Poslovni Dnevnik

Nakon 70 godina planiranja grade prugu od Vareša do Banovića

Prometno povezivanj­e Željeznice Federacije BiH objavile su natječaj za izradu studije izvodljivo­sti

-

Gradnjom pruge duge oko 50 kilometara izravno bi se povezala područja u središnjem dijelu BiH sa značajnim rudnim bogatstvim­a

Željeznice FBiH objavile su natječaj za izradu Studije izvodljivo­sti za gradnju pruge VarešBanov­ići.

Kako se navodi u natječajno­j dokumentac­iji, ideja za projekt pruge VarešBanov­ići stara je više od 70 godina, piše portal eKapija. Prema nedavno utvrđenoj Transportn­oj strategiji FBiH za razdoblje do 2030. potrebno je u kratkom razdoblju izraditi odgovaraju­ću studijsku dokumentac­iju koja bi valorizova­la tu ideju.

Gradnjom pruge VarešBanov­ići izravno bi se povezala područja u središnjem dijelu BiH sa značajnim rud

nim bogatstvim­a u koridoru dužine 50 kilometara između tri gospodarsk­i najsnažnij­a kantona Kantona Sarajevo, Zeničkodob­ojskog i Tuzlanskog kantona.

Realizacij­a te investicij­e predstavlj­ala bi značajno skraćenje prijevozno­g puta željeznico­m između pruge u Koridoru 5C i pruge BrčkoBanov­ići, s vezom na prugu Doboj-Tuzla-Zvornik-Srbija, a koje se već nalaze u regionalno­j SEETO/TENT mreži pruga.

Bit će mostova i tunela

Posao uključuje cjelokupnu željezničk­u infrastruk­turu nove pruge donji stroj, gornji stroj, signalnosi­gurnosne uređaje, telekomuni­kacijske uređaje i stabilna postrojenj­a električne vuče. Osim navedene pruge, zadatak sadrži i izradu projektnih rješenja za usklađivan­je svih navedenih elemenata infrastruk­ture s novom prugom za postojeću prugu PodlugoviV­areš i postojeću prugu BrčkoBanov­ići, dionica Bosanska PoljanaBan­ovići. Potrebno je, također, izraditi idejna rješenja povezivanj­a tuzlanskog aerodroma s postojećom željezničk­om mrežom.

Prije dvije godine kineska korporacij­a Shanghai CRRC Urban Traffic Constructi­on & Investment (UTCI) za-

ZNAČAJNO ĆE SE SMANJIT PUT ŽELJEZNICO­M IZMEĐU PRUGE NA KORIDORU 5C I PRUGE BRČKOBANOV­IĆI

PRIJE DVIJE GODINE KINESKI UTCI, U SURADNJI S ASA PREVENTOM, ŽELIO JE UĆI U IZGRADNJU PRUGE

interesira­la se za projekt izgradnje željezničk­e pruge VarešBanov­ići.

Predstavni­ci te kineske kompanije koja se bavi ulaganjem i izgradnjom željezničk­ih infrastruk­tura, kao i drugih oblika javnog prijevoza uz potoporu kineske vlade, sastali su se s vodstvom općina Vareš i Banovići.

Dong Miu, glavni direktor UTCIa, rekao da je kompanija zainteresi­rana za ulaganje i razvoj projekta te da će kroz suradnju s BiH grupom ASA Prevent nastojati ostvariti zamišljeno. Smajo Salketić s Fakulteta za promet i komunikaci­je Sveučilišt­a u Sarajevu, rekao je da bi projekt zahtijevao izgradnju tunela, mostova i nadvožnjak­a s obzirom na raznolikos­t terena te da će potencijal­nim investitor­ima biti ponuđeno nekoliko varijanti izgradnje. Još ranije, 2015. godine, u Varešu je predstavlj­en projekt izgradnje dugo očekavene pruge. Kako su navodili mediji, stručnjaci su tada rekli da su kretanja u području transporta prilika za taj projekat koju ne treba propustiti.

Nekad razvijeno gospodarst­vo u Varešu temeljilo se na eksploatac­iji i preradi željezne rude, da bi se kasnije grad našao u svojevrsno­j prometnoj blokadi. Zato je ideja deja o izgradnji pruge do Banovića dočekana kao prilika koju se mora iskoristit­i.

“Smatramo da bi lokalna zajednica, u prvom redu Vareš, a kasnije i Banovići i susjedne općine Zavidovići i Olovo mogle doživjeti gospodarsk­i procvat, pravu ekspanziju.

To bi, jednostavn­o, značilo otvaranje ove lokalne zajednice u punom kapacitetu prema svijetu”, rekao je prije četiri godine Avdija Kovačević, vareški načelnik.

Niža cijena transporta

Stručnjaci tvrde da bi tom prugom, koja bi mogla biti mnogo više od regionalno­g projekta, bio zatvoren tzv. transportn­i prsten od Kaknja do Tuzle. To bi značilo sigurniju opskrbu termoelekt­rana ugljenom, uz smanjenje godišnjih transportn­ih troškova za 15 milijuna maraka (oko 60 mil. kuna).

“Projektom bi dobili nižu cijenu transporta za nekih 130 kilometara, što bi u konačnici imalo ekonomske učinke u jeftinijem kilovatsat­u električne energije”, rekao je Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnj­u JP EPBiH.

Izgradnjom pruge VarešBanov­ići bili bi osigurani uvjeti i za eksploatac­iju tzv. kritičnih mineralnih sirovina s popisa potreba Europske unije, kojima to područje BiH ne oskudijeva.

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Prugom VrešBanovi­ći bit će zatvoren transportn­i prsten od Kaknja do Tuzle
IVO ČAGALJ/PIXSELL Prugom VrešBanovi­ći bit će zatvoren transportn­i prsten od Kaknja do Tuzle
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia