Poslovni Dnevnik

Kupci se otimaju za skupe stanove u središtu Ljubljane

Luksuz Cijene stambenog prostora kreću se od 5500 do 10.000 eura po kvadratu

-

Luksuz

Cijene stambenog prostora kreću se od 5500 do 10.000 eura po kvadratu

Većina potencijal­nih kupaca oko 250 luksuznih stanova koji će biti izgrađeni sljedećih godina su Slovenci, uz manji broj stranaca

Sljedećih godina u središtu Ljubljane prodavat će se oko 250 luksuznih stanova, a unatoč astronomsk­im cijenama, potražnja je velika, kažu ulagači, piše portal Siol.net.

Tako će na mjestu gdje je stajao Kolizej biti smještene vila i palača Schellenbu­rg. Ukupno će biti 127 stanova u dvije zgrade, od kojih većina ima više od 100 četvornih metara, a najmanji stan će imati 62 kvadrata. Sedam stanova imat će više od 300 četvornih metara, a najveći stan 400 četvornih metara.

Gradi se premalo

Tvrtka još nije utvrdila cijene, ali očekuje se da će se one kretati između 5500 i 8000 eura po četvornom metru.

Unatoč visokoj cijeni, potražnja je ogromna, kažu u tvrtki Reitenburg koji razvijaa projekt Schellenbu­rg.

“Da imamo pet Kolizeja, odmah bismo ih prodali”, kažu. “Mi smo na vrhuncu konjunktur­e, a nikad nije izgrađeno tako malo”, objašnjava­ju i dodaju da bi projekt bio rasprodan kada bi već imali građevinsk­u dozvolu. Ukupna investicij­a procjenjuj­e se na oko 80 milijuna eura, a ispod stanova bit će 276 garaža, koje će se zasebno prodavati.

Također, potencijal­ni kupci već su zainteresi­rani za luksuzne stanove uz Slovensku cestu gdje će Centar Šumi rasti na zemljištu nekadašnje tvornice Šumi. Ulagač je tvrtka KD Kvart, a u Centru Šumi, koji treba biti izgrađen do 2021., bit će 96 stanova i hotel sa 151 sobom. Stanovi će biti veliki od 61 do 165 kvadrata, a procjenjuj­e se da će se cijena kretati između 5000 i 6000 eura.

Zlatna kuća sa 14 apartmana

Sedam luksuznih apartmana bit će i u zgradi Neuhaus Kolodvorsk­a u Kolodvorsk­oj ulici, u blizini zgrade TV Slovenija. Objekt će imati i hotel sa 49 soba. Tvrtka Clipplus, koja ulaže u taj projekt, zasad ne želi govoriti o cijenama, a prodaja još nije počela.

A u samom središtu Ljubljane, na Dalmatinov­oj, uskoro bi trebala izrasti nova luksuzna stambena zgrada, odnosno projekt Zlatna kuća ili Dalmatinka.

Kuća će imati 11 ureda i 14 apartmana. Investitor je Milan Mandarić koji prodaje projekt, objasnio je njegov glasnogovo­rnik Petar Damjanić. Mandarić je prije nekog vremena rekao da bi četvorni metar stana trebao stajati između 8 i 10 tisuća eura.

Velika većina kupaca luksuznih stanova u Ljubljani su Slovenci, uz manji broj stranaca. “Pojedinci, međutim, kupuju stanove i za stanovanje i za ulaganja”, kaže Predrag Todić, trgovac nekretnina­ma.

ulaže tvrtka Reitenburg u stambeni projekt Schellenbu­rg

80

milijuna eura

 ?? PD ?? U Centru Šumi tvrtka KD Kvart gradi 96 stanova, veličine od 61 do 165 četvornih metara, te hotel sa 151 sobom
PD U Centru Šumi tvrtka KD Kvart gradi 96 stanova, veličine od 61 do 165 četvornih metara, te hotel sa 151 sobom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia