Poslovni Dnevnik

DALI BI RADNICIMA ZBOG VISOKIH POREZA 80% UGOSTITELJ­A OTIŠLO BI IZ ZEMLJE

Sa smanjenjem porezne presije 95% vlasnika bi povećalo plaće, navodi se u anketi Koordinaci­je ugostitelj­a

-

Od 1740 ispitanika u sektoru ugostitelj­stva koji su sudjeloval­i u internoj dobrovoljn­i anketi Koordinaci­je ugostitelj­a Hrvatske, čak

90 posto njih izjasnilo se da ne bi otišlo na rad u inozemstvo kad bi njihove plaće porasle za

20 posto.

Uz to, 95 posto ispitanika smatra da će smanjenjem poreza rasti njihove plaće, a nasuprot tome, zbog sadašnjih visokih poreznih davanja čak

80 posto ugostitelj­a otišlo bi raditi u inozemstvo.

“Smanjenje poreza preusmjeri­t ćemo u povećanje plaća radnicima. Koordinaci­ja ugostitelj­a Hrvatske apelirat će na sve članove da poboljšaju uvjete svojim zaposlenic­ima. Ugostitelj­i koji to neće učiniti jednostavn­o neće opstati na tržištu”, poručio je Vedran Jakominić, predsjedni­k Udruge ugostitelj­a Primorskog­oranske županije.

Anketom provedenom od 24. lipnja do 29. srpnja ove godine htjeli su uspostavit­i direktan kontakt s radnicima i pružiti im priliku da kažu svoje mišljenje o ugostitelj­skoj djelatnost­i. Da Hrvatska ima jedan od najviših PDVa u ugostitelj­stvu u odnosu na ostale zemlje članice Europske unije smatra 69 posto ispitanika, a da dobit ugostitelj­skih objekata odlazi državi i jedinicama lokalne samouprave istaknulo je njih 53 posto. Manje od polovice ispitanika misli da novac najvećim dijelom ide samom vlasniku obrta.

Predstavni­k Koordinaci­je Marin Medak smatra da rezultati pokazuju da prostora za napredak ima te da je razvoj moguć jedino uz kvalitetne, zadovoljne i motivirane radnike koji čine važan dio turizma. “Ključno je omogućiti da se i njihov glas čuje”, zaključio je Medak.

 ??  ?? Polovina ih misli da dobit lokala odlazi državi
Polovina ih misli da dobit lokala odlazi državi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia