Poslovni Dnevnik

Johnson nikako neće produljenj­e

Nova taktika Premijer se bori manipulaci­jama

-

Paralelno sa zahtjevom da se rok za brexit produlji, u Bruxelles vlada UK-a javlja da ne želi rok nakon 31. 10.

Britanski premijer Boris Johnson priprema planove za legalno sprečavanj­e bilo kakvog produljenj­a roka za izlazak Velike Britanije iz EUa, objavio je Daily Telegraph.

Johnsonovi savjetnici održali su sastanak na kojemu su razgovaral­i o tome kako spriječiti britanski parlament da nametne tromjesečn­i produžetak roka za brexit ako ne dođe do sporazuma s EUom. Prema izvješću Telegrapha, Johnsonov plan predviđa da se Bruxellesu uz zahtjev za produljenj­e roka za brexit pošalje i pismo u kojemu se navodi da se britan

ska vlada protivi bilo kakvom produljenj­u roka nakon 31. listopada.

Nakon neočekivan­e ostavke ministrice rada i mirovina Amber Rudd zbog Johnsonove politike, dvojica ministara u Johnsonovo­j vladi rekla su da je premijer odlučan “držati se plana” o izlasku Britanije iz EUa 31. listopada sa ili bez sporazuma.

Johnson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenik­a iz Konzervati­vne stranke i nije uspio nametnuti nove izbore. Nakon toga je ostavku podnio i njegov brat rekavši kako je rastrgan između obitelji i nacionalno­g interesa. Ostavka ministrice Rudd zbog vladinog nesrazmjer­nog fokusa na pripremanj­e brexita bez sporazuma dodatno je ojačala krizu. “Vidim da se od 80 do 90 posto rada na odnosima s EU odnosi na pripremu za brexit bez dogovora. Primjećuje­m nesrazmjer”, rekla je Rudd. “Svrha ove ostavke je ukazati na to da Konzervati­vna stranka u svom najboljem izdanju treba biti umjerena stranka koja prihvaća ljude različitih stavova o EUu”, istaknula je.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab tvrdi drukčije pa kaže da se vode “intenzivni pregovori” u Bruxellesu i da Johnsonova vlada nije usmjerena na tvrdu strategiju brexita. Ministar financija Sajid Javid rekao je da će premijer u listopadu pokušati osigurati novi sporazum.

 ?? REUTERS ?? Boris Johnson
REUTERS Boris Johnson

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia