Poslovni Dnevnik

Nakon RIZ-a u stečaj ide još jedna državna tvrtka

Kraj Meisa Država odlučila naplatiti svoja dugogodišn­ja potraživan­ja viša od 18 mil. kuna

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Predviđeno je da se CERP pokuša namiriti prodajom Meisovih nekretnina na koje država ima upisane hipoteke

Nakon RIZ Odašiljača još jednoj državnoj tvrtki slijedi stečajni postupak, međimursko­j tvornici obuće Meiso. Takav epilog logičan je slijed događanja koje će pokrenuti odluka Upravnog odbora Centra za restruktur­iranje i prodaju (CERP) s posljednje sjednice da konačno ovrši Meisov račun i naplati svoja dugogodišn­ja potraživan­ja. Takvu odluku u proteklom razdoblju država je odgađala računajući da će držanjem tog gubitaša “iznad vode” kao vlasnik s većinskim udjelom, ali i potraživan­jima, lakše doći do prodaje i privatnog vlasnika koji će tvornici dati financijsk­e snage za nastavak poslovanja. Do toga, međutim, nije došlo, pa je nakon desetog neuspjelog pokušaja privatizac­ije pokrenutog u ožujku, bez prikupljen­e ijedne obvezujuće ponude, CERP dobio nalog da pokrene postupak prisilne naplate.

Prema dostupnim podacima, dugovanja državi po osnovu pozajmica koje je još prije 13 i 11 godina Meisu dao nekadašnji Hrvatski fond za privatizac­iju, premašila su 18 milijuna kuna. Odluka o prisilnoj naplati donesena je 24. rujna, a netom prije toga, 16. rujna, Fininim podacima račun Meisa je blokiran. U slučaju da se država ne uspije naplatiti, što je i izgledno za tvrtku čiji godišnji prihodi iznose oko 25 milijuna kuna, a rashodi uglavnom čine plaće 400njak zaposlenik­a, predviđeno je da se CERP pokuša namiriti prodajom Meisovih nekretnina na koje država ima upisane hipoteke.

Prema podacima CERPa, riječ je o nekretnini u Goričanu koja se vodi kao pašnjak površine jedno jutro i 433 četvorna hvata, a ne uspije li time pokriti potraživan­ja, CERP će pokrenuti i prodaju pokretnina, odnosno proizvodni­h strojeva.

Prema podacima iz Meisovog financijsk­og izvješća za prošlu godinu, kapital tvrtke je negativan, gubici za gotovo 4 milijuna kuna prelaze kapital. Na posljednje­m natječaju ove godine tvrtka je nuđena za simboličnu cijenu od 1 kune, uz obvezu ulaganja od najmanje 10 milijuna kuna i rješavanje pitanja podmirenja Meisovih dugovanja CERPu. Jedini interesent bio je njemački proizvođač obuće Haix, ujedno i glavni poslovni partner za kojeg Meiso godinama obavlja lohnposlov­e, ali je, nakon dubinskog snimanja, umjesto obvezujuće ponude odlučio ponuditi neke druge opcije zvan natječajno­g postupka.

Protekla dva mjeseca radnicima se tako nudio prijelaz na rad za Haix u njegovom pogonu kojeg taj proizvođač profesiona­lne obuće za vojsku i vatrogasce ima u Maloj Subotici, a i predsjedni­ca Uprave Meisa Snježana Dominić gurala je preko Nadzornog odbora prijedlog da se nekretnine, strojeve i ostalu imovinu da Haixu u zakup.

NA POSLJEDNJE­M NATJEČAJU OVE GODINE TVRTKA JE NUĐENA ZA SIMBOLIČNU CIJENU OD 1 KUNE

Proteklih je devet godina Snježana Dominić vodila glavnu riječ kad je posrijedi poslovanje i status Meisa koji u javnosti i nije bio percipiran kao državno poduzeće.

Ona uživa čvrstu potporu međimurski­h radnica, koje su pokušaj njezine smjene u više navrata uporno branile prosvjedim­a, pa i blokadom ulaska novom direktoru u prostor tvornice, što je bio slučaj ovog ljeta. Potporu je Dominić ovog ljeta osim radnika dobila i s lokalne političke razine, pa je taj slučaj poprimio i tu, širu dimenziju.

Neke od alternativ­nih rješenja za Meiso Haix je ponudio i resornim ministarst­vima gospodarst­va i državne imovine, a kako se iz lokalnih krugova čuje, zainteresi­rani su za razgovore s državom o svim opcijama. I radnicima su prije nešto više od mjesec dana predstavni­ci Haixa prezentira­li svoje planove za poslovanje u Međimurju i pozvali ih da pređu već sada raditi za njih, otvoreno im dajući do znanja da neće moći preuzeti sve Meisove zaposlenik­e jer zasad nemaju tolike kapacitete. Haix obuća u svojim pogonima u Maloj Subotici već ima oko 900 radnika.

Tvrtka inače kontinuira­no proteklih devet godina bilježi rast, budući da je proizvodnj­a iz Njemačke preseljena u Međimurje, dok je kod kuće Haix

trenutno ima tvrtka iz Međimurja

I RADNICIMA SU PRIJE NEŠTO VIŠE OD MJESEC DANA IZ HAIXA PREZENTIRA­LI SVOJE PLANOVE ZA POSLOVANJE U MEĐIMURJU I POZVALI IH DA PREĐU VEĆ SADA RADITI ZA NJIH

zadržao samo upravljačk­i i distribuci­jski posao. U prošloj je godini u Hrvatskoj Haix ostvario gotovo 190 milijuna kuna prihoda.

Iako nema službenih potvrda da je s državom usuglašeno konačno rješenje, evidentno je da će Meisov proizvodni sustav nakon svega preuzeti njemački proizvođač.

Dio radnika navodno je već izrazio sklonost prijeći kod novog poslodavca, i to već idući mjesec, a i država je odlukom o daljnjim postupcima CERPa dala do znanja da je spremna za suradnju kojom će u pogonima u Goričanu proizvodnj­a opstati, u ingerencij­i privatnog kapitala koji će imati slobodne ruke za nastavak poslovanja.

Takav rasplet ujedno će predstavlj­ati i korak dalje u realizacij­i plana smanjenja državnog kompanijsk­og portfelja, u kojemu je Meiso ostala kao jedna od posljednji­h tvrtki iz djelatnost­i prerađivač­ke industrije. ❖

400

zaposlenih

 ??  ??
 ?? VJERAN ŽGANECROGU­LJA/VL
 ?? Dio radnika
prelazi kod novog poslodavca već idući mjesec
VJERAN ŽGANECROGU­LJA/VL Dio radnika prelazi kod novog poslodavca već idući mjesec

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia