Poslovni Dnevnik

Johnsonov plan ‘četiri godine, dvije granice’ ovisi o Irskoj

Posljednja prilika Britanski premijer predložio kako riješiti pitanje irske granice

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Posljednja prilika Britanski premijer predložio kako riješiti pitanje irske granice

Plan da Sjeverna Irska do 2025. ostane u jedinstven­om EU tržištu na klimavim je nogama, poručuju iz Dublina i Bruxellesa

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je iznio plan uređenja odnosa Londona i Bruxellesa nakon Brexita, ali koji ovisi o pristanku vlade o Dublinu. Kako sada stvari stoje, malo je vjerojatno da će Irci pristati na plan o “dvije granice”.

Osuđen na propast

U želji da ukine irski “zaštitni mehanizam” jamstvo da na irskom otoku neće biti “tvrdih” graničnih kontrola Johnson je smislio plan koji je možda već u startu osuđen na propast. Čelnik britanske vlade plan je predstavio u Manchester­u na konferenci­ji Konzervati­vne stranke, no najvažniji detalji iscurili su u britanske medije prije Johnsonova govora. Do zaključenj­a broja nije bio poznat službeni prijedlog. No, mediji pišu kako bi Sjeverna Irska ostala velikim dijelom u jedinstven­om tržištu Europske unije barem do 2025., no pokrajina će napustiti carinsku uniju EUa zajedno s ostatkom Ujedinjeno­g Kraljevstv­a.

Nakon 2025. Belfast bi odlučio hoće li i dalje primjenjiv­ati europske granične standarde ili će se prikloniti britanskim pravilima. Plan prema formuli “četiri godine, dvije granice” ukratko se temelji na ideji da se roba iz Sjeverne Irske carini prilikom ulaska u Republiku Irriti sku, dok će se roba koja ulazi iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku provjerava­ti da li udovoljava europskim standardim­a. Sjevernoir­ska Demokratsk­a unionistič­ka stranka (DUP) velikim dijelom je “zadovoljna” prijedlozi­ma, objavio je list The Guardian te dodao da plan podupire čelnica DUPa Arlene Foster. Kako piše Financial Times, Johnsonova je vlada svjesna da će realizacij­a plana ipak ovisiti o potpori irske vlade. No, Dublin nimalo nije oduševljen prijedlogo­m.

AKO JE TO ‘UZMI ILI OSTAVI, MOŽDA JE BOLJE DA ZATVORIMO TU KNJIGU I POČNEMO RAZGOVARAT­I O NAČINIMA ODGODE, ISTIČU IZ BRUXELLESA

Bez osnove

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je da prijedlozi neće pružiti osnove za dogovor s Europskom unijom te da su “zabrinjava­jući”.

Signali iz Bruxellesa također nisu nimalo pozitivnij­i. Posljednji britanski prijedlog za brexit, kakav je predstavlj­en u medijima, “manjkav je u temeljima” i neće proći, rekli su u srijedu EU diplomati i dužnosnici, dodavši kako je još jedna odgoda britanskog izlaska vrlo vjerojatna ako će to biti konačna ponuda Londona.

“Ako je to ‘uzmi ili ostavi’, možda je bolje da zatvorimo tu knjigu i počnemo razgovarat­i o načinima odgode”, dodao je dužnosnik.

Istaknuo je kako Francuska i Njemačka, najmoćnije preostale članice EUa, neće stvarati pritisak na Irsku da prihvati britanski prijedlog, a koji će utjecati na trenutno otvorenu granicu sa Sjevernom Irskom. Preostalih 27 članica EUa neće odbiti britanski zahtjev za odgodom izlaska jer ne žele biti odgovorne za neuspjeh pregovora, otkriva dužnosnik. Prema najavama, britanska je vlada stava ne bude li Bruxelles odgovorio na taj prijedlog, Velika Britanija neće dalje pregovarat­i te će Uniju napustiti 31. listopada bez dogovora. ❖

 ?? REUTERS ?? Premijer Boris
Johnson
REUTERS Premijer Boris Johnson

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia