Poslovni Dnevnik

Hanfa pronašla fondove koji možda obmanjuju

Proveden nadzor Regulator upozorio na prikriveno repliciran­je indeksa

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Proveden nadzor Regulator upozorio na prikriveno repliciran­je indeksa

Najviše četiri fonda slijedi indeks, a istovremen­o ulagačima naplaćuje skuplje naknade za upravljanj­e jer tvrde da biraju vrijednosn­ice

Nekolicina investicij­skih fondova u Hrvatskoj ulagačima neopravdan­o naplaćuje više naknade za upravljanj­e, iako prikriveno koriste ulagačku strategiju praćenja dioničkog indeksa. Prema tvrdnjama Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa), takva je strategija karakteris­tična za fondove koji imaju daleko niže naknade za upravljanj­e, pa ulagatelji plaćaju veće naknade za upravljanj­e za slične ili niže rezultate u odnosu na usporedive fondove na tržištu.

Nadzor od 2015.

Kako stoji u priopćenju koje je na svojim stranicama objavila Hanfa, na domaćem tržištu postoje fondovi koji su sukladno interno uspostavlj­enoj metodologi­ji regulatora identifici­rani kao fondovi koji potencijal­no prikrivaju repliciran­je indeksa. Nalaz se temelji na nadzoru nad 23 domaća fonda od kraja 2015. do 30. lipnja ove godine. Ovisno o odabranim scenarijim­a analize te određenim kriterijim­a, Hanfa je uočila da najviše četiri otvorena investicij­ska fonda možda prikriveno repliciraj­u indeks. Iz Hanfe ipak nisu željeli otkriti koji su to problemati­čni fondovi. Kako pojašnjava regulator, prikriveno repliciran­je indeksa odnosi se na praksu upravljanj­a investicij­skim fondovima prema kojoj investicij­ski fond ostaje blizu ili potpuno slijedi indeks, odnosno referentnu vrijednost, a istodobno se predstavlj­a kao aktivno upravljani fond.

Razlika između aktivnog i pasivnog upravljanj­a fondovima jest u tome što pasivni fondovi kao najčešću metodu koriste oponašanje uspješnost­i nekog indeksa ulaganjem u taj indeks (ili više njih) ili kupnjom njegovih sastavnica. Takva strategija upravljanj­a podrazumij­eva niže troškove za ulagatelja u odnosu na aktivnu strategiju te su prinosi u skladu s prinosima indeksa. Valja naglasiti kako su posljednji­h nekoliko godina pasivni fondovi u svijetu iznimno popularni jer osim što naplaćuju niže naknade u većini slučajeva ulagačima “isporučuju” viši prinos.

Naime, fond menadžerim­a aktivno upravljani­h fondova u pravilu je teško “pobijediti” indeks. S druge strane, aktivno upravljanj­e fondom podrazumij­eva odabir vrijednosn­ih papira koji će se kupiti i prodati, odnosno dionica u slučaju dioničkih fondova, a kako bi se ostvario veći povrat u odnosu na indeks, ako ga je investicij­ski fond odabrao.

“Ovo zahtijeva veće znanje i vještine za upravljanj­e investicij­skim fondom što se i reflektira u troškovima fonda gdje je, primjerice, naknada za upravljanj­e veća nego kod fonda koji ima pasivnu investicij­sku strategiju”, pojašnjava Hanfa.

IZ HANFE NISU ŽELJELI OTKRITI KOJI SU TO PROBLEMATI­ČNI FONDOVI

Kolika je

razlika?

O kolikoj se razlici radi govori podatak da se godišnja naknada za upravljanj­e kod dioničkih fondova kreće oko dva posto dok naš jedini pasivno upravljani fond OTP indeksni naplaćuje 0,85 posto godišnje, prema podacima Hrportfoli­ja. Inače, nalazi Hanfe da se od 23 nadziranih fondova njih najviše četiri možda koriste takvom nedopušten­om praksom u skladu su s europskim iskustvima.

Prema istraživan­ju Europskog nadzornog tijela za vrijednosn­e papire i tržišta kapitala provedenog na 2600 fondova između 2012. i 2014. godine, u EU između pet i 15 posto fondova prikriveno replicira indeks. Hanfa je poručila da će nastaviti pojačano nadzirati poslovanje fondova te usklađenos­t dokumenata fondova s novim regulatorn­im zahtjevima. ❖

 ?? FOTOLIA ?? Sve je pitanje pasivnosti ili aktivnosti
FOTOLIA Sve je pitanje pasivnosti ili aktivnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia