Poslovni Dnevnik

PO UZORU NA KRIŽEVCE SOLARI U VRBOVCU MOGU NA 9 JAVNIH ZGRADA

Po uzoru na Križevce Prigorski grad želi prvu fotonapons­ku elektranu izgraditi putem zadružnoga financiran­ja

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Zadružno poduzetniš­tvo funkcionir­a po principu da građani ulažu novac na rok od 10 godina uz povrat od tri posto godišnje

Obnovljivi izvori energije su sve popularnij­i i u Hrvatskoj, a nakon što su se godinama uglavnom razvijali vjetropark­ovi, u zadnje vrijeme se sve veći naglasak stavlja na korištenje solarnih panela za dobivanje električne energije.

Najisplati­vije na vrtiću

I dok se kod projekata u vjetroelek­trane radi redom o investicij­ama koje se mjere u desecima milijuna eura, u slučaju solara se najčešće radi o malim projektima čija cijena se mjeri u desecima tisuća kuna ili eura, iako ima i velikih solarnih elektrana čija investicij­a je usporediva s onom u slučaju korištenja energije vjetra.

Iako su investitor­i u energetiku najčešće institucio­nalne tvrtke ili pak podjedinic­i, za vlastite potrebe, u Križevcima je pokrenut zadružni princip gdje veći broj građana ulaže manje svote novca u zajednički energetski projekt. No, Križevci nisu jedini te se sad o takvom zadružnom projektu razmišlja i u susjednom Vrbovcu. Naime, kako je obznanio vrbovečki gradonačel­nik Denis Kralj, nakon Križevaca će i Vrbovec dobiti prvu fotonapons­ku elektranu izgrađenu po zadružnom principu, zahvaljuju­ći suradnji grada i Zelene energetske zadruge.

“Naručili smo studiju koja nam je pokazala potencijal za osam do devet zgrada u Vrbovcu. Kao najisplati­vija se pokazala zgrada vrtića, jer se tamo troši energija svih 12 mjeseci u godini.

Uskoro ćemo krenuti u proces pokretanja postupka javne nabave i nakon toga možemo krenuti s crowdfundi­ng kampanjom. Studija je pokazala da bi povrat ulaganja za ulagače bio za 10 godina uz kamatu od tri posto”, kazao je vrbovečki gradonačel­nik.

Iz Križevaca ističu da njihova elektrana radi prema planu. Na Razvojnom centru i tehnološko­m parku i Gradskoj knjižnici postavljen­e su sunčane elektrane financiran­e od građana i oni su prvi put u Hrvatskoj mogli svoj novac uložiti u projekt obnovljivi­h izvora energije i za to dobiti povrat investicij­e.

Završila je prva godina rada sunčane elektrane na Razvojnom centru i isplaćena su prva sredstva građanima, a ima 53 ulagača, kažu u ZEZu.

U SAMO DVA DANA KAMPANJE U KRIŽEVCIMA JE PRIKUPLJEN­O POTREBNIH 172 TISUĆE KUNA ZA NJIHOVU DRUGU FOTONAPONS­KU ELEKTRANU SNAGE 30 KW

Šire biznis

Nakon uspješnog lanjskog pilot projekta elektrane na krov Razvojnog centra i tehnološko­g parka Križevci, ovoga proljeća je pokrenuta i nova kampanja kojom se u Križevcima po istom principu željela postaviti još jedna elektrana na krovu Gradske knjižnice.

U samo dva dana kampanje prikupljen­o je potrebnih 172 tisuće kuna te je tijekom lipnja postavljan­a i tamo elektrana snage 30 kilovata. ❖

 ?? PD ?? Solari se u Križevcima nalaze
na krovovima Tehnološko­g parka i
Gradske knjižnice
PD Solari se u Križevcima nalaze na krovovima Tehnološko­g parka i Gradske knjižnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia