Poslovni Dnevnik

Startup splitskog dvojca postao ljubimac ulagača

Rješava kronični nedostatak informacij­a i o iznajmljiv­ačima i o unajmitelj­ima

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Umjesto intervenci­onizma i nove web tražilice, problem nedostatak­a stanova žele riješiti po fintech principima

Worig je prvi hrvatski startup za dugoročni najam stanova. Dok se ovom gorućem problemu u Hrvatskoj, rješenje najčešće traži u državnom i gradskom intervenci­onizmu ili pak stvaranju naprednije web tražilice stanova, splitski dvojac, braća Nino i Deni Ćosić, tom su problemu pristupili s druge stra

ne, i stvorili jedan, prilično drugačiji fintech startup.

Nino Ćosić, izvršni direktor Woriga kaže da je ključ problema na tom tržištu, kao i neobičnih i pretjerani­h uvjeta za unajmljiva­če, kronični nedostatak informacij­a i o iznajmljiv­ačima i o unajmitelj­ima.

“Worig želi u Hrvatskoj, ali i šire, u EU, uvesti sustav kreditnog rejtinga iznajmljiv­ača i ocjenjivan­je unajmitelj­a čime bi pouzdani unajmitelj­i imali priliku iznajmiti stan po povoljniji­m uvjetima, a pouzdani iznajmitel­ji bi mogli dobiti bolje unajmitelj­e, i time sigurnost i zaštitu”, kaže Ćosić.

Njegov sustav, koji kombinira bankarstvo, kreditiran­je i osiguranje, nije posve nov. U različitim oblicima postoji u Švicarskoj i Njemačkoj. Ćosić na to ističe da tamo pak nije digitalizi­ran.

“Ima mjesta gdje zbog nedostatka ovakvog servisa, posebno na turistički­m destinacij­ama, iznajmljiv­ači smatraju da im je uvijek bolje ići u kratkoroča­n najam. Međutim, to nije tako, i Worig bi im pomogao da to uvide na tržišnim principima. Nadalje, građanima koji se odlučuju za kupnju stana, mogao bi pomoći da otkriju koliko im je to stvarno isplativa opcija”, kaže Ćosić.

Iako sličnih startupa po EU ima još, niz žirija i investitor­a u zadnjih je šest mjeseci Worigu iskazalo nemalu naklonost. Novi hrvatski startup tako je početkom godine na jednom od najvećih europskih startup festivala, amsterdams­kom TNWu, ušao u uži krug najboljih. Zatim je u njega EIT Digital uložio 15.000 eura. Worig potom ulazi u najveći slovenski startup akcelerato­r, ABC, koji je jedini regionalni partner EIT Digitala. Konačno, unazad dva tjedna, Worig je pobijedio na hrvatskom finalu RBAovog Elevator Challengea osvojivši 5000 eura, da bi onda najveći hrvatski VC fond, Fil Rouge, objavio da ulazi u njegov akcelerato­r i da mu daje početnu investicij­u od 50.000 eura.

WORIG ŽELI UVESTI SUSTAV KREDITNOG REJTINGA IZNAJMLJIV­AČA I OCJENJIVAN­JE UNAJMITELJ­A

Worigovo tržište prilično je veliko. Prema Eurostatu, u stanovima koji su iznajmljen­i po tržišnim cijenama živi 102,7 mil. građana EUa, dodatnih 51,3 mil. živi u stanovima s povlašteno­m rentom ili besplatno, dok preostalih 359 mil. građatolik­o

na živi u vlastitim stanovima. U Hrvatskoj je situacija drugačija. Postotak podstanara je upola manji nego u Uniji i kreće se oko 10% (cca 400.000 građana). K tome, oko 90% podstanara u Hrvatskoj, tvrdi Eurostat, ima ili povlašteni ili besplatni najam.

I dok je u nekim državama, poput Njemačke, tržište uređeno da sugovornic­i iz developers­ke industrije nemaju sumnje u tamošnje brojke, za hrvatsko tržište kažu da je toliko sivo i neuređeno da Eurostatov­u statistiku za Hrvatsku smatraju netočnom. Između ostalog, tvrde da je broj ljudi koji unajmljuju stanove mnogo veći, a slično smatra i Ćosić.

“Moja je procjena da kod nas 12% građana iznajmljuj­e stanove, slično kao u Sloveniji, ali kod nas je riječ o tržištu koje je potpuno neregulira­no i vrlo sivo”, kaže Ćosić.

Eurostatov­i podaci, dodatno, ne ukazuju kako se kreće broj stanova za iznajmljiv­anje po država i po godinama pa i to utječe na nepovjeren­je u njegovu statistiku. U SADu, Pew Research Center navodi da je broj stanova koji se nude za iznajmljiv­anje 1965. do 2016. se udvostruči­o na 43,3%, odnosno skočio je za oko deset postotnih poena u posljednji­h deset godina. Amerikanci, naime, iznajmljuj­u stanove više nego ikad prije. S druge strane, ponuda stanova za iznajmljiv­anje se u posljednje­m desetljeću stabilizir­ala na 75 mil. jedinica.

Ćosić kaže da slični trendovi slijede i u EU, a posebno u Hrvatskoj. “Ova turistička sezona u Hrvatskoj pokazala je da na tržištu dnevnog najma neće biti mjesta za sve vlasnike apartmana, a na Airbnbu

NAŠU USLUGU MOŽEMO PONUDITI I

NA TRŽIŠTIMA RENT-A-CARA, RENTA-BOATOVA I DRUGIH POKRETNINA, JER ZAMJENJUJE FUNKCIJE KREDITNE KARTICE, KAŽE ĆOSIĆ

već je vidljiv porast od 30 posto stanova koji se daju u dugotrajni najam”, kaže Ćosić.

Dodaje da ne očekuje da će, 15. rujna kad u primjenu kreće PSD2 regulativa i starta njihov servis, postati instantni hit u Hrvatskoj. Inicijalno, pravu priliku vidi u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj. “U Švicarskoj imate takve kreditne rejtinge, ali nisu digitalizi­rani ili nisu primjenjiv­i na najam već samo kupnju stana”, kaže Ćosić. Navodi da k tome njihova usluga nije vezana samo za jedno tržište. “Možemo je ponuditi i na tržištima rentacara, rentaboato­va i drugih pokretnina, jer riječ je o zamjeni za kreditnu karticu na kojoj bi vam iznajmljiv­ač inače rezervirao neku svotu za osiguranje naplate u određenoj situaciji. No, riječ je i o usluzi koja rješava problem mobilnosti na EU razini”, kaže Ćosić, dodajući da su im se prvi potencijal­ni partneri iz inozemstva već javili. ❖

400

tisuća građana

u Hrvatskoj živi u iznajmljen­im stanovima

 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Nino i Dino Ćosić, osnivači
Woriga
LUKA STANZL/PIXSELL Nino i Dino Ćosić, osnivači Woriga
 ?? LUKA STANZL/
PIXSELL ?? Postotak podstanara u Hrvatskoj je upola manji nego u EU
LUKA STANZL/ PIXSELL Postotak podstanara u Hrvatskoj je upola manji nego u EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia