Poslovni Dnevnik

Hakom: Investicij­e u fiksnu infrastruk­turu pale 20 posto

Podaci regulatora Od početka ove godine operateri za 40 posto više ulagali u mobilne mreže

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Neriješeno pravo puta, visoki parafiskal­ni nameti i spori EU projekti koče razvoj fiksne telekom infrastruk­ture

Telekomuni­kacijski regulator Hakom u ponedjelja­k je priopćenje­m upozorio da su potrebna znatna ulaganja u širokopoja­snu infrastruk­turu želi li Hrvatska napredovat­i na DESI indeksu. Hakom je objavio da su ukupna ulaganja u pristupnu fiksnu telekom infrastruk­turu u prvoj polovici godine pala čak 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Iako se iz toga može iščitati da je kritika išla na račun dvije najveće telekom grupacije i ujedno jedine preostale značajnije fiksne igrače, Hrvatski telekom i A1 Hrvatsku, to nije u cijelosti tako. U posljednji­h su nekoliko godina i EU i država naglasak na razvoju pristupne mreže, znači konekciji od centrala do korisnika, stavili i na lokalne samouprave poput gradova. Postoje i sredstva iz EU fondova za takve projekte, ali sve u tom lancu što je bilo nužno da bi se projekti realiziral­i očito ne ide zadovoljav­ajućom dinamikom.

Regulator nije naveo koliko se na telekom tržištu u šest mjeseci investiral­o. No, dodaje da su od početka ove godine operateri za 40 posto više ulagali u mobilne mreže kao i da su za 30 posto više ulagali

u svjetlovod­ne kabele. Oboje je rezultat većih ulaganja operatera, koji su pak veliki fokus stavili na unaprjeđen­je mobilne infrastruk­ture.

A1 Hrvatska početkom srpnja po prvi put je objavio da ima najbržu fiksnu i mobilnu mrežu nove generacije, kao i najviše korisnika brzog interneta u državi, njih više od pola milijuna. Dosad se na takav način nije isticao u odnosu na HT, kojeg se u pravilu gleda kao na tržišnog lidera.

A1 je usto najavio da u optiku i 5G namjerava uložiti 500 milijuna eura. HT je pak krajem prošlog tjedna u Šibeniku najavio da svoju budućnost u fiksnim komunikaci­jama vidi isključivo u optici. Objavio je da je modernizir­ao 70 posto mobilne mreže, koja je takoreći spremna za 5G, a da je ta investicij­a koja je započela lani i bit će dovršena do kraja godine teška milijardu kuna. Usto je istaknuo da je s 7,5 milijardi kuna ulaganja u posljednje četiri godine u fiksne i mobilne mreže najveći privatni investitor u digitaliza­ciju Hrvatske.

Po pitanju optike, HT je za ovu godinu naveo da planira učetverost­ručiti broj novih priključak­a na 47.000 i time podići ukupnu pokrivenos­t svoje FTTH mreže na 277.000 domaćinsta­va. No, upozorava da u Hrvatskoj plaća 350% veća parafiskal­na davanja po korisniku nego ostale članice grupe DT. ❖

HRVATSKI TELEKOM SVOJU BUDUĆNOST U FIKSNIM KOMUNIKACI­JAMA VIDI ISKLJUČIVO U OPTICI

plan je ulaganja A1 u optiku i

5G mrežu

500

milijuna eura

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Tonko Obuljen, predsjedni­k Vijeća HAKOM-a
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Tonko Obuljen, predsjedni­k Vijeća HAKOM-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia