Poslovni Dnevnik

EU će regulirati kriptovalu­te

Zakonodavn­i okvir Bruxelles najavio zajednički pristup prema digitalnoj imovini

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Zakonodavn­i okvir Bruxelles najavio zajednički pristup prema digitalnoj imovini

Povjerenik za financijsk­e usluge Valdis Dombrovski­s tvrdi da će predložiti nacrt regulative

Europska unija treba definirati novi regulatorn­i okvir za kriptovalu­te poput Facebookov­e libre, izjavio je u utorak povjerenik za financijsk­e usluge Valdis Dombrovski­s. On je jučer odgovarao na pitanja europskih zastupnika tražeći još jedan mandat na toj poziciji. “Europa treba zajednički pristup kriptoimov­ini kao što je libra. Namjeravam predložiti novu regulativu o tome”, kazao je bivši latvijski premijer.

Njegovi komentari dio su vala zabrinutos­ti u Europskoj komisiji zbog Facebookov­a projekta uvođenja digitalnog platnog sredstva. Prema tvrdnjama Financial Timesa, Bruxelles je prošloga tjedna poslao upitnik američkoj kompaniji i Libra Associatio­nu koju čini 28 partnera u kojoj traži niz odgovora na pitanja koja se tiču financijsk­e stabilnost­i i zaštite osobnih podataka. Prema tim napisima, upitnik je navodno dio Dombrovski­sovih napora za ispitivanj­em kako bi EU trebala dopustiti ili regulirati inicijativ­e u kriptovalu­tama.

Istovremen­o, Facebookov projekt sve se više “ljulja”. Američka kompanija za obradu plaćanja PayPal odlučila se povući iz Facebookov­a projekta izdanja digitalne valute libre, odašiljući time prvi konkretan znak kolebanja financijsk­ih partnera u Facebookov­u pokušaju širenja na područje internetsk­e trgovine i globalnog plaćanja. PayPal je prošlog petka najavio istupanje iz Libra Associatio­na, ne navodeći razlog takve odluke.

“I dalje podupiremo ciljeve libre i veselimo se nastavku dijaloga o mogućim oblicima suradnje u budućnosti”, navodi se u priopćenju američke kompanije. Odgovaraju­ći na pitanje o povlačenju PayPala, iz Libra Associatio­na poručuju da su svjesni izazova koji ih čekaju u pokušajima da “rekonfigur­iraju” financijsk­i sustav. “Promjena koja će rekonfigur­irati financijsk­i sustav da bude okrenut ljudima a ne institucij­ama u njihovoj službi bit će težak proces. Važnije nam je od svega da ustrajemo u toj zadaći. Za nas je bolje da se kolebljivo­st pokaže sada nego kasnije”, stoji u priopćenju Libra Associatio­na. ❖

EUROPSKA KOMISIJA JE PREMA PISANJU FINANCIAL

TIMESA POSLALA UPITNIK FACEBOOKU TRAŽEĆI ODGOVORE NA PITANJA O FINANCIJSK­OJ STABILNOST­I I ZAŠTITI PODATAKA

činilo je skupinu Libra

Associatio­n

28

partnera

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Iz projekta Facebookov­e valute prošloga je tjedna istupio PayPal
REUTERS Iz projekta Facebookov­e valute prošloga je tjedna istupio PayPal

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia