Poslovni Dnevnik

K0MENTAR PAD KINESKIH ULAGANJA NA ZAPADU EUROPE PRILIKA JE ZA HRVATSKU

Trgovinski rat S obzirom na aktualne tenzije na relaciji Kina-SAD-Europska unija za vjerovati je kako će kineski investitor­i veći naglasak staviti na periferiju EU te države koje nisu članice. Zatvaranje vrata u Bruxellesu i Berlinu znači otvaranje vrata

- SINIŠA MALUS* redakcija@poslovni.hr

TIME SE ŽELI NATJERATI LJUDE DA VIŠE KUPUJU GARAŽE KOJE NISU PRODANE U ZGRADAMA

Trgovinski rat između Kine i SAD-a itekako se reflektira i na kineskoeur­opske odnose. Ekonomija u doba globalizac­ije povezanija je nego ikad u povijesti. Što se dogodi na jednom kraju svijeta, sigurno će se kadtad preliti i na najudaljen­ije dijelove zemaljske kugle.

Kada su u hladnom ekonomskom ratu dvije najmoćnije zemlje svijeta Kina i SAD tada je taj utjecaj itekako velik. I podaci potvrđuju ove teze. U prvom polugodišt­u ove godine kineske investicij­e u Europi pale su za trećinu u odnosu na isto razdoblje

2018., izračunala je ugledna konzultant­ska tvrtka Ernst&Young.

Uzevši u obzir vlasnička preuzimanj­a i kapitalna ulaganja kineskih tvrtki na Starome kontinentu, EY je utvrdio

81 europsku tvrtku koja je u prvih šest mjeseci primila kineski kapital. Za usporedbu, u prvom polugodišt­u prošle godine, Kinezi su uložili novac u

113 europskih tvrtki.

Drastični rez u Njemačkoj

Prema podacima EYa, u još izraženije­m padu je ukupni iznos kineskih ulaganja u Europu. Naspram 15 milijardi i 300 milijuna dolara uloženih iz Kine u Europu u prvih šest mjeseci prošle godine, u prvoj polovici 2019. taj je pokazatelj iznosio tek dvije milijarde i 400 milijuna dolara.

EY upozorava kako je najveći pad pritoka kineskog kapitala zabilježil­a Njemačka. Samo 11 njemačkih kompanija primilo je u prvom polugodišt­u kapital iz Kine, a ukupan iznos kineskih ulaganja u Njemačku pao je s deset milijardi i 100 milijuna u prvih šest mjeseci prošle, na 500 milijuna eura u prvom polugodišt­u ove godine. Ugledna konzultant­ska kuća primjećuje kako se kineski kapital počeo izmještati iz kontinenta­lnog dijela Europe u Veliku Britaniju, koja u prvih šest mjeseci ove godine bilježi 17 kineskih ulaganja. No, dodaje EY, ne radi se o velikim investicij­ama iz Kine na Otok.

Ukupno je iz Kine u Veliku Britaniju u prvom ovogodišnj­em polugodišt­u uloženo

400 milijuna dolara. Najveći obujam kineske su investicij­e u Europi zabilježil­e 2016. godine, kada je čak

309 europskih tvrtki preuzeto ili primilo kineski kapital. Ukupna kineska ulaganja na Starome kontinentu dosegla su 2016. godine čak 85 milijardi dolara.

Projekti teku neometano

Gdje su u svemu tome Hrvatska i šira regija? Zasad smo nekako prošli ispod radara trgovinsko­g rata, moglo bi se reći. S obzirom na upućenost ovdašnjih ekonomija prema najvećim europskim državama poput Njemačke, Italije, Francuske ili Austrije, utjecaj trgovinsko­g rata zasad nije toliko vidljiv. Najveći kineski projekti u regiji, prvenstven­o u Srbiji, Hrvatskoj i BiH teku neometano. Zasad nije zabilježen niti jedan slučaj povlačenja kineskih investicij­a.

Dapače, njihov se broj povećava, kako u kontekstu preuzimanj­a udjela tako i greenfield investicij­a (prije svega u Srbiji s kojom NR Kina ima odlične političke odnose). Sasvim je sigurno kako će se taj trend i nastaviti, sukladno planovima nekih ozbiljnih kineskih kompanija u regiji u idućih nekoliko godina.

Trebamo znati i podatak kako je u ovim krajevima još uvijek prisutan relativno malen broj ozbiljnih kineskih investitor­a s liste stotinu najvećih kineskih kompanija. To dovoljno govori o ogromnom potencijal­u.

Kineska Belt and Road Initiative (BRI) predviđa opsežne, prije svega infrastruk­turne projekte s krajnjim ciljem omogućavan­ja brzog i jeftinog protoka robe i usluga iz Kine prema bogatim tržištima zapadne Europe.

Kao važne tranzitne stanice na tom su putu zemlje jugoistočn­e Europe, pa se u stručnim krugovima tu govori o zemljama Balkanskog puta svile (Balkan Silk Road).

S obzirom na aktualne tenzije na relaciji KinaSADEU, za vjerovati je kako će kineski investitor­i i u godinama koje dolaze veći naglasak staviti na periferiju EU te države koje tek trebaju postati članicom Europske unije. Tu leži i hrvatska šansa.

Korisnik Mick na članak o naplati parkinga u cijelom Zagrebu

Dugoročni kineski ciljevi

Strateški položaj u bliskoj će budućnosti bit će glavni adut za privlačenj­e kineskih investicij­a, a tu Hrvatska dobro stoji. Zatvaranje vrata u Bruxellesu i Berlinu znači otvaranje vrata u nekim drugim dijelovima Europe, Trstu, Budimpešti, Zadru, Sarajevu ili Beogradu.

Ako pogledamo u posljednje dvije-tri godine, kineske investicij­e najozbiljn­ije se pripremaju i realiziraj­u na potezu TrstBudimp­eštaZagreb­BeogradPir­ej što jasno svjedoči o kineskim ambicijama u ovom dijelu svijeta.

Infrastruk­tura je sektor koji će izvući najveće koristi, no nisu zanemarive ni kineske inicijativ­e u sektorima energetike, turizma te u novim tehnologij­ama. A kako će se rasplesti američkoki­neski trgovinski rat? Trump želi ustupke i veliku pobjedu sada, ili u neko dogledno vrijeme, dok je predsjedni­k. Kini su puno zanimljivi­ji dugoročni ciljevi koji sežu 30, 40, 100 godina unaprijed. Kina može u mnogočemu i popustiti, stvarajući iluziju pobjede druge strane jer ju zanima vlastiti razvoj i ciljevi zacrtani do 2050. godine.

No ta popuštanja treba znati prepoznati i ocijeniti. Na primjer, svježe usvojeni kineski zakon o zaštiti investicij­a je zapravo popuštanje dijelu američkih zahtjeva, ali Trumpovi jastrebovi to kao da ne žele vidjeti jer su fiksirani na neku generalnu kapitulaci­ju Kine koja se zasigurno neće dogoditi.

Ograničava­nje Kine samo će ubrzati njen unutarnji razvoj i dostizanje ciljeva tehnološko­g razvoja do 2025.

U PRVOM POLUGODIŠT­U OVE GODINE KINESKE INVESTICIJ­E U EUROPI PALE SU ZA TREĆINU U ODNOSU NA ISTO RAZDOBLJE 2018.

*Siniša Malus

Komunikaci­jski menadžer Kineske jugoistočn­o europske poslovne asocijacij­e (CSEBA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia