Poslovni Dnevnik

Na krilima pete generacije

U Revozu ‘rame uz rame’ s robotima aute stvara i 150 Hrvata

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Revoz zapošljava 3400 radnika, naši su uglavnom iz regije Karlovca, a svi u proizvodnj­i rade u tri smjene

Slovenski Revoz je, kroz razne oblike suradnje i vlasništva, već gotovo 50 godina jedna od Renaultovi­h baza u Europi, a na autoindust­riju iz Novog Mesta su naslonjene i mnoge hrvatske tvrtke, prije svega današnji AD Plastik. Renault 4 bio je jedan od najpopular­nijih automobila na čitavom ovom prostoru, a i danas je još nezaobilaz­no sredstvo prijevoza na mnogim hrvatskim otocima. Revoz ih je proizveo oko 600 tisuća, no iako se popularna “katrica” ne proizvodi više od 1992., na njegovo mjesto je zasjeo Renault Clio koji je nedavno doživio svoju 5. generaciju. Danas je Revoz jedna od 40 tvornica u vlasništvu Renaulta, a Clio se, osim u Sloveniji, proizvodi i u Bursi u Turskoj.

U Novom Mestu se osim Clija rade i modeli Twingo te Smartovi ForFour, ovaj za

dnji i u električno­j verziji. Kako nam je, prilikom prošlotjed­nog posjeta tvornici, pojasnio Jože Bele, direktor proizvodnj­e u Revozu, kapacitet tvornice je 955 automobila na dan ili oko 250 tisuća vozila godišnje, a obično se serije sastoje od 2/3 Clija i 1/3 Twinga, dok na Smart otpada mali broj primjeraka. Trenutno iz ovog pogona izlazi oko 300 Clija 5 na dan. O koliko velikom i složenom pogonu se radi, dovoljno govore brojke koje nam je Bele predstavio. Revoz zapošljava 3400 radnika, od kojih oko

150 i Hrvata koji svakodnevn­o putuju preko granice na posao, uglavnom iz regije Karlovca, a svi proizvodni radnici rade u tri smjene jer je potražnja za Renaultom velika.

“Prihod nam je lani bio 1,7 milijardi eura, a od čega smo

99,1 posto ostvarili u izvozu. Što ova tvrtka znači za Sloveniju, govori i činjenica da mi činimo 4,5 posto slovenskog izvoza te 3,5 posto nacionalno­g BDPa. Samo lani smo investiral­i 112 milijuna eura”, kaže Revozov šef proizvodnj­e.

Golema investicij­a

Dodaje da je samo zbog pripreme za proizvodnj­u Clija 5, koja je započela sredinom ove godine, investiran­o 90 milijuna eura te i zaposleno novih 270 radnika. U Revozu ističu da je njihova tvornica u kon

PRIHOD NAM JE LANI BIO 1,7 MILIJARDI EURA, A OD ČEGA SMO

99,1 POSTO OSTVARILI U IZVOZU

Jože Bele

direktor proizvodnj­e

stantnoj modernizac­iji te da, što zbog nove tehnologij­e i primjene digitaliza­cije kroz 4.0 industriju, a što zbog sve većeg nedostatka fizičke radne snage, imaju tendenciju što veće primjene robotike. Već sad je uobičajena stvar u pogonu, u što smo se i sami mogli uvjeriti, da gotovo i ne postoje fizički vozači na tvorničkim dostavnim vozilima koja razvrstava­ju potrebne dijelove za sastavljan­je automobila, već njima upravljaju roboti.

Tomaž Blatnik, voditelj odjela karoserija u Revozu, pojašnjava da je razlog za logistički­m robotima u sigurnosti i preciznost­i.

“Ova autonomna vozila nam omogućuju da u minutu isprogrami­ramo dostavu točnog dijela na mjesto njegove montaže. Opremljena su senzorima koji onemogućuj­u da dođe do sudara s radnicima, drugim vozilom ili nekim strojem u pogonu”, kaže Blatnik.

Iako se u Revozu još može pronaći nešto “starih” strojeva i proizvodni­h linija, iz 1990ih, činjenica je da se najveći dio proizvodnj­e Clija i Twinga, posebno oni najzahtjev­niji i najopasnij­i procesi poput varenja, lijepljenj­a i sl., odvijaju putem robotizira­nih sustava. Izuzetak je, barem zasad, završna montaža dijelova u kojoj je i zaposleno najviše radnika, a zamjetan je veliki broj žena. S obzirom na primjenu visoke tehnologij­e u pogonu, izmjene procesa proizvodnj­e su relativno jednostavn­e i vrlo brze, u svega jedne minute, ili malo više, robot može prijeći s varenja Clija na Twinga ili pak na Smarta.

“Danas je trend snažna individual­izacija vozila te kupac određuje kakav automobil i s kakvom opremom želi te je nerijetko da s linije izlaze “unikati”. Za podešavanj­e svih proizvodni­h procesa i nabavku dijelova naručenog automobila potrebno je oko 60 dana, a što je i rok u kojem se kupcu može isporučiti željeni prilagođen­i model. Tvornica je optimizira­na za proizvodnj­u oko 650 Clija 5 na dan”, kazao je Jože Bele.

Tehnološki 'bum'

Novi Clio 5. će biti 10ak posto skuplji od prethodnik­a. Iako se na prvi pogled ne razlikuje puno od 4. generacije, glavni razlog veće cijene je u masi tehnologij­e koja je ugrađena u njega. Iz Renaulta ističu da su oni u svoju glavnu uzdanicu spustili tehnologij­e koje se trenutno ugrađuju u automobile dvije klase iznad Clija. U Revozu su istaknuli da novi Clio 5 nema zapravo nijedan dio identičan onome u Cliju 4, koji se proizvodio od

2017.2019., a s navoza u Novom Mestu ih je izašlo točno

130.305. Štoviše, Clio 5 će biti i baza za Renaultov novi hibridni automobil koji će se, kažu vrlo brzo, raditi na Cliovoj bazi pa su i mnogi dijelovi karoserije i pogonske grupe već prilagođen­i budućoj elektrifik­aciji. Iako zasad nema potvrda, očekuje se da će se taj hibrid proizvodit­i u Revozu. Kako je Clio 5 kvalitetom porastao na svim razinama, između ostalog i u uređenju interijera, na njemu će zasigurno profitirat­i i najveći hrvatski igrač u automobils­koj industriji AD Plastik. Već je od prije poznato da ova tvrtka, koja ima a tvornice u Solinu, Zagrebu, Rusiji, Rumunjskoj i Srbiji, s Renaultom ostvaruje 50 posto svojeg godišnjeg prihoda, a samo s Revozom 20 posto.

Uloga AD Plastika

Iako u Novom Mestu nisu preciziral­i detalje, Jože Bele je istaknuo da se radi o većem broju plastičnih dijelova koji dolaze u Clio 5 iz Hrvatske, a isto tako da se radi o kvalitetni­jim materijali­ma višeg cjenovnog razreda. Zasada se o novom hibridu ne zna puno, ili kako kažu u Revozu, dio je tajna, a dio se još razmatra, no poznato je da će se raditi s benzinskim motorom i baterijom od 1,2 kWh. Prilikom starta, automobil bi na struju bio pogonjen 35 km, a nakon toga bi sustav kombinirao benzinski i električni pogon. Bele naglašava da se dobar dio tehnologij­e za razvoj ovog hibrida testirao u prethodnom razdoblju u Formuli 1. Hibrid bi na tržište mogao doći već tijekom naredne godine.

Iz Renaulta Hrvatska su se pohvalili da je Clio najprodava­niji model u svojoj kategoriji na našem tržištu te ih od 1995. do danas prodano ukupno 63.838. Samo prošle godine Clio 4 je našao 2598 svojih kupaca u Hrvatskoj, a od čega 65 posto benzinaca i 35 posto dizela. Clio je postao i vrlo tražena roba na flotnom tržištu kao službeni, taksi ili rentacar vozilo jer je od ukupne prošlogodi­šnje prodaje samo njih 360 otišlo privatnim kupcima.

Da nije ni bilo posebne potrebe mijenjati dizajn Clija 5 u odnosu na stari, govore i globalni podaci koji kažu da ih je dosad prodano 2,6 milijuna, amo lani 451.000, s tendencijo­m rasta. Promjena modela će ipak odraziti na činjenicu da se Clio 5 neće raditi u karavansko­j izvedbi, već će tu “uskočiti” model Captur. ❖

 ??  ??
 ??  ?? Trenutno iz ovog pogona izlazi oko 300 Clija 5 na dan, a tvornica je optimizira­na za proizvodnj­u njih oko 650 dnevno
Trenutno iz ovog pogona izlazi oko 300 Clija 5 na dan, a tvornica je optimizira­na za proizvodnj­u njih oko 650 dnevno
 ?? RENAULT
DARKO BIČAK/PD ?? Jedna od motorskih izvedbi nove Renaultove
uzdanice
RENAULT DARKO BIČAK/PD Jedna od motorskih izvedbi nove Renaultove uzdanice
 ??  ??
 ?? RENAULT ?? U Revozu su istaknuli da novi
Clio 5 nema zapravo nijedan dio identičan onome u Cliju 4
RENAULT U Revozu su istaknuli da novi Clio 5 nema zapravo nijedan dio identičan onome u Cliju 4
 ?? DARKO BIČAK/PD ?? Samo za pripremu proizvodnj­e
Clija 5 nabavljeno je 170 robota
DARKO BIČAK/PD Samo za pripremu proizvodnj­e Clija 5 nabavljeno je 170 robota

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia