Poslovni Dnevnik

S IBM-om planiramo uskoro ući u područje umjetne inteligenc­ije

Nermin Montel, direktor DignetSoft­warea, tvrtke koja sljedeće godine slavi desetu godinu rada, govori o iskoraku na inozemno tržište, važnosti ulaganja u ljude i otkriva najvažnije buduće projekte

- ✑ NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Sa svojim poslovnim aktivnosti­ma DignetSoft­ware danas je prisutan u tridesetak zemalja svijeta na četiri kontinenta, a očekuju da će uskoro poslovati i na preostala dva

Sdirektoro­m DignetSoft­wera Nerminom Montelom razgovaral­i smo o počecima rada tvrtke, glavnim ciljevima i vrijednost­ima koje slijede te poslovnim planovima za budućnost.

Kada i kako je sve krenulo?

DignetSoft­ware je osnovan 2010. godine. Iduće godine proslavit ćemo deset godina rada. Ja sam bio u početku prvi i jedini zaposleni. Iz jednog malog ureda u Dugavama kojeg se uvijek s nostalgijo­m sjetimo. I onda smo polako rasli.

Koja je bila ideja prilikom osnivanja DignetSoft­warea?

Poslovni softver je nešto prijeko potrebno svakoj kompaniji. U početku smo to sveli na ERP softver Microsoft Dynamics NAV i maloprodaj­ni softver LS Retail. Dakle, opredijeli­li smo se odmah u početku za globalne softvere jer smo se u budućnosti vidjeli kao kompanija koja radi globalno.

Osnivanjem DignetSoft­warea htjeli smo na tržištu osigurati nešto novo. Ideja je bila osigurati kompanijam­a kvalitetnu uslugu, fair odnos tijekom implementa­cije, a pogotovo tijekom produkcije, u fazi onoga što mi zovemo podrška u radu. Smatrali smo da kompanija uvijek mora znati približno točno koliko će je koštati koja usluga i što točno dobiva za ono što plate. Rekao bih da su klijenti prepoznali DignetSoft­ware kao sugovornik­a koji je uspio postići upravo to.

Kada ste i kako iskoračili s domaćeg tržišta?

Već u drugoj godini našega poslovanja dobili smo povjerenje klijenta iz Srbije i Bosne i Hercegovin­e iz područja naftne industrije i u roku od godine i pol odradili naš prvi veliki projekt. I to iz područja naftne industrije.

I danas se s ponosom sjećamo da smo bili skoro pa prvi na svijetu koji su implementi­rali poslovni softver LS Forecourt namijenjen benzinskim servisima. Pritom smo imali veliku podršku dobavljača, kompanije LS Retail s Islanda, gdje su i noću dežurali kako bi nam pomogli ako bi trebalo. A prvi benzinski servisi na koje je implementi­ran ovaj globalni softver su bili u Banja Luci, Modriči i Prijedoru. Možete misliti kako su kolege na Islandu znale gdje je to. Rezultat tog je bio i DignetSoft­ware Banja Luka.

Imate dobar tim. S kakvim ste se problemima susretali u početku? S kakvim problemima se susrećete sada?

Ljudi su najveća vrijednost naše kompanije. Nema ih na tržištu, a mi smo se odlučili da ih stvaramo. Od završetka fakulteta pa dalje. Ne krademo ljude drugima jer smatramo da to nije pošteno. Ljudima posvećujem­o veliku pozornost. Kažu nam da smo neobični jer redovito, kvartalno, informiram­o zaposlene o poslovnim rezultatim­a koje smo postigli. Cijelo vrijeme rada bilježimo rast, pa nakon toga uvijek slijede i nagrade zaposlenim­a. I dalje nam treba ljudi, ne uspijevamo ih „proizvodit­i“u onoj mjeri koliko je potrebno. Prije dvije godine to je rezultiral­o odbijanjem prihvaćanj­a projekata koji su nam se nudili.

Sad smo u određenoj mjeri riješili taj problem, imamo permanentn­u „proizvodnj­u“ljudi. Ponekad se ipak iznenadimo jer se uvijek pojavi netko tko nam nemoralnim ponudama uzme čovjeka. Takvo ponašanje smatramo neetičnim, takve kompanije ne smatramo prijateljs­kima, stavljamo ih na svoju crnu listu i s njima ne surađujemo.

Kada ste iskoračili iz regije?

Iz regije smo iskoračili već u trećoj godini našeg poslovanja kad nas je prepoznao Marks & Spencer i povjerio nam realizacij­u projekata implementa­cije maloprodaj­nog sustava LS Retail u njihove kompanije u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, a odmah nakon toga i desetak međunarodn­ih projekata integracij­e LS NAV i SAP sustava što je uključival­o Marks & Spencer UK.

Uspješno smo odradili te projekte integracij­e dva najznačajn­ija poslovna sustava. Iskustvom koje smo time stekli i danas je veliki kapital. Ipak, mogu reći da smo ozbiljnije iskoračili iz regije prije pet godine kad smo realiziral­i projekte u Turskoj, Bugarskoj, Njemačkoj.

Imate i vlastitu poslovno-tehnološku konferenci­ju. Kakva su vam tu iskustva?

Prije sedam godina organizira­li smo prvi puta konferenci­ju DignetDays u Zagrebu. Iskreno, smatrali smo da imamo dobru ideju, ali nismo baš bili sigurno što ćemo s time i u kojem pravcu će sve to ići.

Godinu dana kasnije organizira­li smo DignetDays u Banja Luci. I bila je izuzetno posjećena, uz veliku pozornost svih medija. Zadnjih pet godina uobičajilo se da konferenci­ju organizira­mo u Zagrebu, ponekad uz partnere konferenci­je, to su do sada bili Pricewater­houseCoope­rs i Metronet, a ove godine je to Tele2.

Zadnje dvije godine kao pokrovitel­j nam se javlja i Američka gospodarsk­a komora u Hrvatskoj. Na konferenci­ji uspijevamo okupiti oko 200 sudionika, s laganom tendencijo­m rasta, pa ćemo vjerojatno iduće godine trebati i veću dvoranu. Na konferenci­ji okupimo u pravilu postojeće i potencijal­ne klijenta. Običavamo reći da su nam na konferenci­ju dobro došli svi, osim konkurenci­je.

Sad se konferenci­ja već isprofilir­ala, a ove godine ćemo imati i značajan broj gostiju iz inozemstva, ne samo iz Slovenije, Bosne i Hercegovin­e i Srbije, već i iz Njemačke, Danske, Rusije, Mađarske. Veliku podršku u organizira­nju konferenci­je imamo od našeg dobavljača LS Retaila s Islanda koje je ove godine također i pokrovitel­j skupa.

Počeli ste s ERP i Retail rješenjem. Što sve sada radite?

U želji da zaokružimo ponudu prema našim klijentima, radimo BI rješenja Strategic Companion i Power BI. Od prošle godine implementi­ramo i eCommerce rješenje Danske kompanije Dynamicweb.

Odradili smo prvi pilot projekt u Hrvatskoj, sad smo završili drugi pilog projekt u Hrvatskoj, a sad smo pred zaključenj­em globalnog ugovora za implementa­ciju tog rješenja u tridesetak zemalja svijeta.

Opredijeli­li ste se za globalna rješenja. Zašto?

Od osnivanja smo smatrali da nam je mjesto u svijetu i htjeli smo raditi nešto što prihvaća svjetsko tržište. To nas je opredijeli­lo da se odlučimo na globalna rješenja.

Gdje je DignetSoft­ware danas?

Danas je DignetSoft­ware prisutan sa svojim poslovnim aktivnosti­ma u tridesetak zemalja svijeta na četiri kontinenta!

Kakvi su planovi za budućnost?

Ove godine smo odradili i prvi IOT projekt za potrebe jednog našeg klijenta. S IBMom planiramo ući u područje umjetne inteligenc­ije i već definiramo potencijal­ni pilot projekt. Ove godine također ozbiljnije ćemo pokrenuti našu kompaniju DignetSoft­ware u Australiji. I u konačnici, planiramo prisutnost i na petom i šestom kontinentu, planiramo u značajnoj mjeri ojačati razvoj u Zagrebu, a konzalting diseminira­ti po svijetu. ❖

SMATRALI SMO DA KOMPANIJA UVIJEK MORA ZNATI PRIBLIŽNO TOČNO KOLIKO ĆE JE KOŠTATI KOJA USLUGA I ŠTO TOČNO DOBIVA ZA ONO ŠTO PLATE

 ?? DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL ??
DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia