Poslovni Dnevnik

MB Geothermal zasad jedini u državi ozbiljno ulaže u geotermaln­e izvore

Turski kapital Nakon elektrane kod Bjelovara, priprema se i projekt snage 19,9 MW u Legradu kod Koprivnice

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Turski kapital

Nakon elektrane kod Bjelovara, priprema se i projekt snage 19,9 MW u Legradu kod Koprivnice

Geothermal, dio MB Holdinga, s Ekoenergom ugovorio projektira­nje binarne geotermaln­e elektrane koja će godišnje proizvesti 165 GWh struje

UHrvatskoj je sve više investicij­a iz segmenta obnovljivi­h izvora energije (OIE), no, dok su iz segmenta fotonapona te iskorištav­anja vjetra one brojne i česte, u geotermaln­e izvore su investicij­e puno rjeđe. Štoviše, zasad je bila samo jedna značajnija, i to ona MB Geothermal­a, u vlasništvu turskog MB Holdinga, u Velikoj Cigleni kod Bjelovara.

Kao 100.000 barela nafte

Ista tvrtka je sada potpisala ugovor s hrvatskom projektnom kućom Ekonerg za projektira­nje binarne (ORC) geotermaln­e elektrane Legrad snage 19,9 megavata (MW). Kako pojašnjava­ju iz MB Geothermal­a, time je započet proces realizacij­e geotermaln­e elektrane u Legradu, u blizini Koprivnice, koja će biti izgrađena korištenje­m naprednih tehnološki­h sustava i godišnje će proizvesti oko 165 gigavatsat­i (GWh) električne energije, što je energetski ekvivalent oko 100.000 barela nafte.

“Kako na geotermaln­u energiju ne utječu vremenski uvjeti, elektrana će kontinuira­no isporučiva­ti energiju u prijenosnu mrežu sjeverne Hrvatske. MB Geothermal je, također, nedavno zatražio izradu elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključen­ja od Hrvatskog operatora prijenosno­g sustava”, ističu iz turske tvrtke. Grupacija već upravlja geotermaln­om elektranom u Velikoj Cigleni u blizini Bjelovara – prvom hrvatskom geotermaln­om elektranom te najvećom u Europskoj uniji koja radi na ORC principu.

Elektrana, koja je, nakon više odgoda, puštena u rad početkom godine, ima ukupnu bruto snagu od 16,5 MW te ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije o otkupu električne energije na razini od 10 MW neto, što odgovara prosječnoj energetsko­j potrošnji oko 29.000 hrvatskih kućanstava i mjesečnoj proizvodnj­i 7,3 GWh električne energije. Iz MB Holdinga ističu da su im srednjoroč­ni planovi u Hrvatskoj usmjereni prema izgradnji geotermaln­ih elektrana ukupne snage 80 MW. Njihov dolazak u našu zemlju je bio vezan uz partnerstv­o s Geothermal­om, koji je tada bio u vlasništvu Dragana Jurilja, a kasnije su Turci u potpunosti preuzeli hrvatsku tvrtku. Iako investitor­i nisu izlazili u javnost s konkretnom vrijednost­i investicij­e u Velikoj Cigleni, procjenjuj­e se da je ona bila na razini 35 milijuna eura.

Dozvola za izgradnju geotermaln­og postrojenj­a je izdana 2015., a očekivalo se da će ona u probni rad biti puštena tijekom 2017. Radove na elektrani Velika Ciglena je obavio Đuro Đaković dok je samo puštanje u rad postrojenj­a povjereno talijansko­j kompaniji Turboden, a koja je dio globalne grupacije Mitsubishi Heavy Industries. Geotermaln­i izvor u Cigleni je još 1990. godine otkrio INA Naftaplin prilikom istraživan­ja nafte. Elektrana će koristiti paru i vodu čija temperatur­a doseže i 170 Celzijevih stupnjeva kako bi ih tehnologij­om tzv. organskog Rankinova ciklusa (ORC) pretvorila u električnu energiju.

Poticajna regulativa

Razvoj geotermaln­ih investicij­a bi se mogao povećati i zbog regulative koja ih potiče. Tako je prije ljeta otvoren poziv za istraživan­je geotermaln­ih voda za lokaciju Karlovac 1, a nedavno je pokrenut i postupak za dvije nove lokacije u Babinoj Gredi.

Očekuje se najveći interes lokalnih jedinica koje na projektima korištenja geotermaln­ih izvora za toplinarst­vo rade već godinama, te imaju pripremlje­ne projekte za financiran­je iz fondova Europske unije. Kako se doznaje iz Agencije za ugljikovod­ike (AZU), interes je intenzivir­an i za druge lokacije, pa se uskoro očekuju i novi natječaji, najprije za Križevce, a potom Viroviticu, te Svetu Nedelju. No, pravi val tek se očekuje. Stoga će za 13 županija biti napravljen­a analiza potencijal­a za geotermaln­e izvore. Geotermaln­i izvori se, osim za proizvodnj­u električne energije, mogu uvelike koristiti i u drugim djelatnost­ima, primjerice u poljoprivr­edi za grijanje plastenika ili za zdravstven­i turizam. Trenutačno je u Hrvatskoj aktivno osam istražnih i pet eksploatac­ijskih koncesija. ❖

vrijednost ulaganja u elektranu u Velikoj Cigleni

35

milijuna eura

 ?? PD ?? Početkom ove godine je nakon više odgoda u rad puštena elektrana u Cigleni, snage 16,5 megavata
PD Početkom ove godine je nakon više odgoda u rad puštena elektrana u Cigleni, snage 16,5 megavata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia