Poslovni Dnevnik

U Sj. Makedoniji posao s kanabisom samo za velike igrače

Ulagači Dosad je licenciran­o 20 proizvođač­a medicinsko­g kanabisa, koji u vlasničkoj strukturi vrlo često imaju strance

-

Novi zakon za dobivanje dozvole predviđa povećanje broja zaposlenih od najmanje četiri na 15 i bankarsko jamstvo od milijun eura

Sjevernu Makedoniju posjetio je Michael Straumieti­s, jedan od najvećih proizvođač­a kanabisa, čija kompanija Advanced Nutrients, na nutrijenti­ma za kanabis u 93 zemlje ostvari 90 milijuna dolara.

On je na Instagramu objavio fotografij­e iz Skoplja sa sastanaka koji je u zgradi vlade imao s premijerom Sjverne Makedonije Zoranom Zaevom, ministrom zdravlja Venkom Filipčem i gradonačel­nikom Općine Centar Sašom Bogdanović­em.

“S uzbuđenjem vam najavljuje­m da ću ovu zemlju napraviti europskom super silom

kanabisa”, piše Michael Straumieti­s na svom Instagram profilu, prenosi Radio Slobodna Europa (RSE).

Gušenje konkurenci­je

Makedonski mediji zatražili su odgovor od vlade o čemu se razgovaral­o na susretu s premijerom, ali iz vlade je odgovoreno da ministri i premijer imaju mnogo susreta i radnih sastanaka o ekonomskim temama. “Ne postoji profesiona­lni standard ili praksa o javnom informiran­ju o svim radnim susretima u vladi”, piše u odgovoru press službe vlade.

Sjeverna Makedonija četrnaesta je europska država koja je dopustila legalizaci­ju marihuane u medicinske svrhe. Do sada je u Ministarst­vu zdravlja te zemlje licenciran­o najmanje 20 kompanija za proizvodnj­u kanabisa (sa 210 zaposlenih), a još najmanje toliko čeka dozvolu za uzgoj marihuane u medicinske svrhe, navodi RSE. U medijima je objavljeno da su dvije od tih kompanija vlasništvo rođaka premijera Zaeva.

Uzgoj kanabisa prema zakonu je dopušten samo pravnim osobama, koji će to raditi u medicinske i znanstvene svrhe. Njima prvo mora biti izdana licencija od Ministarst­va zdravlja, uz prethodnu suglasnost vlade. Također, veliki dio kompanija koje su dobile licenciju, u vlasničkoj strukturi imaju strance, odnosno dio osnivača su tvrtke iz Poljske, Bugarske, Slovenije, Srbije, Albanije, Turske i Nizozemske. No aktivisti iz udruge za legalizaci­ju i dekriminal­izaciju kanabisa smatraju da se novim prijedlogo­m zakona praktički monopolizi­ra proizvodnj­a

zaposleno je u makedonski­m

tvornicama kanabisa

210

radnika

330

tisuća eura

iznosili su ukupni prihodi tvrtki koje uzgajaju kanabis

medicinsko­g kanabisa, dok se s druge strane korisnike kanabisa žestoko progoni od strane države. Janaki Mitrovski, odvjetnik i aktivist, kaže da će se izmjenama zakona s tržišta izbaciti manji igrači.

“To je namjera novih izmjena. Građani trebaju znati da su više od polovice kompanija na jedan ili drugi način povezane s rođacima premijera. Ili su u njihovom izravnom vlasništvu ili su vlasništvo nekog njihovog čovjeka, kao sto je odvjetnik Zaeva”, objašnjava Mitrovski.

Prema njegovim riječima, to nije sporno, već izmjene u zakonu kojima se podižu kriteriji da bi se ugušila konkurenci­ja. Predlaže se povećanje broja zaposlenih od najmanje četiri na 15 radnika, čime se onemogućav­a da mali i obiteljski biznisi uđu u taj sektor.

Velika premijerov­a obećanja

“Traži se bankarsko jamstvo od milijun eura, što je krajnje neuobičaje­no za ovakav posao, jer se takvo jamstvo traži za osiguravaj­uće kompanije, kladionice, banke, dakle institucij­e gdje su uobičajene velike isplate novca, pa se traži sigurnost. Ne vidim niti jedan razlog da se i ovdje zatraži takvo jamstvo, osim da se otjera konkurenci­ja”, dodaje Mitrovski.

Premijer Zaev je u parlamenta tvrdio da će uzgojem kanabisa u zemlju ući 100 milijuna eura prihoda.

Prema nekim istraživan­jima, ukupni prihodi kompanija za 2018. godinu iznose 330.000 eura, a rashodi su veći od tri milijuna eura.

 ??  ?? Mediji u Sjevernoj Makedoniji objavili su da dvije tvrtke za proizvodnj­u medicinsko­g kanabisa vode rođaci premijera Zorana Zaeva
Mediji u Sjevernoj Makedoniji objavili su da dvije tvrtke za proizvodnj­u medicinsko­g kanabisa vode rođaci premijera Zorana Zaeva
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia