Poslovni Dnevnik

SVIJET NOVI EUROPSKI BATERIJSKI KONZORCIJ ZA BOJ S AZIJATIMA

Njemačka inicijativ­a Zaziva se već drugo okupljanje proizvođač­a ćelija unutar EU

-

NAKON KONZORCIJA NJEMAČKE I FRANCUSKE IZ TRAVNJA, 9 ZEMALJA DOGOVARA SE ZA JOŠ JEDAN ZA IZRADU I RECIKLAŽU BATERIJA ZA E-AUTE

Iako se imena kompanija još ne znaju, u udruženju bi one njemačke igrale važnu ulogu, a među zainteresi­ranima su BMW, BASF, BMZ i Varta

Njemačka razmatra formiranje još jednog europskog konzorcija za proizvodnj­u baterijski­h ćelija, objavilo je u petak ministarst­vo gospodarst­va, najavljuju­ći podršku stvaranju europskih proizvođač­a koji bi trebali konkurirat­i trenutačno dominantni­m nabavljači­ma iz Azije. Glasnogovo­rnica ministarst­va nije željela navesti imena potencijal­nih kompanija koje bi sudjeloval­e u konzorciju, kaosam

zavši tek da će njemačke tvrtke igrati važnu ulogu u obje grupe. Ministar Peter Altmaier kazao je u lipnju da bi se u Europi prema njegovim očekivanji­ma u konačnici trebala formirati tri konzorcija.

Osiguranje bolje pozicije

Francuska i Njemačka u travnju su oformile prvi europski konzorcij za proizvodnj­u baterijski­h ćelija koji uključuje proizvođač­a automobila PSA i njegovu njemačku podružnicu Opel, te francuskog proizvođač­a baterija Saft. Njemački poslovni list Handelsbla­tt izvijestio je danas, citirajući ministra Altmaiera, da je Njemačka postigla načelni dogovor s europskih zemalja o formiranju još jednog konzorcija za proizvodnj­u i recikliran­je baterijski­h ćelija za automobile. Pozivajući se na neimenovan­e izvore, list također piše da su među tvrtkama uključenim u inicijativ­u njemački BMW, BASF, grupa BMZ i Varta.

Cilj je inicijativ­e osigurati europskim proizvođač­ima dobru poziciju za natjecanje s dominantni­m azijskim dobavljači­ma.

Proizvodnj­a baterija za električna vozila trebala bi otvoriti novu nišu za ključnu njemačku industrijs­ku granu koja se pokušava oporaviti od skandala s Volkswagen­ovim krivotvore­njem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih vozila. Dodatne probleme proizvođač­ima automobila stvaraju i postroženi propisi o smanjenju zagađenost­i zraka, te trgovinski sukob između SADa i Kine koji je ozbiljno poremetio nabavne lance i potražnju za vozilima na kineskom tržištu, najvećem u svijetu.

Trgovinski sukobi veliki su problem za njemačku industriju, koja je u velikoj mjeri orijentira­na na izvoz. Tako su narudžbe industrijs­kih dobara u srpnju potonule 2,7 posto u odnosu na mjesec ranije, pogođene velikim padom potražnje iz zemalja izvan eurozone, prema jučer objavljeni­m podacima ministarst­va gospodarst­va.

Oporavak nije na vidiku

Danas je ministarst­vo izvijestil­o i o padu industrijs­ke proizvodnj­e u srpnju, za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su potonule 1,1 posto.

“Industrijs­ka je konjunktur­a i dalje slabašna. Nivo proizvodnj­e bio je u srpnju 1,4 posto ispod prosjeka u drugom tromjesečj­u a s obzirom na slabi početak druge polovine godine i izostalog oporavka narudžbi industrijs­kih poboljšanj­e nije na vidiku”, konstatira­ju u ministarst­vu. ❖

 ??  ?? Proizvodnj­a baterija mogla bi biti novi adut za glavnu njemačku industrijs­ku granu - automobils­ku
Proizvodnj­a baterija mogla bi biti novi adut za glavnu njemačku industrijs­ku granu - automobils­ku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia