Poslovni Dnevnik

Turska 10 puta povećava budžet za promociju turizma

Nova prijetnja Turska revidirala turističku strategiju, žele višu potrošnju gostiju

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Prihodi se planiraju povećati kroz rast potrošnje po turistu sa 65 dolara dnevno u 2018. na 86 dolara u 2023. godini

Turska do 2023. godine planira privući preko 75 milijuna turista godišnje te ostvariti 65 milijardi dolara prihoda od turizma. Uz rad na podizanju kvalitete i održivosti, to kani postići značajnim povećanjem ulaganja u promociju, za više od deset puta nego lani. To su novi ciljevi revidirane Turističke strategije za 2023.koju je Turska objavila 2007. godine, u kojoj se predviđao doseg od 50 milijuna turista i 50 milijardi dolara prihoda. Ciljevi su ambiciozni s obzirom da je lani zemlju posjetilo oko 40 milijuna turista koji su im ostavili 29,5 milijardi dolara turističko­g prihoda, no na promet u zadnjih nekoliko godina značajan utjecaj je imala geopolitič­ka situacija koja im je srezala i cijene i prihode.

Drže 6. mjesto

Prema podacima Svjetske turističke organizaci­je (UNWTO), Turska je na 6. mjestu u svijetu po broju turista i na 14. mjestu u pogledu prihoda od turizma. Zemlja je u prvih sedam mjeseci ove godine ugostila više od 24,69 milijuna stranih turista, pokazuju podaci Ministarst­va kulture i turizma. To je porast od 14,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Nova strategija se bazira na povećanju prihoda i novim tržištima. Prihodi se planiraju povećati kroz rast potrošnje po turistu sa 65 prosječnih dolara dnevno u 2018. na 86 dolara u 2023., a plan je i povećati prosječni broj noćenja po turistu s 9,9 na 10 noćenja. Za usporedbu, prosječna potrošnja turista po noćenju u Hrvatskoj je u 2017. godini bila upravo 86 dolara, koliko Turska priželjkuj­e, uz prosječan boravak gostiju na Jadranu od 8,7 dana.

Najveća novost je značajno povećanje budžeta za promociju, za što će biti zadužena nedavno osnovana Turska agencija za promociju i razvoj turizma. Iznos je već u ovoj godini povećan s 18 milijuna dolara u 2018. godini, na 72 milijuna dolara u ovoj godini. No već u 2020. godini Agencija za promociju na raspolagan­ju će imati 180 milijuna dolara, a do 2023. godine čak 220 milijuna dolara, što je više nego desetorost­ruko više nego lani. Jedan od važnih ciljeva će biti jačanje turističko­g prometa s područja Dalekog Istoka i Oceanije, s ovogodišnj­ih oko milijun na 4 milijuna dolazaka u 2023. godini. Konkretno, u narednom razdoblju više će se usredotoči­ti na Kinu, Indiju, Južnu Koreju i Japan, tržišta koja su trenutno najveći generatori turističko­g prometa u svijetu.

Više kruzera

Kako bi ispunila nove ciljeve, Turska će se više usredotoči­ti na raznolikos­t promocije, otvaranje novih gastronoms­kih centara širom zemlje kao i novih kulturnih tura, te jačim fokusom na nautički jahtaški turizam.

Očekuje se da će se broj dolazaka kruzera gotovo udvostruči­ti otvaranjem dviju glavnih luka u Istanbulu. Vlada također planira povećati sredstva za arheološka iskopavanj­a, čistije plaže, ali i promociju turske gastronomi­je u popularnim turskim sapunicama. ❖

 ??  ??
 ?? FILIP KOS/PIXSELL ?? Hrvatska već sada zarađuje u prosjeku 86 dolara dnevno po turistu
FILIP KOS/PIXSELL Hrvatska već sada zarađuje u prosjeku 86 dolara dnevno po turistu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia