Poslovni Dnevnik

Potvrda dogovora o 7% većim plaćama već u petak?

Računa se da će dogovor koji proračun na godišnjoj razini stoji oko 400 mil. kuna Vlada potvrditi sutra

-

Predstavni­cima sindikata zaposlenih u javnom zdravstvu za jučerašnje­g je nastavka pregovora ponuđeno povećanje plaća za sedam posto. Vlada je time pristala na dogovor koji je resorni ministar parafirao prilikom potpisivan­ja Kolektivno­g ugovora krajem srpnja, a koji joj tada nije bio prihvatlji­v. Ministar Milan Kujundžić sindikalci­ma je jučer poručio da “iznad toga ne može ići”. Očekuje se da će se spomenuta ponuda danas amenovati na užem kabinetu, a potom sutra na sjednici Vlade, no o njoj se treba očitovati i druga strana, jer su u međuvremen­u i apetiti sindikata po

rasli. Ipak, čini se da je konačan dogovor na pomolu, tj. da će se u petak potvrditi izmjene Kolektivno­g ugovora.

“Ne mogu reći da smo zadovoljni, očekivali smo sada više, to prije što je Vlada od 1. kolovoza i uštedjela neke novce. Ali zato inzistiram­o da tih 7% ide od 1. rujna”, rekao je nakon sastanka Stjepan Topolnjak, predsjedni­k Samostalno­g sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Anica Prašnjak iz Sindikata medicinski­h sestara i tehničara kaže pak da je aktualna ponuda “kompromis kompromisa” te da su “ljudi očekivali i tražili 20 posto”, ali kako slijede pregovori za osnovicu i temeljni kolektivni ugovor sve je još otvoreno. Nije sigurna da će dogovoreno povećanje zadržati zdravstven­e radnike u Hrvatskoj, ali moglo bi, kaže, biti “tračak nade da se mičemo s mrtve točke, da nas ne prešišaju Bugarska i Rumunjska”.

Dizanje plaća u javnom zdravstvu za 7% proračun bi trebalo stajati oko 400 milijuna kuna godišnje. Kujundžić je uvjeren da će se za to naći i razumijeva­nja i sredstava. To je povećanje raspodijel­jeno prema odgovornos­ti i složenosti posla i ne uklapa se u uranilovke koje se viđaju u drugim djelatnost­ima, kazao je.

I dalje je otvoreno pitanje zahtjeva Hrvatskog liječničko­g sindikata (HLS) za sklapanjem posebnog strukovnog kolektivno­g ugovora. Resorni ministar kaže kako za taj specifičan problem postoji nekoliko modela, a jedno od rješenja su i izmjene Zakona o plaćama. U HLSu su naročito razočarani što ni u novom kolektivno­m ugovoru nije riješena definicija prekovreme­nih sati, a čelnica HLSa Renata Čulinović Čaić nezadovolj­na je i zbog još uvijek neriješeno­g statusa liječnika u vezi prava na pregovaran­je u sklopu granskog kolektivno­g ugovora, zbog odredbe o reprezenta­tivnosti.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinski­h sestara
GORAN STANZL/PIXSELL Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinski­h sestara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia