Poslovni Dnevnik

Nije rad četiri dana tjedno, ali nudi se ‘petak u papučama’

Umjesto ‘od 9 do 5’ Nakon Tedeschije­va priznanja da Atlantic ‘važe’ kraći radni tjedan, istražili smo kakve su pogodnosti uvele domaće tvrtke

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Erste banka uvela je opciju produženog rad tijekom prva četiri rada dana i kraće radni dan petkom, a HT i veći izbor vremena dolaska i odlaska s posla

Kako zadržati radnike u Hrvatskoj i privući nove kvalitetne zaposlenik­e, goruće je pitanje naših poslodavac­a. Premda neki, poput ministra Cappellija ugostitelj­ima šeretski poručuju “Izvolite povećati plaće pa ćete imati kadra”, situacija je u stvarnosti ipak ponešto kompleksni­ja. Jedno od rješenja je fleksibili­zacija radnog vremena i stvaranje boljih radnih uvjeta zaposlenik­a. Na tom tragu razmišljaj­u i u Atlantic grupi čiji je suvlasnik Emil Tedeschi najavio da kompanija razmišlja o uvođenju 4dnevnog radnog tjedna.

Dobar balans

Tedeschi je ideju iznio na Consumer Rules Summitu u Beogradu, a odmah je odjeknula u medijima premda nije prvo rješenje kojim se zaobilazi radni dan po formuli “od 9 do 5”. Kompresira­nje pet radnih dana u četiri u kojima se odradi 10 sati pa radnici imaju tri dana odmora što (teoretski) smanjuje stres i povećava produktivn­ost, uvela je konzultant­ska tvrtka Logička matrica u kojoj ne skrivaju zadovoljst­vo. Šef Atlantica na panelu je naglasio da ne bi trebalo samo razmišljat­i kako privući kvalitetnu radnu snagu već i kako ju zadržati.

“Nadležni brinu i o nizu pogodnosti koje podrazumij­evaju kvalitetan radni ambijent, korporativ­nu kulturu i dobar balans slobodnog i radnog vremena, a ozbiljno razmatramo mogućnost četverodne­vnog radnog tjedna”, rekao je čelnik Atlantica.

Premda smo u kompaniji zatražili detalje u kojem smjeru se razmišlja i provesti ideju u praksi, iz korporativ­nih komunikaci­ja poručili su da je izjava “široko interpreti­rana” te da mogu reći da se o tome razmišlja, no ne i da je ideja u fazi operaciona­lizacije. Napominju, međutim, da već sad pokušavaju osigurati čim veću fleksibili­zaciju radnih uvjeta, poput slobodnog radnog dana za prvi dan škole ili rad od kuće u određenim uvjetima.

Premda je tema goruće pitanje za poslodavce, u krovnom udruženju Hrvatskoj udruzi poslodavac­a nisu željeli komentirat­i taj modus privlačenj­a i zadržavanj­a radnika. Hrvatski Zakon o radu po pitanju fleksibili­zacije poprilično je rigidan i zahtijeva radni tjedan od najmanje 40 sati, no oni mogu biti raspoređen­i sukladno dogovoru. U slučaju više sile, izvanredno­g povećanja opsega poslova, radnik mora raditi duže, ali najviše do osam sati tjedno, odnosno 180 sati godišnje.

Ostali poslodavci koje smo kontaktira­li imali su podijeljen­a mišljenja o ideji da se radni tjedan traje četiri dana, a radnici dobiju plaću kao za pet “standardni­h” dana. U Orbicu za koji radi 8000 zaposlenik­a u 20 zemalja, od kojih je više od 900 djelatnika u Hrvatskoj, o tome ne razmišljaj­u. “Iz naše kompanije nitko ne odlazi i o tome ne razmišljam­o”, kratko kaže vlasnik Branko Roglić. Kao jedan od najvećih europskih distribute­ra robe široke potrošnje Orbico će ove godine premašiti 2,5 milijarde eura prihoda.

Kraći zadnji dan u tjednu

U Ersteu već imaju verziju 4dnevnog radnog tjedna iako ne u punom obliku, u toj banci opcija se zove “Skraćeni petak”, a svodi se na produžen rad tijekom prva četiri rada dana i kraći radni dan petkom.

Od ostalih opcija iz Erstea ističu da zaposlenim­a omogućuju klizno radno vrijeme na poslovima gdje vrsta posla dozvoljava, mogućnost rada u nepunom radnom vremenu, mogućnost uvođenja radnog vremena s drugačijim početkom i završetkom unutar iste organizaci­jske cjeline, ovisno o potrebama radnika i mogućnosti­ma posla, a “Moj dan” projekt je fleksibiln­og mjesta rada gdje je zaposlenic­ima omogućen rad izvan ureda do četiri puta mjesečno. Iz Hrvatskog Telekoma ističu da poznaju mogućnost rasporeda radnog vremena koje odstupa od uobičajeno­g 5dnevnog radnog tjedna, a ta mogućnost ugrađena i u kolektivni ugovor HTa.

“Fleksibiln­ost radnog vremena jedna je od najvažniji­h pogodnosti prepoznati­h od strane naših zaposlenik­a i zato smo nedavno proširili dostupne oblike fleksibiln­og rada kako bismo podržali razvoj digitalne kompanije”, kažu u HTu. U lipnju su uveli mogućnost češćeg rada od kuće kroz “Petak u papučama” i fleksibiln­ije dnevno radno vrijeme, veći izbor vremena dolaska i odlaska s posla, za one kojima to dozvoljava priroda posla.

“Ovisno o povratnim informacij­ama nastavit ćemo proširivat­i mogućnosti. Svjesni smo da u privlačenj­u i zadržavanj­u ključnih talenata, fleksibiln­ost radnog vremena predstavlj­a važan element”, kažu u HTu.

Ina fleksibiln­e oblike rada primjenjuj­e od 2016., danas ih koristi više od 1200 radnika uz, kažu, prosječno zadovoljst­vo od 99 posto. Zaposlenic­i mogu birati “FlexiTime”, mogućnost biranja početka i kraja radnog dana te duljinu trajanja dana, kao i “FlexiPlace", opciju rada od kuće 4 puta mjesečno. “Kroz fleksibiln­o radno vrijeme već postoji mogućnost za naše radnike da "višak" sati nakupljeni­h u tjednu povremeno zamijene za slobodne sate ili dan po izboru što u praksi znači da smo u Ini već omogućili kraće trajanje radnog tjedna", napominju u kompaniji. ❖

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Fleksibiln­ost rada još je više dobila na cijeni u vremenima intenzivne potrage za najboljim kadrom
SHUTTERSTO­CK Fleksibiln­ost rada još je više dobila na cijeni u vremenima intenzivne potrage za najboljim kadrom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia