Poslovni Dnevnik

BURZE I FINANCIJE MOGUĆI PORAST INFLACIJE ODGAĐA NOVI PAD KAMATA U SAD-U

Wall Street Podaci s američke burze rada utjecali na kotacije dionica

-

Dok se rast zapošljava­nja usporava, prosječna satnica porasla je što bi trebalo podržati rast potrošnje

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, treći dan zaredom, no trgovalo se oprezno jer je izvješće s američkog tržišta rada pokazalo da se rast zapošljava­nja usporava, dok plaće rastu. Dow Jones ojačao je 69 bodova ili 0,26%, na 26.797 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,09%, na 2978 bodova.

Nasdaq indeks oslabio je 0,17% na 8103 boda. U fokusu ulagača bilo je izvješće o zapošljava­nju u SADu koje je pokazalo da je u kolovozu

broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičar­i u anketi Reutersa. Dok se rast zapošljava­nja usporava, prosječna satnica porasla je 0,4% na mjesečnoj i 3,2 na godišnjoj razini, što bi trebalo podržati rast potrošnje, time i cijelog gospodarst­va. Zato je nejasno ima li razloga za novo smanjenje ključnih kamatnih stopa Feda, nakon što su ljetos srezane za 0,25%. Predsjedni­k Feda Jerome Powell kazao je da je tržište rada snažno i da će središnja banka i dalje djelovati prikladno kako bi održala rast gospodarst­va. Dodao je da ni američko ni svjetsko gospodarst­vo vjerojatno neće ući u recesiju. Analitičar­i su podijeljen­i u mišljenju ima li razloga za daljnje smanjenje kamata, pa je na tržištu vladao oprez. S obzirom na usporavanj­e zapošljava­nja, Fed bi mogao smanjiti kamate u rujnu, no kako plaće snažno rastu, očekuje se rast potrošnje, ali i inflacije, pa se Fed može i suzdržati od toga, objašnjava Keith Buchanan iz tvrtke Globalt. U proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 1,5%, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli 1,8%. Rast indeksa drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača u popuštanje trgovinski­h napetosti između SADa i Kine, nakon vijesti da će dvije strane nastaviti pregovore na visokoj razini početkom listopada.

SREDIŠNJA BANKA ĆE DJELOVATI PRIKLADNO KAKO BI ODRŽALA RAST GOSPODARST­VA

Jerome Powell čelnik FED-a

 ?? REUTERS ?? Trgovalo se oprezno jer je izvješće s američkog tržišta rada pokazalo da se rast zapošljava­nja
usporava
REUTERS Trgovalo se oprezno jer je izvješće s američkog tržišta rada pokazalo da se rast zapošljava­nja usporava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia