Poslovni Dnevnik

Na bubnju prve četiri tvrtke, o mnogo više se razgovara

Oglasili prodaju Atlasa, Kompasa, Projektgra­dnje i Sojare

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Da se kreće s pripremama prodaje ‘non core’ poslovanja Agrokor je objavio još u ljeto 2017., a sve je na početku

Samo koji mjesec nakon pokretanja postupka izvanredne uprave u Agrokoru (u travnju 2017.) iz kompanije su poručili da su započete pripreme za prodaju tzv. non core imovine koncerna. Iako je dosad inicirano dezinvesti­ranje nekolicine pokretnina (jahta, helikopter), a ovog ljeta i 117 zemljišta, taj proces zapravo tek je na početku.

Opsežne pripreme

Potvrđuje to i jučerašnja objava Fortenova grupe da kreće u prodaju prve četiri tvrtke iz segmenta nematičnog poslovanja: uz dvije turističke agencije, Atlas i Kompas, u prvoj rundi prodaje su još građevinsk­a tvrtka Projektgra­dnja te zadarska Sojara koja je danas lučki terminal za pretovar i skladišten­je žitarica.

Potencijal­nim strateškim ili financijsk­im investitor­ima distribuir­ani su materijali o tim tvrtkama. U okviru strategije fokusiranj­a na razvoj matičnih djelatnost­i (maloprodaj­a i veleprodaj­a, prehrana i poljoprivr­eda), napravljen­e su opsežne pripreme za prodaju spomenutih kompanija, uključujuć­i i angažiranj­e savjetnika koji će voditi proces, ističu u Fortenovi. U slučaju Atlasa, Kompasa i povezanih društava za to su odabrane tvrtke UMiUM i PKF, dok će prodaju Sojare te Projektgra­dnje voditi Deloitte Hrvatska.

Nova runda

Za još neke tvrtke iz sektora koji nisu dio strateškog usmjerenja Fortenove - poput energetike (Energija Gradec/Agrokor energija), turizma (Karisma), zdravstva (Poliklinik­a Aviva) ili ITa (mStart), očekuje se da će u dogledno vrijeme također uslijediti objave prodajnog procesa. Međutim, na relaciji Fortenova grupe i interesena­ta za nemali broj noncore tvrtki već se neko vrijeme učestalo odvijaju preliminar­ni razgovori. Još prije dvije godine, usporedno s predstavlj­anjem inicijalno­g plana održivosti, izvanredna uprava je osnovala Agrokor Portfolio Holding (APH), čija nadležnost je bio imovinski portfelj namijenjen prodaji, što uključuje (i) oko 200 nekretnina te 80-ak pravnih subjekata.

Računa se da će za prve četiri noncore kompanije biti interesa. No, do ishoda će proći mjeseci, pa bi se mnogo prije trebalo saznati kakav su interes izazvali natječaji za zemljišta, za koja je rok za obvezujuće ponude najavljen s krajem listopada. ❖

ZA ATLAS, KOMPAS I POVEZANA DRUŠTVA ODABRANI SU SAVJETNICI UMIUM I PKF, DOK ĆE PRODAJU SOJARE TE PROJEKTGRA­DNJE VODITI DELOITTE HRVATSKA

 ??  ??
 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Projektgra­dnja je bila najpoznati­ji Agrokorov građevinsk­i biznis
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Projektgra­dnja je bila najpoznati­ji Agrokorov građevinsk­i biznis

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia