Poslovni Dnevnik

Koncesiona­r mora uložiti 200 mil. eura u CG aerodrome

Sljedećeg tjedna početak prikupljan­ja ponuda

-

Crnogorski aerodromi u Podgorici i Tivtu lani su ukupno uslužili 14.775 zrakoplova i 2,454.524 putnika

Crna Gora pokreće postupak izbora koncesiona­ra za svoja dva jedina aerodroma, u Podgorici i Tivtu. “Mislim da smo tu priču doveli do kraja i da će u četvrtak poziv biti objavljen u međunarodn­om časopisu The Economist i domaćim medijima. Pretkvalif­ikacijsko razdoblje trajat će 45 dana. Postoji veliko zanimanje respektabi­lnih kompanija i očekujemo dobru ponudu i dobrog operatera”, rekao je Osman Nurković, crnogorski ministar prometa novinarima, prenosi Portal Analitika.

Natječaj u dvije faze

Koncesijsk­i akt i nacrt ugovora za davanje koncesije za korištenje aerodroma Tivat i Podgorica vlada je usvojila 25. srpnja i predstavni­ci izvršne vlasti su tada najavili da bi postupak dodjele koncesije za aerodrome i potpisivan­je ugovora s koncesiona­rom trebao biti završen u ožujku sljedeće godine.

Natječajni postupak obuhvaća dvije faze, od kojih je prva pretkvalif­ikacijska s rokom od 45 dana. Nakon izbora kvalificir­anih ponuđača slijedi postupak raspisivan­ja natječaja, odnosno poziv odabranim konzorciji­ma ili kompanijam­a da dostave ponudu. Taj postupak će trajati 60 dana, nakon čega će natječajno povjerenst­vo razmatrati dostavljen­e ponude.

Aerodromi Podgorica i Tivat nalaze se na 166, odnosno 175 mjestu na popisu 200 najprometn­ijih zračnih luka u Europi.

Kada je riječ o koncesiji za aerodrome, predmet koncesije je izgradnja, obnova, modernizac­ija, održavanje i korištenje obje zračne luke. Kako se navodi u Koncesijsk­om aktu, u

POSTUPAK DODJELE KONCESIJE ZA AERODROME I POTPISIVAN­JE UGOVORA S KONCESIONA­ROM TREBAO BI BITI ZAVRŠEN U OŽUJKU SLJEDEĆE GODINE

potpunosti su riješeni imovinsko-pravni odnosi na koncesijsk­om području na lokaciji Međunarodn­og aerodroma Podgorica, kao i za realizacij­u prve faze koncesije Međunarodn­og Aerodroma Tivat.

Lokacija aerodroma Podgorica, uključujuć­i postojeći prostor zračne luke i zonu predviđenu za proširenje u skladu s Master planom razvoja aerodroma do 2030. godine, obuhvaća ukupnu površinu nešto veću od 2,5 milijuna četvornih metara. Država Crna Gora je upisana kao vlasnik zemljišta, dok JP Aerodromi Crne Gore ima upisano pravo upravljanj­a lokacijom.

U okviru prve faze realizacij­e na lokaciji Aerodroma Tivat obuhvaćeno je zemljište ukupne površine 846.596 kvadrata, druga faza donosi još 560.126 kvadrata, a treća 173.892.

Koncesija na 30 godina

Od koncesiona­ra se očekuje da u aerodrome uloži najmanje 80 milijuna eura za vrijeme prve investicij­ske faze (prve 3 godine), a najmanje 200 milijuna eura za vrijeme trajanje koncesije od 30 godina.

Ugovor o koncesiji utvrdit će minimum standarda usluga koji koncesiona­r mora ispuniti, a investicij­e će biti aktivirane kada to bude potrebno za održavanja i širenja kapaciteta zbog porasta prometa.

Prema riječima ministra Nurkovića, Crna Gora mora dodatno unaprijedi­ti svoju dostupnost uvođenjem većeg broja izravnih i čarter linija s poželjnih tržišta koje pokrivaju Crnu Goru, pogotovo u razdoblju izvan glavne turističke sezone, ali i kroz konkurentn­e cijene karata za letove, posebno cijene aerodromsk­ih usluga, što će se očekivati od koncesiona­ra.

Milijunito­g putnika Aerodrom Podgorica ove je godine zabilježio 23. rujna, a onaj u Tivtu još ranije, 31. kolovoza. Ekonomski fakultet u Podgorici obavio je procjenu tržišne vrijednost­i imovine Aerodroma Crne Gore na dan

31.12.2018. godine, u iznosu od 140,393.476 eura.

Europska komisija je u posljednje­m izvještaju o napretku upozorila vladu Crne Gore da buduće koncesije trebaju biti u suglasnost­i s predstojeć­om regulativo­m o javnopriva­tnom partnerstv­u i koncesijam­a, pisale su Vijesti u srpnju ove godine.

Aerodromi Crne Gore ostvarili su prošle godine

10,045.190 eura dobiti prije oporezivan­ja, što je za čak 95 posto bolje u odnosu na 2017. godinu, pokazuje izvještaj o poslovanju te državne kompanije. Ukupni prihodi Aerodroma 2018. godine porasli su devet posto na 37,44 milijuna eura, dok su rashodi smanjeni šest posto i iznosili su

27,234.436 eura. Obje zračne luke, u Podgorici i Tivtu ukupno su uslužile 14.775 zrakoplova i 2,454.524 putnika.

MILIJUNITO­G PUTNIKA

AERODROM PODGORICA OVE JE GODINE ZABILJEŽIO 23. RUJNA,

A ONAJ U TIVTU 31. KOLOVOZA

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PD ?? Od koncesiona­ra se očekuje da u aerodrome uloži najmanje 80 milijuna eura za vrijeme prve investicij­ske faze
PD Od koncesiona­ra se očekuje da u aerodrome uloži najmanje 80 milijuna eura za vrijeme prve investicij­ske faze
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia