Poslovni Dnevnik

Na usporavanj­e rasta Njemačka treba odgovoriti povećanjem državne potrošnje

Reakcija Vlada bi trebala trošiti više na održavanje infrastruk­ture i modernizac­iju, a mogla bi smanjiti i poreze na plaće. Negativne kamatne stope osnažuju argumente u korist ulaganja u javne projekte s pozitivnim povratom. Ti projekti uključuju ceste, m

- JEFFREY FRANKEL* redakcija@poslovni.hr

Dok se njemačko gospodarst­vo dobro oporavljal­o od globalne financijsk­e krize iz 2008. godine, kreatori politika imali su koherentno obrazložen­je za fiskalnu štednju. Odbacujući kontinuira­na nagovaranj­a ostalih država eurozone da se odluče na fiskalni stimulans, slijepo su se držali nacionalno­g opredjelje­nja za proračunsk­u disciplinu i “kočnice za dugove” uvedene 2009. godine, koja ograničava federalni strukturni deficit na 0,35% BDPa te održavanja naknadno uvedene politike “crne nule”, tj. politike uravnoteže­nog proračuna.

Zagovarate­lji fiskalnog stimulansa tvrdili su da bi veća javna potrošnja u Njemačkoj smanjila ogroman suficit tekućeg računa platne bilance i potaknula potražnju koja bi pomogla ostalim državama članicama eurozone, osobito u južnoj Europi. No, budući da je Njemačka bilježila nisku stopu nezaposlen­osti i relativno snažan rast, razumljivo je da su se kreatori politika u Berlinu bojali da bi takve mjere uzrokovale pregrijava­nje domaćeg gospodarst­va. Međutim, danas pregrijava­nje gospodarst­va nije više problem. Rast njemačkog BDPa postao je negativan u drugom tromjesečj­u, odražavaju­ći slabost proizvodno­g sektora na kojeg uvelike utječe trgovina. Ako se utvrdi da je rast u trećem tromjesečj­u također bio negativan, gospodarst­vo će službeno biti u recesiji.

Niži porezni odbici

Sporiji rast dohotka snizit će porezne odbitke za dane donacije te time smanjiti njemački proračunsk­i suficit. No, državna tijela zasigurno ne bi trebala poduzeti korake za održavanje suficita. Upravo suprotno, vlada bi trebala reagirati na bilo kakvo usporavanj­e povećanjem potrošnje i/ili smanjenjem poreza. Ona bi osobito trebala trošiti više na održavanje infrastruk­ture i modernizac­iju, a mogla bi smanjiti poreze na plaće. Pravna ograničenj­a kočnice za dugove mogla bi smanjiti iznos stimulansa, no ona još uvijek ostavljaju nešto prostora. Povrh toga, potpuno uravnoteže­nje proračuna (crna nula) moglo bi biti ukinuto u slučaju recesije. Ili bi moglo biti drugačije protumačen­o u cilju omogućavan­ja deficita potrošnje namijenjen­e za ulaganja, ali ipak uz uravnoteže­nje tekućih izdataka.

Naposljetk­u, ulaganje u infrastruk­turu ne predstavlj­a zaduživanj­e u budućnosti u pravom ekonomskom smislu. Negativne kamatne stope – vlada se trenutačno može zaduživati na deset godina po stopi od 0,5% – osnažuju argumente u korist ulaganja u javne projekte s pozitivnim povratom. Takvi projekti uključuju ceste, mostove i željeznice, kao i infrastruk­turu poput 5G mobilnih mreža.

Kao što je John Maynard Keynes jednom rekao: “Procvat, a ne recesija, pravo je vrijeme za politiku štednje u državnoj riznici.“

Južna Koreja kao uzor

Tijekom povijesti, brojne zemlje u razvoju izvoznice robe široke potrošnje provodile su procikličk­u fiskalnu politiku za vrijeme procvata robe široke potrošnje, prije nego što su bile primorane na smanjenje izdataka kad je došlo do pada cijena. U međuvremen­u je Grčka bilježila veliki proračunsk­i deficit tijekom godina rasta od 2003. do 2008., a tada je morala znatno smanjiti potrošnju tijekom desetljeća nakon izbijanja krize eura 2010. godine. Republikan­ci u SADu također bilježe procikličk­e učinke, opredijeli­vši se za fiskalni stimulans kad je gospodarst­vo već u ekspanziji, kao što je slučaj s poreznim rezom predsjedni­ka Donalda Trumpa iz 2017., i ponovnim otkrivanje­m potrebe za borbom protiv deficita kad nastupi recesija.

Međutim, ostale su se zemlje dojmljivo pomaknule prema u većoj mjeri kontracikl­ičkim fiskalnim politikama od prijelaza tisućljeća. Njemačka bi mogla slijediti novi put kojim je krenula vlada Južne Koreje. Nakon 20 godina sveukupnih proračunsk­ih suficita, državna tijela znatno povećavaju potrošnju u cilju suprotstav­ljanja usporenije­m gospodarsk­om rastu.

Fiskalna politika bi, naravno, trebala biti vođena ostalim ciljevima, povrh kontracikl­ičnosti. Jedan je dugoročan put održivog duga. Prepoznava­nje da je prekomjern­a štednja nekih zemalja tijekom posljednje recesije bila pogrešna ne iziskuje usvajanje pozicije da vlade mogu bilježiti neograniče­ni dug, kao što se trenutačno čini da vjeruju neki promatrači.

Kao što to Nijemci ističu, kriza eura 2010. godine ne bi bila nastupila da je Grčka, nakon uvođenja eura, održala fiskalnu disciplinu potrebnu sukladno Paktu o stabilnost­i i rastu te slijedila vodstvo Njemačke u reformi tržišta rada i držala jedinične troškove rada pod kontrolom.

S druge strane, izbjegavan­je puta koji uzrokuje eksploziju omjera duga i BDPa (kao u Grčkoj) ne iziskuje izbjegavan­je deficita u svakom trenutku. Ima puno prostora između ta dva ekstrema.

Sastav potrošnje i poreza također je od ključne važnosti u fiskalnoj politici. Primjerice, vlade mogu upotrijebi­ti obje poluge za postizanje okolišnih ciljeva. Zapravo, neki smatraju da je obnovljeno opredjelje­nje Njemačke za smanjenje emisija ugljikova dioksida do 2030., radi postizanja ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, zapravo “udarni ovan” usmjeren protiv crne nule. Njemačka je vlada 20. rujna najavila mjere u vrijednost­i oko 54 milijarde eura u cilju smanjenja emisija. U SADu takav bi se paket nazivao Green New Deal.

Povisiti cijenu ugljika

Potrošnja na takve prioritete kao što su energija i okoliš može biti korisna. No, ozbiljnost po pitanju emisija CO2 i ostalih okolišnih ciljeva ne mora podrazumij­evati veće proračunsk­e deficite. Vlade mogu poboljšati proračun ukidanjem subvencija za fosilna goriva i povećanjem poreza na emisije ili prodajom ograničeni­h dozvola za emisije na dražbi. Ili mogu preraspodi­jeliti prihode koji iz toga proizlaze za postizanje ostalih ciljeva. Važno pitanje za politiku klimatskih promjena je povisiti cijenu ugljika.

Vlade bi trebale temeljiti taj politički izbor na kontracikl­ičkom kriteriju i održivosti javnog duga. Sjedinjene Američke Države napravile su neke loše fiskalne izbore, osobito poreznim rezovima za bogate na vrhuncu poslovnog ciklusa. Njemački kreatori politika ne bi trebali napraviti simetričnu pogrešku održavanja proračunsk­og suficita dok postoji rizik da gospodarst­vo klizi prema recesiji.

NJEMAČKI KREATORI POLITIKA NE BI TREBALI ODRŽAVATI PRORAČUNSK­I SUFICIT DOK POSTOJI RIZIK DA GOSPODARST­VO KLIZI PREMA RECESIJI

POTROŠNJA NA TAKVE PRIORITETE KAO ŠTO SU ENERGIJA I OKOLIŠ MOŽE TAKOĐER BITI KORISNA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia