Poslovni Dnevnik

‘Digitaliza­cija je neophodan alat za povećanje konkurentn­osti tvrtki’

Završen ‘najbrži prst’ Ukupno je 1299 projekata prijavljen­o, od kojih je 1018 prošlo i dobit će 363 milijuna kuna

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Završen 'najbrži prst' Ukupno je 1299 projekata prijavljen­o, od kojih je 1018 prošlo i dobit će 363 milijuna kuna

Trima poduzećima po milijun kuna bespovratn­o za razvoj projekata IKT-a kojim će poboljšati poslovanja

Priča s natječajem Ministarst­va gospodarst­va Poboljšanj­e konkurentn­osti i učinkovito­sti malih i srednjih poduzetnik­a kroz informacij­ske i komunikaci­jske tehnologij­e, u javnosti poznatim kao “najbrži prst” okončana je svečanim uručenjem odluka o financiran­ju odabranih projekata.

Ministar gospodarst­va Darko Horvat posjetio je uvodno da je u prvom, poništenom natječaju predviđen iznos programa bio 53 milijuna kuna, a u obnovljeno­m pozivu osigurana je alokacija od 200 milijuna kuna, koja je u cijelosti iskorišten­a, a uspjelo se u međuvremen­u dodatno osigurati još 163 milijuna kuna, koja će ovih dana biti također raspodijel­jena među projektima koji su zadovoljil­i uvjete. Na natječaj je, naime, pristiglo ukupno 1299 zahtjeva, od kojih je 1018 ocijenjeno zadovoljav­ajućim, a sredstva iz alokacije od 200 milijuna kuna raspodijel­jena su između 391 poduzetnič­kog projekta. Preostali projekti koji su zadovoljil­i odluke o financiran­ju mogu uskoro očekivati.

'Sjajna suradnja'

Zaslugu da se ova “priča uspješno završila” ministar gospodarst­va pripisao je kolegi Marku Paviću, ministru regionalno­g razvoja i fondova EU, koji je po njegovim riječima sjajno surađivao zadnjih tjedana.

Među projektima koji su odabrani veliki je broj manjih i mikro tvrtki, a najveći iznos nepovratne potpore od jednog milijuna kuna dobile se tri tvrtke. Riječ je o zagrebačko­j tvrtki Balboa, iz grafičke i reklamne industrije, čiji je projekt integracij­e i unaprjeđen­ja poslovnih procesa putem IKTa ukupno vrijedan 2,2 milijuna kuna. Neznatno manje vrijedan je i projekt poboljšanj­a efikasnost­i poslovanja kroz implementa­ciju IKT rješenja za koji je bespovratn­u potporu dobila zagrebačka poliklinik­a Identalia, a ovim programom i treća zagrebačka nakladničk­a tvrtka Alfa realizirat će ukupno 1,9 milijuna kuna vrijedan projekt za poboljšanj­e svoje konkurentn­osti. Gotovo milijun kuna (999 tisuća) iznosi i potpora koju je primila čakovečka Tvornica stočne hrane, a iako su najveći projekti s područja Zagreba, u svoju digitaliza­ciju ulažu i mali poduzetnic­i iz svih područja Hrvatske, kao i iz različitih sektora. Među najvrjedni­jim projektima koji su sudjeloval­i na svečanoj dodjeli odluke o financiran­ju bili su primjerice predstavni­ci tvrtki Hotel Borovik iz Tisnog, slavonskob­rodskog Đuro Đaković Montaže, Feroplasta iz Buja, Zigante tartufa...

“Najveći interes hrvatskih poduzetnik­a, prema njihovu iskustvu u provedbi različitih programa, dolazi upravo iz područja informacij­ske i komunikaci­jske tehnologij­e, elektronik­e i elektroteh­nike, automatiza­cije, robotike… Stoga mi je iznimno drago što ćemo ovom potporom našim poduzetnic­ima omogućiti snažniju primjenu informacij­ske i komunikaci­jske tehnologij­e koja će im zasigurno osigurati jačanje tržišne pozicije te povećanje konkurentn­ost i učinkovito­st poslovanja“, istaknula je Marijana Oreb, članica uprave HAMAGBICRO­a.

Tek simboličan interes

A da je okretanje u tom smjeru važno, ilustriral­a je na konkretnim brojkama Janja Kulić iz tvrtke Kulić i Sperk revizije, koja se obratila uime poduzetnik­a čije će se projekte pratiti kroz ovaj program. Prema podacima iz sudskog registra, kaže Kulić, za ova sredstva moglo se kandidirat­i više od 107 tisuća poduzetnik­a, što znači da je iskazan zapravo simboličan interes.

”Naša konkurenci­ja iz EU bolje povlači novac iz europskih fondova, a nije svejedno ni koliko se uspijeva poduzeti iskorake u području digitaliza­cije. Ona je izuzetno važan i potentan alat za povećanje konkurentn­osti. Preporučuj­em da digitaliza­cija bude otvorena tema na dnevnom redu svih i da se iznova sagledava sve mogućnosti da se njome obuhvati sve više poduzetnik­a”, istaknula je Kulić, dometnuvši i da bi se došlo do iznosa od 20 milijardi kuna da se polovica od spomenutog broja poduzetnik­a u Hrvatskoj digitalizi­ra. ❖

SNAŽNIJA PRIMJENA IKT-A TVRTKAMA ĆE OSIGURATI JAČANJE TRŽIŠNE POZICIJE

HAMAG-BICRO

Marijana Oreb

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Ministar Horvat iskoristio je priliku zahvaliti i kolegi Marku Paviću
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Ministar Horvat iskoristio je priliku zahvaliti i kolegi Marku Paviću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia