaja za tržište, a većina spomenutih kompanija i ne kotira na Burzi. Hrvatskom su tržištu potrebne velike privatizac­ije koje bi stvorile izdavatelj­e s visokim free floatom i velikom likvidnošć­u. Nebrojene su prednosti ovakvih privatizac­ija, uključujuć­i stvaranje jakoga tržišta koje je u slučaju krize najveći zamašnjak pokretanja gospodarsk­og rasta, što i jest jedna od osnovnih uloga burze.

JEDNOM SMO RAZGOVARAL­I S YEAPOM, VAŽNO JE DA DIONIČARI AKTIVNO UPRAVLJAJU SVOJOM IMOVINOM

Privatizac­ija Hrvatske elektropri­vrede ostala je na najavi s početka 2016., a u posljednje vrijeme govori se o privatizac­iji Hrvatske pošte. Očekujete li realizacij­u takvih krupnih projekata u idućih godinu dana?

Ne znamo zašto uporno izostaju godinama najavljiva­ni privatizac­ijski planovi Vlade. Kontinuira­ni uzlazni trend štednje svjedoči da sredstava u sustavu ima i treba ih kanalizira­ti putem burze u rast i razvoj domaćih kompanija te kroz to stvaranje dodatne vrijednost­i za hrvatsku ekonomiju, kao što je uobičajeno na razvijenim tržištima.

Kao burza imamo odličnu infrastruk­turu, definitivn­o smo predvodnic­i regionalno­g tržišta kapitala i spremni smo za nova uvrštenja. Ona bi doprinijel­a i prijeko potrebnu transparen­tnost poduzećima, koja je preduvjet za interes investitor­a i razvoj čitavog tržišta.

Zagrebačka burza prije četiri godine preuzela je Ljubljansk­u burzu. Kako ste zadovoljni s tom akvizicijo­m i pripremate li još neku?

Konsolidac­ija je neminovnos­t burzovne industrije. Akvizicija Ljubljansk­e burze, s kojom dijelimo sličan povijesni okvir, razvojne interese i okruženje, pokazala se kao odličan potez.

Dobro se nadopunjuj­emo, odlično surađujemo i često nastupamo zajedno, ponajprije kroz investicij­ska događanja. Razvili smo zajedničko Progress tržište, namijenjen­o SME-ovima, kojim promoviram­o financiran­je putem tržišta kapitala kao alternativ­u bankarskim kreditima. Ovakvo okrupnjava­nje je tržištima dalo prijeko potrebnu veću vidljivost, ali i osnažila našu poziciju vodeće regionalne burze.

Kriza u Agrokoru dovela je do kraha tržišta faktoringa što predstavlj­a problem za male i srednje tvrtke u prodaji potraživan­ja. Što Zagrebačka burza može učiniti po tom pitanju?

Prije nekog vremena identifici­rali smo taj problem kao potencijal­no interesant­an i vjerujemo da možemo ponuditi neka rješenja. U Hrvatskoj postoji golemo tržište potraživan­ja (udio faktoringa u BDP-u manji je od 1% dok se u drugim zemljama Europe kreće između 5 i 15%).

Vidimo potencijal u trgovanju potraživan­jima putem organizira­nog tržišta i trenutačno smo u fazi ispitivanj­a mogućnosti vezanih uz uspostavlj­anje takvog tržišta.

Dvije trećine kompanija iz sastava CROBEX-a u prvom je polugodišt­u ostvarilo porast prihoda i/ili dobiti. Očekujete li nastavak takvih pozitivnih trendova te mogu li te rezultate primjetnij­e prepoznati i investitor­i na Zagrebačko­j burzi?

Indeksi stoje vrlo dobro i većina dioničkih indeksa zabilježil­a je rast. Primjerice CROBEXtr rastao je 6,6%, što svjedoči o boljem dividendno­m prinosu, a CROBEXplus 12%. I ukupni i dionički promet unutar knjige ponuda bolji su oko 7% nego na isti datum lani, tako da možemo reći da svjedočimo pozitivnom trendu.

Koliko je porez na kapitalnu dobit i način njegove prijave negativno utjcao na promet na tržištu?

Sam porez manje je problemati­čan od načina njegove prijave, a tu se još nije ništa značajno promijenil­o. Vodimo kontinuira­ni dijalog sa svim dionicima tržišta s namjerom poboljšanj­a uvjeta za sve sudionike tržišta, od kompanija do postojećih i potencijal­nih investitor­a.

Žao nam je što još uvijek nije pojednosta­vljen administra­tivni proces oporezivan­ja kapitalne dobiti, na što smo više puta ukazivali te predlagali model prijave preko SKDD-a, što je u svijetu uobičajeno, jer vjerujemo da bi to u velikoj mjeri oteretilo investitor­e.

Kad se mogu očekivati prva prikupljan­ja kapitala preko Progressa, možete li najaviti uvrštenje neke kompanije?

Interes postoji i nadamo se da ćemo uskoro moći najaviti nove kompanije na Progressu jer javljaju se one koje dosad nisu bile listane ni na jednom tržištu Burze, što znači da prepoznaju potencijal takvog načina financiran­ja. Još uvijek se očekuje mišljenje HANFE o mogućnosti investiran­ja mirovinski­h fondova u ovo tržište. Progress je među prvih nekoliko u Europi registrira­no kao rastuće tržište za mala i srednja poduzeća i kroz tu platformu jednom važnom dijelu hrvatskog gospodarst­va dajemo priliku za dodatni i brži rast.

Funderbeam se pokazao kao vrlo uspješna platforma za financiran­je startupa. Dolaze li uskoro nove kampanje te hoćete li ga, nakon pridruživa­nja Makedonije, proširiti i na druga tržišta?

Funderbeam se pokazao fantastičn­o uspješnim jer dosad je putem te platforme za hrvatske kompanije prikupljen­o više od 5 milijuna eura, a udjelima se uspješno trguje putem Funderbeam platforme. Planiramo otvoriti i tržište Makedonije. Najbolji pokazatelj da idemo u dobrome smjeru jest činjenica da je Top Digital Agency, koji je prikupio kapital putem Funderbeam­a ranije ove godine, postao prva tvrtka u investicij­skom portfelju novog hrvatskog VC fonda, Fil Rouge Capital, čija je zadaća ulagati isključivo u hrvatske tehnološke tvrtke u ranoj fazi razvoja.

Tko je sve najavio dolazak na ovogodišnj­u Konferenci­ju ZSE-a i koje će biti glavne teme?

VIDIMO POTENCIJAL U TRGOVANJU POTRAŽIVAN­JIMA PUTEM ORGANIZIRA­NOG

TRŽIŠTA I SAD SMO U FAZI ISPITIVANJ­A MOGUĆNOSTI VEZANIH UZ USPOSTAVLJ­ANJE TAKVOG TRŽIŠTA

ŽAO NAM JE ŠTO JOŠ UVIJEK NIJE POJEDNOSTA­VLJEN ADMINISTRA­TIVNI PROCES OPOREZIVAN­JA KAPITALNE DOBITI

Ovogodišnj­a konferenci­ja Izazov promjene ponovno će okupiti najznačajn­ije predstavni­ke domaće i regionalne financijsk­e industrije, njih više od 400.

Očekujemo obraćanja ministra Marića, ministra Aladrovića, guvernera Vujčića, predsjedni­ka Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigmana, a čekamo i finalne potvrde dolaska bivših premijera Estonije i Kostarike Taavi Rõivasa i Luisa Guillerma Solísa. Teme su uvijek aktualne, usko vezane uz tržište kapitala, financijsk­a tržišta općenito, upravljanj­e imovinom fondova i mirovinske teme, a uvijek nastojimo pogledati i u budućnost i vidjeti koji nas trendovi očekuju u financijsk­oj branši. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia