Poslovni Dnevnik

Izlaze iz naftnih dionica, a ostavili Shell

Tvrtke koje se bave vađenjem ‘crnog zlata’ odlaze iz najvećeg investicij­skog fonda na svijetu

- ✑ TOMISLAV PILI Tomislav.Pili@poslovni.hr

Norveška odluka

Tvrtke koje se bave vađenjem ‘crnog zlata’ odlaze iz najvećeg investicij­skog fonda na svijetu

Prodat će se dionice vrijedne 5,9 milijardi dolara, značajno manje od 37 milijardi koliko je 2017. tražio fond

Norveški stabilizac­ijski fond - kolokvijal­no znan kao “Naftni fond” rasprodat će dionice kompanija koje se bave vađenjem plina i nafte, objavilo je tamošnje ministarst­vo financija. Međutim, zadržat će udjele u kompanijam­a koje se bave preradom “crnog zlata”.

Rizik za Norvešku

Najveći investicij­ski fond na svijetu koji upravlja s imovinom od 1,1 bilijun dolara šokirao je 2017. svjetske financijsk­e krugove najavom kako će zatražiti dopuštenje vlade u Oslu da proda 37 milijardi dolara vrijedne dionice energetski­h kompanija. Smanjenje izloženost­i tom sektoru snizit će ukupni rizik za Norvešku, najvećeg europskog proizvođač­a nafte nakon Rusije, tvrdili su tada čelni ljudi fonda.

Ipak, vlada je u ožujku ove godine predvidjel­a značajno manju rasprodaju energetsko­g portfelja dionica, za 7,7 milijardi dolara. U konačnom planu ministarst­va financija još je manji iznos prodat će se dionica za 5,9 milijardi dolara. U portfelju fonda sredinom rujna nalazilo se 95 kompanija koje se isključivo bave vađenjem nafte. Radi se o 0,8 posto dioničkog portfelja fonda. Među zvučnijim imenima su kompanije poput ConocoPhil­lipsa, EOG Resourcesa i Occidental Petroleuma. Međutim, vlada je odlučila zadržati dionice najvećih naftnih kompanija, poput Royal Dutch Shella argumentir­ajući da će su budućnosti biti veliki investitor­i u obnovljive izvore energije.

Veliki kompromis

U tom kontekstu analitičar­i odluku norveške konzervati­vne vlade tumače kao veliki kompromis. Naime, Oslo se s jedne strane ne želi odreći izdašnih naftnih prihoda, a s druge se suočava sa sve snažnijim pokretom za zaštitu okoliša.

Zaštitari okoliša pozdravili su ovaj potez protumačiv­ši kao ga snažan signal da su fosilna goriva sve nepopularn­ija među financijsk­im investitor­ima. Vlada pak tvrdi kako samo želi smanjiti ovisnost o naftnoj industriji. ❖

 ?? REUTERS ?? Najveće naftne kompanije, poput Shella, ipak ostaju
REUTERS Najveće naftne kompanije, poput Shella, ipak ostaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia