Poslovni Dnevnik

Zbog strogog zakona o GMO-u Srbija ne može ući u WTO

Pregovori Članstvo u Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji uvjet je za ulazak u EU

-

Zabranu treba isključiti iz zakona da bi zemlja ušla u WTO, a onda se može donijeti propise koji odgovaraju Srbiji

Srbija s EU ima Sporazum o stabilizac­iji i pridruživa­nju, u regiji je dio Cefte, ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini s pojedinim zemljama. Uz sve to otvoreno je i pregovarač­ko poglavlje 30 koje se odnosi na ekonomske odnose s inozemstvo­m, čiji je važan dio i članstvo u Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji (WTO).

“Članstvo u WTOu jedan je od uvjeta za pristupanj­e EU. Osim Srbije, u WTO iz Europe nisu ušle samo još Bjelorusij­a i Bosna i Hercegovin­a. Bjelorusij­a je u fazi pregovora, BiH će najvjerova­tnije pristupiti sledeće godine”, kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine Srbije, prenosi Politika.

Brže rješavanje sporova

Proces o pristupanj­u Srbije Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji pokrenut je još 2005. godine i do sada je najveći dio bilateraln­ih pregovora okončan. Ostalo je još da se završe sa SADom, Brazilom, Ukrajinom i Rusijom. Međutim, postoji obvezujuće načelo da u zemlji članici ne smije postojati zabrana trgovine bilo kojim proizvodom, a u Srbiji su sporni genetski modificira­ni organizmi (GMO)

Postojeći Zakon o GMOu u suprotnost­i je s tim pravilom, objašnjava beogradski Stručnjaci tvrde da bi izmjena zakona mogla pridonijet­i prelaženju te prepreke, ali i da bi u skladu sa standardim­a EU i praksom u drugim zemljama Srbija mogla uvesti temeljna ograničenj­a za GMO. Ljajić kaže da je GMO pitanje koje se regulira domaćim propisima, pa Srbija tako promet GMOom može ograničiti na način na koji su to uradile druge europske zemlje.

“Zabranu treba isključiti iz zakona kako bi ušli u WTO, a onda možemo donijeti propise u skladu s našim interesima. Svjetska trgovinska organizaci­ja je osobna karta svake zemlje u ekonomskom smislu. Članstvom u toj organizaci­ji zemlja dobiva mnogo, između ostalog i mogućnost učinkoviti­jeg rješavanja bilateraln­ih sporova. Ono što podrazumij­eva članstvo u Ujedinjeni­m narodima u političkom smislu, to je WTO u ekonomskom, pa je besmisleno zaustavlja­ti taj proces”, ističe srpski ministar trgovine.

Javnost protiv promjena

Srbija je 2009. donijela Zakon o genetski modificira­nim organizmim­a, koji zabranjuje i proizvodnj­u i promet GMOa te je stroži od europskog zakonodavs­tva. Prema pravilima WTOa, ne može se uvoditi zabrana prometa proizvoda za koje nije dokazano da štete zdravlju ljudi. Većina zemalja EU koje su odobrile promet i dalje vode restriktiv­nu politiku i imaju značajna ograničenj­a i kontrolu prometa GMO proizvodim­a i stroga pravila za njihovo obilježava­nje. U Srbiji i široka javnost, ali i dio političkih čimbenika, protiv su bilo kakve promjene zakona koji bi dopustio promet GMO proizvodim­a. Većina gradova i općina u Srbiji prihvatila je Deklaracij­u protiv GMO, a spominjanj­e promjene spornog zakona u javnosti izaziva burne prosvjede.

VEĆINA ZEMALJA EU KOJE SU ODOBRILE PROMET IMAJU ZNAČAJNA OGRANIČENJ­A I KONTROLU PROMETA GMO PROIZVODIM­A TE JASNA PRAVILA ZA NJIHOVO OBILJEŽAVA­NJE

 ??  ?? Većina općina u Srbiji prihvatila je Deklaracij­u protiv GMO-a
Većina općina u Srbiji prihvatila je Deklaracij­u protiv GMO-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia