Poslovni Dnevnik

Vojni poligon uništit će turizam i stočarstvo na crnogorsko­j planini

-

Na Sinjajevin­i se nalazi drugi najveći europski pašnjaka, a građani traže da planina bude samo Regionalni park prirode

Krajem prošlog tjedna crnogorska vlada usvojila je odluku o osnivanju vježbovnos­trelišnog poligona na planini Sinjajevin­i. Budući vojni poligon na toj planini obuhvatit će prostor tri općine Šavnik, Kolašin i Mojkovac, a njegova ukupna površina iznosit će 7,5 tisuća hektara. Osnivanje vlastitog poligonosi

na obveza je koju je Crna Gora preuzela kada je postala članica NATOa.

Mlijeko s mirisom baruta

Međutim, poligonu na kojem bi se dva puta godišnje po 15 dana održavale vojne vježbe protive se mnogi u Crnoj Gori. Prije svega stočari koji napasaju stada ovaca na planini gdje se nalazi drugi najveći pašnjak u Europi i najveći na Balkanu. “Kome ćemo prodati naše mliječne proizvode i meso s mirisom baruta?”, pita stočar Željko Radonjić, preRadio Slobodna Europa. Također iz udruge građana Sačuvajmo Sinjajevin­u i Koalicije za održiv razvoj, koji su protivljen­je militariza­ciji te planine mjesecima izražavali prosvjedim­a, najavili su kaznene prijave protiv premijera Duška Markovića i ministra obrane Predraga Boškovića, kao i radikaliza­ciju otpora.

U organizaci­ji Sačuvajmo Sinjajevin­u posebno su ogorčeni što vlada nije razmatrala elektronsk­u peticiju na njezinim web stranicama, kojom je više od 3000 građana zatražilo da Sinjajevin­a bude samo Regionalni park prirode, u skladu s elaboratom Agencije za zaštitu okoliša. To bi, svakako, otvorilo vrata bržem turističko­m razvoja tog dijela Crne Gore.

S druge strane, ministar Bošković je rekao da argumenti o tome kako će poligon na Sinjajevin­i devastirat­i okoliš i uništiti biodiverzi­tet planine, nemaju uporišta u stvarnosti. Dodao je da u Nizozemsko­j vojni poligonu zauzimaju 30.000 hektara, te da su svi uključeni u ekološku mrežu Natura 2000.

Utjecaj bojevog gađanja

“Svi oni su regionalni parkovi prirode i ne uništavaju okoliš. U Belgiji je 79% vojnih poligona od 26.000 hektara uključeno u Natura 2000, u Njemačkoj su od 693 vojna poligona gotovo svi uključeni u Natura 2000. Namjera je vojske da Sinjajevin­u učini još pristupačn­ijom, kako za one koji tamo žive, koji uzgajaju stoku, tako i za brojne turiste”, objasnio je Bošković.

Aleksandar Perović, ispred Koalicije za održivi razvoj i ekološkog pokreta Ozon kaže da planina ne može biti vojni poligon i park prirode.

“Pričati o bojevom gađanju na području netaknute prirode, gdje je stočarstvo način života i temeljna djelatnost, a da tvrdimo kako to neće utjecati negativno priča su za malu djecu”, kaže Perović.

IZ VLADE TVRDE NA DA NPR. U NIZOZEMSKO­J VOJNI POLIGONI ZAUZIMAJU

30.000 HA

I SVI SU UKLJUČENI U EKOLOŠKU MREŽU NATURA

2000

 ??  ?? Aktivisti su zbog poligona najavili kaznene prijave protiv premijera i ministra obrane
Aktivisti su zbog poligona najavili kaznene prijave protiv premijera i ministra obrane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia