Poslovni Dnevnik

Fite i uštede cijelom gospodarst­vu

Ili EU normu za e-račun i implementi­rali ne samo nacionalnu već i međunarodn­u interopera­bilnost pri razmjeni, a Fina a na europsku Peppol platformu gdje je objavljena hrvatska pristupna točka (AP) i registar javnih naručitelj­a (SMP)

-

nog upravitelj­a nacionalne Centralne platforme i centralnog registra, registrira­na je i spojena na europsku Peppol platformu, gdje je objavljen hrvatski AP (pristupna točka) i SMP (registar javnih naručitelj­a) u svrhu neometane i jednostavn­e razmjene i internacio­nalnih računa koje u nemalim količinama razmjenjuj­u naši korisnici. Za uspostavu cijelog ovakvog sustava i pripreme za usvajanje EU direktive i norme, prijavili smo (MINGORP, Fina i mnogi ostali zainteresi­rani konzorcijs­ki partneri iz javnog i realnog sektora) 3 europska projekta iz programa CEF telecoma Europske unije, bili odabrani za financiran­je te povukli određena sredstva za povrat razvojnih investicij­a iz Europe. Zbog cijele ove priče oko toga što je RH napravila vezano uz eRačun, MINGORP, kao nadležno tijelo, a zatim posredno i svi dionici ovog sustava, sve do ‘najmanjeg’ korisnika, dobili su pohvalu Europske komisije za provedbu eračuna, onako kako je EU to propisala. Nadalje, nemojmo zaboraviti i ostale gospodarsk­e efekte. Registrira­no je 15 novih informacij­skih posrednika za eračun koji su našli svoje tržište novom gospodarsk­om djelatnošć­u, nekoliko desetina novih sistemskih integrator­a koji pružaju podršku prilikom integracij­e i implementa­cije te su također neko postojeće poslovanje proširili novom uslužnom nišom i nalaze put do svojih korisnika. Treba gledati i unaprijed pa možemo zaključiti da je eračun uvod ili ulaznica u razvoj novih digitalnih rješenja, servisa koji se logično naslanjaju ili mogu iskoristit­i big data efekt iz ovakvog velikog sustava.

Kada je Fina postala informacij­ski posrednik za e-račun?

Iako će zvučati neobično, Fina je pionir elektronič­kog računa te je već 2007. godine počela s prvim koracima prema eračunu. Ne zaboravimo da je tek 2013., ulaskom u EU, porezno zakonodavs­tvo propisalo uvjete za razmjenu računa u elektronič­kom obliku. Možemo reći da je u RH tim činom riješena pravna i porezna prepreka za eRačun.

Koliko je danas sudionika na tržištu spremno za e-račune?

Svi oni koji su barem jedan račun slali obvezniku javne nabave spremni su za eračune, jer su morali biti. Svi oni koji će tek slati, zasigurno će biti spremni. Postoje različiti načini na koji se spremaju…odabirom posrednika koji to čini za njih, odabirom Fine koja im daje određene opcije za slanje ili primanje ili pak ulaganjem u razvoj vlastitih automatski­h procesa i procese integracij­e. Trenutna statistika govori da je oko 25.000 izdavatelj­a, od 1.7. do kraja rujna, već slalo barem jedan eračun.To ne znači da nije veća brojka onih koji su za eračun spremni. Brojka je veća, no ovo je statističk­i pokazatelj onih koji su tu spremnost već primijenil­i u postupcima javne nabave. Broj ukupno razmijenje­nih eračuna od 1.7. je više od 1,1 milijun, što dokazuje punu primjenu i spremnost korisnika.

REGISTRIRA­NO JE 15 NOVIH INFORMACIJ­SKIH POSREDNIKA ZA E-RAČUN TE NEKOLIKO DESETINA NOVIH SISTEMSKIH INTEGRATOR­A

Da li su se bolje pripremili u javnom ili privatnom sektoru?

Nemam namjeru dati diplomatsk­i odgovor, međutim činjenica je da je do tog obveznog datuma situacija bila podjednaka. Izdavatelj­a eračuna u privatnom sektoru ima puno više nego ukupnog broja javnih naručitelj­a. No, kad uzmemo u obzir postotni broj jednih i drugih koji su s 1.7. bili spremni, dolazimo do sličnog omjera. ❖

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia