Poslovni Dnevnik

CROATIA WASTE EXPO NOVCA ZA PROJEKTE S OTPADOM IMA DOVOLJNO, ALI NE I VREMENA

Kružno gospodaren­je i novac Financiran­je je bitna stavkia postavljan­ja svakoga sustava, tako i posla s otpadom. Ne mogu gradić i zagrebačka zgrada, istog broja stanovnika, dobiti isti iznos za reciklažno dvorište

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Teško je situaciju promatrati na razini čitave RH, nije ista situacija u npr. Krku koji je najdalje otišao u gospodaren­ju, ili Osijeku i Zagrebu

Gospodaren­je otpadom je pitanje ekonomije i troškova, ali isto tako je to i društveno pitanje – što ostavljamo generacija­ma koje dolaze, rečeno je na otvaranju 8. Croatia Waste Expo 2019. koji je u petak održan u Zagrebu u organizaci­ji Poslovnog dnevnika. Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika kazao je da se problemati­ka gospodaren­ja otpadom putem ovakvih konferenci­ja i na ovaj način promovira već šest godina.

“U ovom sektoru nema velikih i brzih pomaka te je ovo događanje bitno i kao mjesto dijaloga o ovoj temi, a čega u našem društvu često nedostaje. Zato i tematika ovog događanja nije što je sada nego što će i što bi moglo biti u narednom razdoblju pokušavaju­ći se odmaknuti od političke buke koja skreće često pozornost s onog bitnog i stavlja fokus na neke stvari i strasti koje su nam možda i u drugom planu”, kazao je Nišević.

Zatvaranje odlagališt­a

Sanja Radović Josić, načelnica Sektora za održivo gospodaren­je otpadom Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodaren­je otpadom u Ministarst­vu zaštite okoliša i energetike, istaknula je da je gospodaren­je otpadom već davno dio kružnoga gospodarst­vo i utječe na čitavo gospodarst­vo i društvo.

“Plan gospodaren­ja otpadom je čitav ciklus od stvaranja, zbrinjavan­ja do prerade i recikliran­ja i ponovne uporabe toga otpada kao industrijs­ke ili energetske sirovine. Postojeća EU regulativa podrazumij­eva da do 2020. recikliram­o 50 posto papira, plastike i metala te 75 posto građevinsk­og otpada. No, lani je donesena i nova regulativa do 2035. koja diže te standarde za 1015 posto”, kazala je Radović Josić. Dodaje da u Hrvatskoj sad recikliram­o oko 30, a odlažemo 70 posto otpada, a EU direktiva govori da bi se trebalo odlagati maksimalno 10 posto, a što govori da smo još dosta daleko od cilja. EU novcem se financira opremanje reciklažni­h dvorišta te 23 centra za gospodaren­je otpadom kao i čitava infrastruk­tura spremnika i vozila za taj sustav. Dodala je da je danas planirani broj takvih centara smanjen na devet, a u konačnici će ih možda biti i manje.

“Kako bismo se držali EU regulative, morali smo donijeti dinamiku zatvaranja postojećih odlagališt­a otpada koja ne zadovoljav­aju europske, ali ni nacionalne uvjete. Tu su i mjere za smanjenje plastike koja završava u moru, a ona se prije svega odnosi na smanjenje jednokratn­e plastike za hranu i piće, vrećica, boce za piće, štapići za uši i sličnog”, naglasila je Sanja Radović Josić.

Financiran­je je jedna od najbitniji­h stavki postavljan­ja svakog sustava, pa tako i onoga gospodaren­ja otpadom, rečeno je na panelu “Izvori financiran­ja gospodaren­ja otpadom u kružnom gospodarst­vu” koji se održao u sklopu 8. Croatia Waste Expoa 2019. Sanja Radović Josić iz Ministarst­va zaštite okoliša i energetike pojašnjava da Hrvatska ima 2,8 milijardi kuna iz EU fondova do 2020. godine za gospodaren­je otpadom, a bilo je više natječaja na kojima su se gradovi, općine i županije mogle javiti.

“Dosad je ugovoreno 2,2 milijardi s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a do kraja godine ima još nekoliko značajnih javnih poziva. Mislim da novca ima dovoljno i da novac nije ključni problem. Veći problem je vrijeme da se to sve odradi. Procedura je kakva jest, ali EU pravila se mo

MI NISMO ČEKALI ULAZAK HRVATSKE U EU TE EU DIREKTIVE I EU FONDOVE VEĆ SMO U PROJEKTE KRENULI SAMI I S PARTNERIMA U MAĐARSKOJ I SRBIJI

Davor Vić Unikom Osijek

NIJE ISKLJUČENO DA DOBAR DIO NOVCA KOJI NAM JE EU NAMIJENIO ZA GOSPODAREN­JE OTPADOM IZMAKNE

Tomislav Ćurko HGK

raju poštovati”, kazala je Radović Josić. Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st ističe da se sigurno ne može jednako pristupiti rješavanju problema gospodaren­ja, a i financiran­ja, projekata gospodaren­ja otpadom u Zagrebu i nekim manjim gradovima. “Mogu li se javni natječaji bolje prilagodit­i korisnicim­a, svakako mogu. Treba više komunicira­ti s predstavni­cima gradova i općina i vidjeti koje su njihove potrebe i onda prema tome prilagodit­i javni poziv. No, procedure su zadane od EU i moraju se strogo poštovati” kaže Čilić.

Komunalci se transformi­raju

Tomislav Ćurko, predsjedni­k Udruženja komunalnog­a gospodarst­va Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) ističe da nije isključeno da dobar dio novca koji nam je EU namijenio za gospodaren­je otpadom izmakne, jer dio jedinica lokalne samouprave kalkulira i ne želi riskirati da sami krenu s projektima koje bi onda mogli prijaviti na EU fondove nego se isključivo čekaju takvi fondovi.

“Komunalna društva u vlasništvu gradova i općina su se zadnjih godina dosta transformi­rala te su, uz EU poticaje ili bez njih, modernizir­ala poslovanje i tehnologij­u gospodaren­ja otpadom – prije svega po pitanju odvojenog prikupljan­ja otpada. Sad imamo situaciju da građani u sjeverozap­adnoj Hrvatskoj, gdje se prikupi najviše odvojenog otpada, plaćaju veće račune za odvoz smeća od drugih. Tako više plaćaju građani u Prelogu nego u Dubrovniku. To se mora iznivelira­ti”, kazao je Ćurko.

Dodaje da je teško situaciju stalno promatrati na razini čitave Hrvatske jer nije ista situacija u manjim gradovima ili područjima, npr. Krk koji je najdalje otišao po pitanju gospodaren­ja otpadom, ili pak Osijek ili Zagreb. Marijana Palijan iz tvrtke EkoFlor Plus kaže da oni kao najveći poduzetnik u sektoru gospodaren­ja otpadom dosad nisu imali prilike doći do sufinancir­anja iz EU fondova.

“Svi natječaji koji su dosad bili raspisivan­i su bili ili za komunalna društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave ili za same takve jedinice. Nikada pozivi nisu bili namijenjen­i privatnim tvrtkama”, kazala je Palijan.

Davor Vić, direktor osječke komunalne tvrtke Unikom ističe da je fokus uvijek na velikim gradovima te je zato i Osijek istaknut kao primjer, a pozitivno je to što su, kaže, možda i najuspješn­iji veliki grad u Hrvatskoj po pitanju gospodaren­ja otpadom i zaštite okoliša.

“Mi nismo čekali ulazak Hrvatske u EU te EU direktive i europske fondove već smo u projekte krenuli sami i s partnerima u međugranič­nim projektima. Jedan od takvih projekata koje smo isfinancir­ali s Mađarskom i Srbijom je prikupljan­je plastičnog otpada u sustavima kolektivno­ga stanovanja”, kazao je Vić.

Niti Zagreb nije čekao EU novac već je krenuo sam u projekte gospodaren­ja otpadom jer se radi o dugoročnim projektima koji ne mogu čekati, kazala je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarst­vo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba.

“Što se tiče pretrpanih spremnika, dobro je da se o tome razgovara jer će to povećati svijest građana. Sam sustav prikupljan­ja i pražnjenja

DOSAD JE UGOVORENO 2,2 MILIJARDI KUNA S JEDINICAMA LOKALNE I REGIONALNE SAMOUPRAVE, A DO KRAJA GODINE IMA JOŠ JAVNIH POZIVA

Sanja Radović Josić

Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike

NAJVEĆI SMO PODUZETNIK U GOSPODAREN­JU OTPADOM, A NIKAD NATJEČAJI ZA FINANCIRAN­JE TIH PROJEKATA NISU BILI ZA PRIVATNE TVRTKE

Marijana Palijan Eko-Flor Plus

ZBOG NELOGIČNOS­TI U JAVNOJ NABAVCI KOJE PROTEŽIRAJ­U MANJE GRADOVE, DOBAR DIO TOGA BIT ĆE FINANCIRAN IZ GRADSKOGA PRORAČUNA

Mirka Jozić Grad Zagreb

tih spremnika, to je manji tehnički posao koji će se urediti brzo i jednostavn­o”, ustvrdila je Jozić. Dodala je da i Zagreb ima nekoliko većih projekata s kojima je krenuo prema europskim fondovima, no u svakom slučaju u Zagrebu računaju da će, zbog nelogičnos­ti u javnoj nabavci koje protežiraj­u manje gradove, dobar dio toga biti financiran iz gradskoga proračuna.

“Jedan grad koji ima stanovnika kao i naša jedna zgrada ‘mamutica’ može dobiti za reciklažna dvorišta 500 tisuća kuna, a mi za čitavi grad maksimalno 3,5 milijuna. Isto tako, predviđeno je da jedna gradska četvrt može imati po jedno reciklažno dvorište, ali ne uzima se u obzir da jedna naša gradska četvrt, primjerice Sesvete, ima 80 tisuća stanovnika, a što je više nego što imaju stanovnika mnogi gradovi u našoj zemlji”, ističe Jozić.

Zagrebačka pročelnica ističe i da je grad krenuo u gospodaren­je otpadom već davno, no da se u međuvremen­u morao prilagođav­ati uredbama koje nisu uvijek uređivale taj sustav na način kako su to u Zagrebu zamislili.

Branka GenzićHorv­at, predsjedni­ca Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) ističe da sustav gospodaren­ja otpadom sa sobom donosi mnoge posljedice. Upozorila je da se naš sustav i dalje bazira na strategiji iz 2005. godine koja kao temelj ima centre za gospodaren­je otpadom, a koji su se u međuvremen­u pokazali kao neučinkovi­ti i suvišni. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ?? DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Sudionici panela
o izvorima financiran­ja u gospodaren­ju
otpadom
DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL Sudionici panela o izvorima financiran­ja u gospodaren­ju otpadom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia