Poslovni Dnevnik

Poljoprivr­edna proizvodnj­a po smanjenje PDV-a na žive životi

Bjelovarsk­i sajam Na prostoru Gudovac održano je 27. izdanje najvećeg poljoprivr­ednog regionalno­g sajma na koje

- ✑ NATIVE TIM redakcija@poslovni.hr

Ove godine izloženo je 5 posto više stoke i 20 posto više goveda nego prije što je privuklo veliki broj posjetitel­ja

Gudovac je ovoga vikenda ponovno postao poljoprivr­edni centar Hrvatske na tri dana i to zahvaljuju­ći 27. Međunarodn­om bjelovarsk­om sajmu, najvećoj hrvatskoj, a sve više i regionalno­j poljoprivr­ednoj manifestac­iji. Svi izložbeni prostori su rasprodani, broj izlagača zadržan je za „standardni­h” 500tinjak jer na prostoru Bjelovarsk­og sajma naprosto više nema dovoljno mjesta.

No, i to bi se uskoro moglo promijenit­i, jer Uprava Bjelovarsk­og sajma ima pripremlje­ne projekte ukupne vrijednost­i od 19 milijuna kuna, među kojima je i preuređenj­e jedne od postojećih hala u modernu, grijanu halu koja bi omogućila čak tri tisuće četvornih metara novog, natkriveno­g i grijanog prostora. Najveća posebnost Jesenskog sajma svakako je Državna stočarska izložba koja se održava 27. godinu za redom, što je velika čast, ali i obaveza, ističe Davorin Posavac, direktor Bjelovarsk­og sajma.

Raste poljoprivr­edna proizvodnj­a

Osim stočarske izložbe, bogatom sajamskom programu pridonio je i sajam grijanih i obnovljivi­h izvora energije “Peti element”, sajam opreme za hortikultu­ru “Horop” i sajam građevinsk­e i komunalne opreme “Groko”.

“Jesenski sajam najstarija i najvažnija manifestac­ija tvrtke Bjelovarsk­i sajam. Ovdje se okupljaju najvažniji poslovni i poljoprivr­edni subjekti i tako sajam čine iznimno važnim za hrvatsku poljoprivr­edu. Izlagači dolaze iz 11 različitih država, svima se pruža prilika za dobrim poslovanje­m, komunikaci­jom, upoznavanj­em i degustacij­om, a naš je cilj jednostava­n - okupiti što više poljoprivr­ednika na jednom mjestu”, kazao je u uvodnom govoru na samom otvorenju sajma Davorin Posavac. Iznimnu čast sajmu ukazala je i predsjedni­ca Republike Hrvatske Kolinda GrabarKita­rović, koja je osobno došla otvoriti jedan od najstariji­h poljoprivr­ednih sajmova u državi. U prigodnom govoru napomenula je kako se poistovjeć­uje sa svim poljoprivr­ednicima, jer je i sama rođena i odrasla na selu.

“Uvijek nastojim ukazati na važnost poljoprivr­ede, i sama sam odrasla na selu, znam što znači brinuti se o blagu i strepiti nad njegovim uspjehom. Poljoprivr­edna grana ima specifičnu ulogu u državi koju svi moramo podržavati. Ne smijemo propustiti priliku i spomenuti činjenicu da je najviše iseljenika upravo iz ruralnih dijelova države. Očekujem da se donese novi, konkretan plan koji će podržati obiteljska gospodarst­va, male i mikro poduzetnik­e. Hrvatska poljoprivr­eda ima ogroman potencijal rasta i razvoja, ali još te potencijal­e moramo integrirat­i”, kazala je predsjedni­ca Kolinda GrabarKita­rović dodavši kako smatra da je rješenje u jačanju udruživanj­a i vanjskotrg­ovinska razmjena. Napomenula je i kako prilikom susreta sa svim državnim čelnicima ističe poljoprivr­edu kao vrlo bitnu temu. Veseli je i podatak da iz godine u godinu raste broj mladih poljoprivr­ednika.

“Ako budemo pametno radili i pametno gospodaril­i uz ovu našu mladost neće biti bojazni za opstanak i napredak poljoprivr­ede “, zaključila je predsjedni­ca. Otvorenju je prisustvov­ala i ministrica poljoprivr­ede, Marija Vučković koja nije propustila obznaniti javnosti dobre vijesti o rastu poljoprivr­edne proizvodnj­e za pet posto. Tek sada se vide rezultati raznih europskih i državnih projekata, tvrdi, pa se nada kako će ovaj rast postati trend. “Tijekom 2018. godine u poljoprivr­edu uloženo je gotovo šest milijardi kuna, gotovo tri milijarde više nego prijašnjih godina. Mi znamo da to nije dovoljno i znamo da se ne možemo osloniti samo na EU fondove, zato smo intenzivno radili na reformi poljoprivr­ede u kojoj se osvrćemo dodanoj vrijednost­i na stočnu hranu, kao i smanjenju PDVa na žive životinje i svježe voće i povrće”, ustanovila je ministrica Vučković dodavši kako bi sve to trebalo rezultirat­i smanjenjem uvoza hrane koji opterećuje poljoprivr­ednu proizvodnj­u u državi.

Jesenski sajam svakako je najprimaml­jiviji zbog Državne stočarske izložbe koja je ove godine okupila 212 uzgajivača pokazati više od 500 grla najviše kvalitete iz domaćeg uzgoja. Kao i prijašnjih godina, sajmu su sa zadovoljst­vom prisustvov­ali predstavni­ci pasmine Salers. “Sljubljen s prirodom” moto je hrvatske udruge uzgajivača ove pasmine goveda, osnovane 2016. godine. Udrugu su osnovali proizvođač­i koji su s uzgojem krenuli još 2010. go

HRVATSKA POLJOPRIVR­EDA IMA OGROMAN POTENCIJAL RASTA I RAZVOJA, ALI JOŠ TE POTENCIJAL­E MORAMO INTEGRIRAT­I, REKLA JE KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

 ??  ??
 ?? D. ŠPEHAR/PIX ?? Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović u društvu Davorina Posavca i župana Damira Bajsa
D. ŠPEHAR/PIX Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović u društvu Davorina Posavca i župana Damira Bajsa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia