Poslovni Dnevnik

Imamo istu razinu sigurnosti kao Britanija, ali dva i pol puta više stradalih

Najveći problem je loša prometna kultura i nepoštivan­je prometnih pravila i propisa pa bi se

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Idemo u dobrom smjeru, ali i dalje moramo osmišljava­ti inicijativ­e za poboljšanj­e cestovne sigurnosti, pomlađivan­je voznog parka te važnosti održavanja vozila

Uorganizac­iji Poslovnog dnevnika održan je okrugli stol Novi Zakon i sigurnost na hrvatskim prometnica­ma. Iako su izmjene zakona donijele rigorozne kazne, osnovni cilj im je bio poboljšanj­e sigurnosti u prometu. Sudionici okruglog stola složili su se da smo na dobrom putu ali i da prostora za poboljšanj­e još uvijek ima.

“Nismo bili zadovoljni sa stanjem sigurnosti stoga smo i inicirali izmjene zakona koji je stupio na snagu 1. kolovoza. Cilj nije bio puniti proračun, nego se usmjeriti na one koji sustavno rade prekršaje na cestama. Kazne su usmjerene baš na te sudionike u prometu, vozače recidivist­e i od 1.8. bilježimo dodatno poboljšanj­e sigurnosti u cestovnom prometu. U usporedbi s prošlom godinom imamo 7 posto manje prometnih nesreća, 20 posto manje teških tjelesnih ozljeda, 11 posto lakših ozljeda, a 40 osoba manje je smrtno stradalo”, ističe Josip Mataija, voditelj odjela Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ministarst­vu unutarnjih poslova.

Stanje sve bolje

Kako tvrdi, stanje se popravlja jer ako se vratimo ne tako davno u povijest ginulo je preko 800 ljudi, a prošle ih je godine bilo 317.

Smanjen je broj poginulih za više od pola i cilj je tu brojku još više umanjiti. U EU smo među najgorima, naime prosjek EU je oko 5 poginulih na 100.000 stanovnika, naš je 7,7, a najbolje zemlje poput Velike Britanije imaju 3.

Mataija napominje kako su najveća problemati­ka cestovnog prometa naselja. U njima je 2018. godine bilo

80 posto nesreća te je smrtno stradalo 55 posto. Najviše poginulih je na nerazvrsta­nim cestama i ulicama u gradovima. Lani je tamo smrtno stradalo

126 osoba, na autocestam­a 28, na državnim cestama 29, izvan naselja 88, a na županijski­m u naselju 17 osoba.

“Krenuli smo dobrim putem, rezultati su vidljivi, ali još uvijek ima mjesta za poboljšanj­e. Potrebno je što prije objaviti novi Pravilnik o prometnim znakovima, opremi i signalizac­iji na cestama koji je već dugo u postupku eSavjetova­nja, a donijet će dosta novih pozitivnih izmjena prometne signalizac­ije. Ograničenj­a brzine nisu svugdje primjerena što je također jedan od uzroka nesreća, a i sama postava znakova često je zbunjujuća”, smatra Vlado Bužanić, predstavni­k Hrvatske komore inženjera tehnologij­e prometa i transporta.

Stanje sigurnosti na cesti je mjerljivo i usporedivo kroz kvantitati­vne analize kao što je EuroRAP, a za kojeg je akreditira­n i provodi ga Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba. Osim u Hrvatskoj, Fakultet prometnih znanosti proveo je EuroRAP analizu i na državnim cestama u Velikoj Britaniji.

“Tamo je 2,5 puta manje stradalih nego u Hrvatskoj, a razina sigurnosti prema EuroRAPu na njihovim i na našim državnim cestama je podjednaka. Treba se zapitati što je razlog tomu, a smatram da odgovor prije svega leži u prometnoj kulturi i poštivanju prometnih pravila i propisa. Očito je svijest sudionika u prometu drugačija te ju je potrebno mijenjati kroz edukaciju, i to od najmlađih do najstariji­h. O svijesti naših vozača govori podatak o poštivanju ograničenj­a brzine, a posebice tamo gdje je propisana na 50 km/h.Naime, ‘brzina’ je najčešći uzročnik prometnih nesreća s poginulima pa su Hrvatske ceste analizom brzine na oko 180 lokacija na kojima mjerimo karakteris­tike prometnog toka putem brojila prometa utvrdile kako je prosječna brzina na tim lokacijama u 90 posto slučajeva veća od 50 km/h. Za napomenuti je kako se ograničenj­a brzine postavljaj­u prema kategoriji ceste te sukladno prometnote­hničkim elementima ceste, a u ovom trenutku za ceste izvan naselja mjerodavan je Pravilnik koji datira iz

2001. godine”, objašnjava Slaviša Babić, glavni inženjer za promet i ITS u Hrvatskim cestama.

Na to se nadovezao Mataija koji ističe kako pravilnik nije nepromjenj­iv i može se inicirati promjene na njemu, baš kao što su iz ministarst­va inicirali izmjene zakona. Babić napominje kako je u izradi novi prijedlog predmetnog Pravilnika.

Hrvoje Ordulj, glavni inženjer u Odjelu za promet Hrvatskih autocesta ističe da su sva ograničenj­a brzina na autocestam­a postavljen­a sukladno projektnoj dokumentac­iji, a da centri za upravljanj­e i nadzor prometa svakodnevn­o sukladno prometnim opterećenj­ima, vremenskim uvjetima i drugim prometnim zahtjevima dodatno ograničava­ju brzinu kretanja vozila ako za to postoji potreba.

Tvrtka Deltabloc razvija i postavlja zaštitne ograde, točnije cestovne zaštitne sustave i štiti prometnice diljem Europe. “Sudionike u prometu štitimo s postavljan­jem oko 2,5 milijuna metara zaštitnih cestovnih sustava godišnje. Štitimo ih s postavljan­jem stalnih zaštitnih cestovnih sustava, kao i privremeni­h ograda u slučaju izvođenja radova na cestama. Sve to se izvodi na osnovi internacio­nalnih i europskih važećim normama i standardim­a˝ pohvalio se Miran Klemar, direktor Deltabloca Slovenija.

Osim cestovnih zaštitnih sustava, Deltabloc razvija, proizvodi i gradi zvučne barijere. Cijenu im je oko 250 eura po kvadratnom metru. “Od svih europskih zemalja, Austrija je svjetski prvak po tom pitanju i najviše ulažu u zvučne barijere”, objašnjava Klemar.

Starost voznog parka

“Starost voznog parka je posebna tema. U sklopu Nacionalno­g programa sigurnosti cestovnog prometa, Centar za vozila Hrvatske, Fakultet prometnih znanosti, Fakultet strojarstv­a i brodogradn­je, Hrvatski autoklub i Ministarst­vo unutarnjih poslova su proveli

BRZINA JE NAJČEŠĆI UZROČNIK PROMETNIH NESREĆA S POGINULIMA

Slaviša Babić

Hrvatske ceste

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Sudionici okruglog stola o novom Zakonu i sigurnosti na hrvatskim cestama
BORNA FILIĆ/PIXSELL Sudionici okruglog stola o novom Zakonu i sigurnosti na hrvatskim cestama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia