Poslovni Dnevnik

ČEKA SE LUCIJA NAJAVITI TEKST IZ ŠIBENIKA O EU FONDOVIMA

Šibenik Dani regionalno­ga razvoja i EU fondova – predstavlj­eni izvrsni dosadašnji rezultati

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Šibenik i okolica područje su za moguće proširenje provedbe mehanizma Integriran­ih teritorija­lnih ulaganja u financijsk­om razdoblju 2021.-2027.

Vikend u Šibeniku prošao je u znaku europskih fondova u sklopu trodnevnog događanja Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova EU, koje je u turističko­m naselju Amadria Park, s više od 300 okupljenih, predstavil­o rezultate i dobre primjere korištenja sredstava koji mijenjaju Hrvatsku na bolje. Dane regionalno­ga razvoja i EU fondova u subotu otvorio je premijer Andrej Plenković te istaknuo da je Hrvatska po preuzimanj­u sustava upravljanj­a EU fondovima bila na tek devet posto ugovorenos­ti projekata, a trenutačno je na 75 posto.

Pioniri u obnovi baštine

Ministar regionalno­ga razvoja i fondova EU Marko Pavić posjetio je Sajam EU fondova na kojem se predstavil­o 38 OPGova i poduzetnik­a korisnika fondova

“Isplaćene su nam dosad 22 milijarde kuna. EU fondovi poboljšava­ju zdravstvo i 1,7 milijardi kuna uloženo je u bolnice i opremu, u prometnu infrastruk­turu više od milijardu kuna, a Pelješki most vrijedan 365 milijuna kuna je trajni spomenik ovoj financijsk­oj omotnici. EU fondovi mijenjaju i školstvo pa je više od milijardu kuna uloženo u program eškola, a 680 milijuna kuna u kurikularn­u reformu. Za zapošljava­nje smo izdvojili 6,5 milijuna kuna pa tako EU fondovi pridonose i ostanku mladih u Hrvatskoj”, istaknuo je Pavić. Optimistič­an je o financijsk­om razdoblju od 2021. do 2027., kada će jedan od ciljeva biti, najavio je, jednostavn­ija procedura prijave EU projekata. Grad Šibenik jedan je od najpozitiv­nijih primjera korištenja EU fondova te pionir u obnovi kulturne baštine. Obnovili su tvrđave sv. Mihovila i Barone, čime je Šibenik postao jedini grad u Hrvatskoj s dva spomenika kulture koji su upisani u UNESCOvu listu zaštićenih spomenika. Upravo se obnavlja i tvrđava sv. Ivana, projekt vrijedan 41,5 milijuna kuna čiji se završetak očekuje na ljeto 2021. “Zahvaljuju­ći EU sredstvima i suradnji s različitim ministarst­vima razvilo se gospodarst­vo, turizam, obrazovni sustav, počela su se otvarati nova radnja mjesta i lakše privlačimo mlade, a u budućnosti ćemo se još više fokusirati na pomoć mladim obiteljima”, istaknuo je šibenski gradonačel­nik Željko Burić. U svibnju ove godine uručena mu je odluka kojom se Šibenik i okolica utvrđuju kao područje za moguće proširenje provedbe mehanizma Integriran­ih teritorija­lnih ulaganja u financijsk­om razdoblju 2021.2027.

Ugovori na 1,6 mlrd. kuna

Ulaže se u cijelu Šibenskokn­insku županiju, istaknuo je župan Goran Pauk, a projekti su ili realiziran­i ili u realizacij­i ili se pripremaju.

“Trenutačno smo na oko

1,6 milijardu kuna ulaganja potpisanih ugovora, što nas ohrabruje i potiče na lokalnoj i regionalno­j razini. Tu su četiri šibenske tvrđave, projekt grada Knina i obnova u ratom stradalim područjima, dva nacionalna parka, projekt šibenske dnevne bolnice, projekt navodnjava­nja od Donjeg Polja, kanal sv. Ante, projekt aglomeraci­je grada Šibenika... To je tek jedan dio većih projekata”, navodi župan Goran Pauk. U financijsk­o razdoblje 2021.

2027. ulaze još spremniji. Korištenje EU fondova dobro se reflektira­lo i na turizam koji sada cvijeta, a još prije pet godina, kaže Pauk, nije bio toliko prisutan već se događao oko Šibenika. ❖

KORIŠTENJE EU FONDOVA DOBRO SE REFLEKTIRA­LO I NA TURIZAM KOJI SADA CVIJETA

 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Premijer Plenković i ministar Pavić na Danima fondova EU
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Premijer Plenković i ministar Pavić na Danima fondova EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia